Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

Duminică,

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

„Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!"

Duminică, 14 decembrie 2014, la Liceul Don Orione din Oradea, în sala de sport şi activităţi plină de părinţi, rudenii şi prieteni, elevii claselor primare şi gimnaziale, dar şi celelalte grupuri de tineri afiliate Centrului Don Orione: cercetaşii (scout) şi Oratoriul, au sărbătorit Naşterea Domnului prin cântece, jocuri şi un program artistic însufleţit care a fost foarte apreciat de public.
Programul a fost deschis de grupul de tineri şi copii, din Oratoriul „Sfântul Luigi Orione" şi din Scout, care i-au colindat pe cei prezenţi. Au urmat cei mai mici cercetaşi: Lupişorii, Mămăruţele şi Castorii, îndrumaţi de coordonatoarele Alina Vâşcan, Halasz Alexandra şi Florina Ghiţ, şi au oferit un concert de colinde şi un dans al fulgilor de nea, dorind să simbolizeze curăţenia din suflete cu care trebuie întâmpinată Naşterea Mântuitorului.
Apoi au urcat pe scenă elevii clasei a III-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ileana Szilagyi, care au dansat şi au interpretat cu talent şi emoţie cântece de Crăciun, precum „Noapte de vis", „Cu ler şi brad", „Tu te cobori din Ceruri", „Luminează" şi „Inima va cânta".
Lor le-au urmat cei mai mici elevi, din clasele pregătitoare A şi B, care, sub coordonarea doamnelor învăţătoare Bene Monica, Mermeze Simina şi a doamnei profesoare Moga Teodora, au vestit şi ei apropiata Naştere a lui Cristos printr-un frumos program artistic.
Pe scenă au urcat apoi elevii clasei a II-a, îndrumaţi de doamna învăţătoare Janina Chinde, care au colindat şi au interpretat o scenetă despre Naşterea Domnului, subliniind virtuţile exemplare ale Sfintei Familii.
Lor le-au urmat colindătorii din clasele I A şi I B, îndrumaţi de doamnele profesoare Laura Bochiş şi Raluca Sabău, şi clasa a IV-a, îndrumată de doamna profesoară Iohana Florentina Păscar şi de doamna profesoară Teodora Moga, care au transmis prin colindele şi dansurile interpretate emoţia apropierii marii sărbători.
Elevii clasei a V-a au ilustrat o parte a adevăratei semnificaţii a Crăciunului interpretând o scenetă în care au prezentat o situaţie des întâlnită în zilele noastre: un copil care creşte fără părinţi, lipsit de iubire, suferă şi suportă cu greu fericirea celor care au o familie iubitoare, dar el trebuie acceptat şi integrat în societate, pentru că tocmai acesta este mesajul Crăciunului: să avem grijă de cei singuri şi necăjiţi şi să le oferim dragostea noastră, aşa cum şi Mântuitorul ne-o oferă pe a Lui.
După sceneta interpretată cu aplomb de către cei mai mici elevi de gimnaziu a venit rândul Corului Liceului Don Orione să încânte spectatorii şi să transmită un strop din magia Crăciunului. Îndrumaţi de doamna profesoară Nicoleta Arendaş, ei au interpretat colindele „Noi în seara de Crăciun", „Florile dalbe", „Legănelul lui Isus", „E ajun de Crăciun" şi cântecul „Adeste fideles". După momentul coral a urmat şi o solistă, eleva Roxana Igna din clasa a IX-a A, care a cântat colindul „Sara Crăciunului nost".
Elevii clasei a VI-a, îndrumaţi de inimosul lor diriginte, părintele Mihai Fechetă, au interpretat sceneta „Fuga în Egipt", ilustrând puterea credinţei şi minunile care au însoţit viaţa Mântuitorului încă de la Naşterea Sa.
După cântece şi scenete, a urmat şi un moment poetic, oferit de elevi ai clasei a VIII-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ioana Rittinger, care au recitat din creaţia unor poeţi români, ilustrând dragostea pentru oameni a lui Cristos şi a Fecioarei Maria şi gratitudinea noastră faţă de Mântuitor şi Sfânta Familie.
Consiliul Elevilor de la Liceul Don Orione a oferit o scenetă foarte animată şi apreciată de public, în care a arătat că adesea uităm adevărata semnificaţie a Crăciunului, care este grija faţă de aproapele nostru, deturnaţi fiind de ispite materialiste şi de egoism. Ei au transmis celor prezenţi că, nu numai de Crăciun, trebuie să fim generoşi cu cei mai puţin fericiţi, cu cei în nevoie, şi să le oferim o rază de speranţă.
Tot prin momente de teatru şi printr-un program de cântece vesele şi pilduitoare au transmis acest mesaj şi membrii grupului Reparto de la scout, arătând cum nu trebuie să petrecem Crăciunul, adică în haos şi excese materiale. Grupul de cercetaşi Clan-Foc a interpretat şi el o scenetă în care a dat exemple de fapte bune pe care le poate face oricine, indiferent de vârstă, dacă este atent la problemele celor din jur.
După programul artistic emoţionant oferit de elevi şi de membrii grupurilor afiliate Centrului Don Orione din Oradea, a urmat un moment de muzică şi dans, pregătit de copiii şi tinerii de la Oratoriu, la care au participat toţi cei prezenţi. În final a sosit şi surpriza mult aşteptată: Moş Crăciun a sosit şi a urcat pe scenă cu un sac uriaş, din care a oferit cadouri tuturor copiilor din sală. Conducerea liceului, domnul director Alexandru Stoica, domnul manager Miheller Martin, şi membrii Congregaţiei Don Orione: părintele Mihai Fechetă, monseniorul Florian Gui, fraţii Cătălin şi Gabriel, le-au mulţumit celor prezenţi şi le-au urat un Crăciun fericit, animat de dragoste şi grijă creştinească pentru toţi cei din jurul nostru.
(Pr. Mihai Fechetă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:50:53 Ora standard a Europei de Est