Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Ediția a VII-a a Festivalului Creștin Internațional

„Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Vineri, 12.12.2014, Teatrul „Regina Maria", sala „Arcadia", a găzduit cea de-a VII-a ediție a Festivalului Creștin Internațional „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun", organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, sub coordonarea directorilor, prof. dr. Angela Marușca și directorul adjunct, prof. Gina Popa, dar și a prof. Adriana Ficuț, Cristina Cristea și Carina Florin.

Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare deosebită. Oamenii își fac daruri unii altora pentru a-și arăta dragostea lor. Primul Crăciun a fost atunci când Dumnezeu a oferit darul Său omenirii. Acest dar a fost Iisus Hristos, Fiul Său.
Nașterea Domnului reprezintă apogeul sărbătorilor din luna decembrie. Bucuria acestui praznic este manifestată de cei mici și de cei mari prin diferite activități.
Pentru că spiritual Crăciunului există în fiecare dintre noi, mai ales în sufletele copiilor cu CES, aceștia s-au gândit să facă o bucurie tuturor oamenilor și să ofere ca dar de Crăciun acest Festival dedicat lor. Astfel, festivalul dorește să promoveze și să îmbunătățească socializarea și integrarea copiilor cu CES prin artă, care este o modalitate eficientă de recuperare a lor, iar prin activitățile cuprinse în acest proiect (obiceiuri, teatru, desen, muzică, pictură, instrumente ale artterapiei), noi ne propunem să ameliorăm într-o oarecare măsură dizabilitățile elevilor noștri și să demonstrăm că în ciuda deficiențelor de care suferă și ei pot să realizeze „lucruri mari".
Festivalul s-a derulat sub forma unui concurs cu temă religioasă, cu trei secțiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică/dans (cântece, dans, instrumente muzicale), teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume).
Pe scena festivalului au urcat 22 de grupuri din diferite județe (11 ca număr) și de la diferite școli implicând 435 de cadre didactice din învățământul special bihorean din țară, dar și alți parteneri de peste hotare din proiectele Comenius derulate de școala noastră, aceștia trimițând activitatea elevilor lor pe DVD-uri.
Colaboratorii prezenți prin câte un reprezentant în juriu au fost de la următoarele instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor (insp. de specialitate prof. Alina Vese și insp. prof. Daniela Duma), Teatrul „Regina Maria" Oradea (actorul Rin Tripa), Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Bihor (d-l Crăciun Parasca), Episcopia Ortodoxă a Oradiei (pr. prof. Radu Rus și insp. prof. pr. Florin Negruțiu), Universitatea din Oradea (lect. univ. dr. Karla Peter), Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea (dir. prof. Dan Peter).
La expoziția de podoabe de Crăciun au jurizat următorii profesori: dir. prof. Marcela Todica - Liceul Tehnologic „George Barițiu", dir. prof. Ervin Călinescu - C.S.E.I.  Nr. 1 Tileagd, dir. adj. prof. Mihaela Șumălan - Liceul Tehnologic „Ioan Bococi", dir. prof. Lucia Popa - C.S.E.I.  Nr. 1, dir. prof. Rodica Lezeu - C.S.E.I.  Cristal.
Pe perioada de jurizare a festivalului, scena a fost plină cu obiceiuri de Crăciun, susținute de profesorul Marius Marcu împreună cu elevii instruiți de domnia sa, la  Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea.
Activitățile de pe scenă au reprezentat două dintre lecțiile finale ale inspecției de gradul întâi ale d-lui profesor coordonator, celelalte două fiind susținute la instituția mai sus amintită. Comisia care a evaluat activitatea d-lui profesor Marius Marcu a fost constituită din prof. univ. dr. Florica Orțan, conf. univ. dr. Zorica Pitic și metodist al ISJ Bihor prof. Alina Zaha. 
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii cu CES din școlile speciale și integratoare, iar cei indirecți, colegii elevilor integrați, profesorii care pregătesc elevii pentru festival, părinții elevilor participanți, dar și comunitatea.
Prin desfășurarea acestui festival se dorește menținerea unei bune relații de colaborare cu familiile elevilor și cu reprezentanții autorităților locale. De asemenea se dorește creșterea stimei de sine și încrederea în forțele proprii la elevii implicați în festival, ținând cont că unii elevi nu au mai urcat pe scenă niciodată, legarea de prietenii și nu în ultimul rând îmbinarea utilului cu plăcutul, dar și cunoașterea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor.
La ieșirea fiecărui grup de pe scenă, Moș Crăciun i-a recompensat cu un mic dar pe fiecare, acest lucru fiind posibil prin generozitatea sponsorilor care an de an îi recompensează cu dulciuri.
Cadrele didactice ale Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea mulțumesc tuturor colegilor parteneri, iar acum, în prag de Crăciun, le urează tuturor sănătate, sărbători liniștite și bucurii!
Prof. Maria Pașcalău
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:04 Ora de vară a Europei de Est