Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Seară de vis cu muzică şi poezie pe scena sălii „Florica Ungur”

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Cerul s-a deschis şi norii s-au îndepărtat vineri, 12 decembrie 2014, pentru a primi în cetatea Împăratului vieţii glasurile pline de farmec ale copiilor din grupul Luscynia al Palatului Copiilor şi Elevilor din Oradea.

Reuniţi pe scena sălii de spectacole „Florica Ungur" alături de profesoara lor, Dana-Maria Oprescu, cei 54 de copii de la cursul de canto au dat tonul unei manifestări pline de lumină şi candoare printr-un colind încântător, care a oferit şi numele spectacolului: „Cu ler şi brad". În faţa unei săli arhipline din care nu au lipsit părinţi şi bunici, fraţi şi surori, dar şi oameni de cultură, poeţi, epigramişti, reprezentanţi ai vieţii sociale orădene, copiii au fost întâmpinaţi de un spiriduş vesel prin versurile unei poezii care face parte din volumul „Al vieţii Împărat", al autoarei Mihaela Dindelegan:
E locuinţa sfintelor mistere
În templul ce lumina a zămislit
Şi a făcut ca stelele în sfere
Să se rotească în gând fericit.
 
E locuinţa paşilor slăviţi
Care-n apus de stele au umblat
Fără a fi de noapte ocrotiţi
Şi fără ca-n lumină să fi aflat
 
Prieten pentru talpa lor măiastră.
S-au arătat de gând neosteniţi,
Şi în mişcare a cerului fereastră
S-a deschis pentru ei strigând: „Veniţi
 
Şi aduceţi armonia în mersul lin
Ce nu tresare în umbrele durerii
Şi nu se agită ca să ofere chin
Şi disperare în locul plăcerii!".
 
Plăcerea templul sfânt a împrejmuit
Şi un clipit de pleoapă n-a lăsat
Să cadă strălucirea ce-n zenit
Mai sus de stele clar s-a înălţat.
În timp ce în sală se auzeau în şoapte întrebări legate de identitatea spiriduşului care a avut o prestaţie încântătoare, răspunsul s-a putut auzi doar ulterior: este profesoara de teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Otilia Bejan.
Momentele muzicale oferite de copii au lăsat apoi locul clipelor lirice în prezenţa autoarei Mihaela Dindelegan şi a volumului său de poezii şi colinde „Al vieţii Împărat", pe care l-a lansat cu acest prilej. De data aceasta, Mihaela a optat pentru o lansare de carte atipică, fără un prezidiu format din poeţi şi oameni de cultură care să facă aprecieri legate de cartea sa. „Ne aflăm aici împreună în această seară pentru a ne uni gândurile şi glasurile într-un buchet înălţător dedicat lui Dumnezeu şi Fiului Său, Iisus, a cărui naştere urmează să o sărbătorim. Cartea de faţă reprezintă şi ea un omagiu la adresa Celui pe care eu Îl numesc Împăratul vieţii, prin urmare vreau să las versurile să vorbească despre El şi nu oamenii să vorbească despre mine", a spus Mihaela, cuprinzând totuşi cu privirea oamenii de cultură şi poeţii aflaţi în sală, cărora le-a şi mulţumit pentru prezenţa lor. Pe lângă un fragment dintr-un poem mai lung aflat în carte, Mihaela a citit şi o poezie pe care a scris-o chiar vineri, înainte de lansare, şi care continuă ideile inserate în volumul „Al vieţii Împărat":
 
Pe braţul dragostei purtată
Spre Împăratul vieţii mele
Mă simt acum încă o dată,
Dar nu mă poartă prin cer stele,
 
Ci braţul El şi l-a lăsat
Să mă apuce cu încântare,
Să mă conducă neîncetat
Şi să mă poarte sus în zare
 
Spre cerul ochilor Săi vii,
Ca-n inima Lui să păşesc
Prin privirile-mi de foc, mii,
Pe care i le dăruiesc.
(poezia „Pe braţul dragostei")
Seara a continuat în aceeaşi atmosferă, cu melodii interpretate de copii şi cu poezii recitate de spiriduş, cu momente hazlii şi cu multe aplauze. Poate că cea mai mare fericire a părinţilor aflaţi în sală a constituit-o faptul că în faţa scenei cei mici s-au adunat şi au început să danseze singuri, oferind o imagine de vis pentru oricare privitor. Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, doamna Angela Pop, a reinvitat-o în scenă pe Mihaela pentru a-i oferi, alături de cuvintele sale încântătoare, un buchet de flori în numele organizaţiei pe care o reprezintă şi a preşedintelui de onoare al acesteia, doamna Mioriţa Săteanu, organizaţie la care Mihaela ocupă de puţin timp funcţia de vicepreşedinte. În final, membrii grupului Luscynia au primit prin intermediul spiriduşului câte un cadou de sărbători.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:22:32 Ora standard a Europei de Est