Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare

Vineri, în cadrul mișcării mondiale Hour of Code,

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare

Vineri, 12 decembrie 2014, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea a răspuns PREZENT în cadrul mișcării mondiale Hour of Code (Ora de Programare), la acţiunea susţinută la nivel global de şefi de state, firme din domeniul IT, specialişti în domeniul informaticii, oameni de cultură etc.

Activitatea, organizată de Catedra de Informatică a colegiului, a fost sprijinită de Microsoft România, care şi-a delegat un reprezentant la Ora de Programare de la „Gojdu", pe doamna Laura Savu, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", fiind, aşa după cum am mai scris, şcoală din Portofoliul Microsoft.
„O să ne jucăm programând sau programăm jucându-ne"
Întâlnirea cu reprezentatul Microsoft România s-a desfăşurat, la ora 13.00, în Amfiteatrul colegiului.
Prezentând-o pe doamna Laura Savu, dl profesor Adrian Niţă, gazda evenimentului, a amintit agenda manifestărilor locale din cadrul evenimentului: „după întâlnirea cu doamna Laura Savu, specialistul şi delegatul din partea Microsoft România, care ne va prezenta evenimentul care se desfăşoară la această oră la nivel mondial, veţi putea pune întrebări doamnei, după care ne vom retrage în cabinete şi o să ne jucăm programând sau programăm jucându-ne", a conchis dl profesor Adrian Niţă.
Pentru început, doamna Laura Savu s-a arătat impresionată de cele cinci cabinete de informatică şi de dotarea lor, „aşa încât aveţi şansa să puteţi lucra fiecare la calculatorul lui la laborator şi mă bucur pentru voi. Eu sunt aici pentru a susţine evenimentul Ora de Cod, Ora de Programare din partea Microsoft România. Este un program care se desfăşoară în toată lumea şi sunt toţi elevii încurajaţi să participe la acest eveniment. Să afle cât mai multe despre programare. Evenimentul nu este susţinut numai de Microsoft, ci de toate firmele din IT şi important este ca Ora de Programare să fie introdusă în cât mai multe şcoli, pentru că a ajuns, a devenit, oarecum, ceva ce ţine de cultura generală", a precizat specialistul Microsoft.
Preţ de câteva zeci de minute, doamna Laura Savu a prezentat oportunităţile pe care le au elevii de a se afirma în acest domeniu, de a fi luaţi în seamă de către firmele de IT: participări la concursuri şi olimpiade, realizarea de softuri şi publicarea lor în „magazinele" virtuale ale firmelor de profil.
Întâlnirea nu a fost deloc un monolog sau o prelegere, ci o activitate interactivă, elevii fiind în permanenţă provocaţi, „traşi de limbă", iar la final discuţiile au devenit, pe alocuri, incitante, gojdiştii dorind să afle cum ar putea ajunge să lucreze la Microsoft chiar înainte de a accede în învăţământul superior.
Părăsind Amfiteatrul, elevii prezenţi la discuţii  s-au retras în cabinetele de informatică. Gimnaziştii erau deja pe poziţii.
Cu toţii, indiferent de vârstă, au avut de rezolvat jocuri care au conţinut elemente de programare: cei din gimnaziu s-au jucat cu „Angry Birds"; clasele IX-X s-au jucat cu „Elsa din Arendelle"; clasele XI-XII s-au jucat cu „Flappy".
La evenimentul de vineri de la „Gojdu" au participat 120 de elevi din clasele V-XII.
În final, toţi elevii participanţi la Ora de Programare au primit diplome de participare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:39:08 Ora standard a Europei de Est