Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun

Elevii îndrumaţi de d-na prof. Alina Deliman au prezentat

Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun

În acea vreme, Bethleemul era în fierbere. Târgul era plin de oameni care se grăbeau, se împingeau să ocupe câte o gazdă și să-și termine treburile importante pentru care fuseseră chemați de conducătorii vremii în acest oraș.... Nimeni nu a luat seama la bărbatul grijuliu și femeia însărcinată care tocmai sosiseră, căutând și ei un loc în care să înnopteze...

Povestea Mariei și a lui Iosif, a Nașterii Mântuitorului, a fost pusă în scenă de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu", ca o fructificare a parteneriatului dintre școală și Biserica cu Lună. Protagoniștii serbării au fost elevii clasei a V-a A, conduși de doamna profesor de religie Alina Deliman.
Astfel, inimoșii copii au adus în scenă personajele vremii: Fecioara Maria - Bud-Popa Oana, Iosif - Vancea Alexandru, Hangiul\Moș Crăciun - Medeșan Vlad, Femeia hangiului - Nan Paula, Păstorii: Țon Șerban, Szekely Alexandru, Barani Darius, Irod - Baicu Andrei, Gașpar - Popa Bogdan, Baltazar - Lupuț Alexandru, Melchior - Munteanu Ștefan, Îngerul - Pop Iarina, Povestitorul - Criste Denisa, Copiii - Zaha Cosmina, Săteanu Alexia.
Cu căldura-i binecunoscută, părintele Ioan Codorean a fost cel care a deschis serbarea, intrând în dialog cu povestitorul și introducând publicul în povestea care avea să înceapă. O liniște deplină a cuprins întreaga biserică... În public se aflau copii, credincioșii Bisericii cu Lună, colegii micilor „actori", profesori, părinți și bunici; o comunitate caldă, care avea să întărească parcă legătura familie - școală - biserică, a apreciat reprezentația copiilor prin aplauze și felicitări adresate tuturor celor implicați: elevi, părinți, profesori și preoți deopotrivă.
Talentul Cosminei Zaha a înmuiat inimile auditoriului când, cu vocea sa de înger, a chemat întreaga lume să-și deschidă sufletul pentru a cânta Pruncului drag...
„E înghețat pământul și pădurea
Străluce-n razele lunii târzii
În noaptea asta îngerii coboară
Veniți cu toții să-i primim, copii.
Cu lerui ler, cu nuci și cozonac
Cântăm leru-i ler, cântăm Pruncului drag".
Slujitorii sfântului altar, părinții Dumitru Megheșan, Ioan Coroban, Teodor Cristea și Ioan Codorean, au fost generoși cu „colindătorii" care le-au prezentat sceneta. În loc de nuci și cozonaci, dumnealor i-au cinstit cu dulciuri, cărți de rugăciuni, calendare și iconițe, invitându-i să revină și în anii următori.
Cu gândul la Pruncul Iisus, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat și însuflețiți de frumusețea momentului, am pornit spre casele noastre lăsând în urmă  speranța că un crâmpei din sufetul nostru a ajuns la Cel Care ne-a adus pe toți laolaltă în prag de Mare Praznic Împărătesc.
Prof. Alina Deliman & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (45 de poze), accesaţi Galeria foto: Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun.   

Trimite email
luni, 6 ianuarie 2025, 01:12:59 Ora standard a Europei de Est