Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Aniversarea a 10 ani de activitate a firmei de exerciţiu Hobby S.R.L.

Marţi, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Aniversarea a 10 ani de activitate a firmei de exerciţiu Hobby S.R.L.

Marţi, 16 decembrie 2014, în Sala festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea s-a derulat un eveniment de excepţie: aniversarea a 10 ani de activitate a firmei de exerciţiu Hobby S.R.L.

Au participat elevi şi profesori de la C.T. „Mihai Viteazul" cu predilecţie parteneri din celelalte firme care funcţionează în liceu, foşti „angajaţi" - absolvenţi ai şcolii, invitaţi de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" Oradea - prof. Negrean Simona, prof. Crişan Csilla, însoţite de un grup de elevi.
Organizată în această perioadă de profundă semnificaţie pentru toţi creştinii, sărbătoarea Crăciunului, programul a cuprins  colinde interpretate de un grup vocal pregătit de profesorii de religie Botiş Dana, Cuş Alina şi Suplăcan Sorin. Iniţiatoarea  evenimentului, dna. prof. Bara Mariana, cea care a coordonat firma de exerciţiu de-a lungul celor 10 ani de activitate  a prezentat un istoric al firmei evidenţiind rezultatele meritorii obţinute de cele şase generaţii de elevi care au activat  în firmă în cei 10 ani: premiile obţinute la târgurile internaţionale şi naţionale, Competiţia Business plan, Marca de calitate. Managerii companiei în această perioadă au fost Avădanei Laura-astăzi economistă în Bucureşti, Vătafu Alexandru - inginer constructor în Anglia, Brânduş Rareş - economist în Oradea, Pantiş Vinicius - economist în Oradea, Szerak Cristina - studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice Oradea şi Faur Daiana - managerul actual - elevă în clasa 12 B.
Cele mai emoţionante momente au fost cele ocazionate de reîntâlnirea prof. coordonator cu foştii elevi care au activat în firmă de-a lungul timpului şi care au ţinut să sublinieze rolul pe care l-au avut competenţele şi cunoştinţele dobândite prin această formă de instruire în formarea lor profesională. Dna Bara Mariana, foarte emoţionată, a mulţumit celor care au răspuns prezent invitaţiei de a participa la această aniversare şi nu au fost puţini.
A participat la program un grup de dansatori - unii elevi ai liceului nostru - de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea pregătiţi de dna. Negrău Floare care ne-au încântat cu frumuseţea dansurilor populare din Bihor.
S-au proiectat poze, filme de prezentare, clipuri publicitare realizate de elevi,  de la toate manifestările la care a participat firma  Hobby SRL în cei 10 ani: târguri, aniversări, activităţi curente în companie.
Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută şi de fosta „angajată" a firmei  Lupu Mihaela -studentă - care a interpretat două melodii de muzică uşoară, de trupa „Shake beatbox" formată din trei elevi ai  şcolii.
Un moment aparte a fost parada coafurilor pentru ocazii speciale - sărbătorile de iarnă - prezentată de eleve de la specializarea Coafor stilist clasa 11-a şi a 12-a pregătite de dna. prof. Liberţ Gabriela.
Finalul activităţilor a culminat cu tortul aniversar în forma unui teren de fotbal - deoarece   obiectul de activitate al firmei este  comerţul  cu articole sportive şi de agrement, însoţit de artificii, baloane cu confetti.
Se cuvine să apreciem efortul clasei 12 B - dirigintă dna. prof. Szuiogan Nadia - cea care a organizat impecabil acest  eveniment cu menţionarea elevilor: Mariş Ionela, Faur Daiana,  Fulop Laura, Manea Alexandra, Vese Florina, Coita Otilia şi Petruş Narcis. 
Multe mulţumiri conducerii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", dl. director Filimon Ruben şi dna. director adj. Ardelean Simona care au susţinut permanent activităţile din  firmele de exerciţiu care funcţionează în şcoală şi s-a implicat şi în organizarea acestui  moment  aniversar.
Mariana Bara & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: Aniversarea a 10 ani de activitate  a firmei de exerciţiu Hobby S.R.L. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:14 Ora standard a Europei de Est