Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista „OviDan” nr. 46/158 din 8 - 15 decembrie 2014

Semnal

Revista „OviDan” nr. 46/158 din 8 - 15 decembrie 2014

Ediţia conţine ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din municipiu şi judeţ, dar şi din Ungaria.
Cu cine puteam deschide numărul 158?

Cu distinsul academician Ioan-Aurel Pop, care a spus la lansarea cărţii sale: „Adevărul absolut îl are numai Dumnezeu. Noi, oamenii, trebuie să ne mulţumim cu adevăruri parţiale".
Şi cu cine am mai deschis revista, în pagina I? Cu Ziua Naţională, sărbătorită la CN „Avram Iancu" din Ştei, având primarul şi inspectorul şcolar general adjunct de faţă, în prezidiu, dar şi cu evenimentul de la Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula - Ungaria, unde au ajuns cărţile orădenilor şi bihorenilor adunate de dl prof. Teodor David şi echipa sa de la Vatra Românească...
Articolul de la Ştei este semnat de doamna profesor Alina Niculae (responsabil cu promovarea imaginii colegiului în revista „OviDan" şi în ziarul online „OviDan". Despre acţiunea de mare suflet a Vetrei Româneşti din Oradea, de a dărui cărţi pentru fraţii români din Ungaria, ne-a scris distinsul profesor patriot Teodor David.  Tot doamna profesor Alina Niculae ne-a făcut cunoscut şi evenimentul din 5 decembrie (de „Niculaş") - lansarea de carte: lansarea cărţii coordonate de d-na prof. Cornelia Frai, intitulate „English Exercises for Smart Students", un auxiliar didactic de limba engleză. Pagina Universitaria, rezervată Universităţii din Oradea, am deschis-o cu o ştire de 1.000 de puncte despre locul ocupat de Universitatea din Oradea în clasamentul internaţional Scimago. Tot aici continuă fotoreportajul realizat la lansarea cărţii distinsului academician Ioan-Aurel Pop. În pagina Parteneriat, am publicat parteneriatul de succes cum este apreciat de către profesorii coordonatori (Maria Agape şi Crina Miere) parteneriatul dintre Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora" şi Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", clasa d-nei profesor Laura David-Ienei. În pagina (de) Proiecte, am publicat cele două proiecte derulate de echipele de proiect de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea: doamnele profesori Marcela Urs (coordonator de proiect) şi Anamaria Giurău ne-au scris despre Mobilitatea Comenius desfăşurată în Bulgaria, iar doamnele profesori Corina Negruţiu şi Manuela Chişvasi ne-au relatat despre derularea proiectului „Oportunităţi de dezvoltare personală prin educaţia nonformală", în cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale. La CCD Bihor s-a desfăşurat sâmbătă, 29 noiembrie, o masă rotundă, prilej cu care a fost lansată cartea „Imaginea publică a monarhiei în România 1866-1947", în viziunea d-lui prof. dr. Cristea Niculae, reprezentant al MEN, coordonator naţional al programului Festivalul Naţional al Şanselor Tale. Elevul Morar Christian din clasa d-nei prof. Rodica Foltuţ, de la „Oltea Doamna", a avut un vis nemaipomenit pe care l-a aşternut pe hârtie şi a ajuns până la noi. Compunerea lui Chris despre vizita lui Moş Crăciun se intitulează „O vizită neaşteptată" şi va fi premiată de însuşi Moş Crăciun.
În paginile din mijlocul revistei vă relatăm despre sărbătorirea Zilei Naţionale la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea şi la Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" din Ştei. De la „Oltea Doamna" ne-a scris d-na prof. Cristiana Vidican, iar de la „Miron Pompiliu", redactorul nostru special, anul trecut fiind cel mai harnic şi fidel din judeţ, doamna bibliotecar instit. Ileana Tomescu (împreună cu colegul prof. documentarist Gabriel Vancea). Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită cu mare cinste şi la Şcoala Gimnazială din Sînmartin, de clasa doamnei înv. Viorica Marc-Bulzan şi colegii...
De la CSEI „Cristal" ne-au scris d-nele prof. Vesa Ramona şi Opriş Aurelia, despre Ziua Porţilor Deschise. Ziua de 3 decembrie a fost zi cu dublă semnificaţie pentru unitatea de învăţământ la care lucrează Ramona şi Aurelia: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, dublată de un al doilea eveniment - diseminarea proiectului internaţional Comenius Young Europe 2012-2014. Despre sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi" ne-a scris d-na prof. Mihaela Şumălan, directorul adjunct al liceului. La „Cântarea zilei", Alexandra ne-a (mai) fericit cu o colindă - „Aseară pe-nserate". Laura Florica Paşca, asistent medical la Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora", ne „sorcoveşte" cu Sărbători sănătoase şi fericite! Denisa, Loredana, Edward şi prof. Denisa Lucuţa, din Câmpani, au ajuns tocmai în ţara lui Picasso. Concursul cu premii (36 de litri de Merita.bio) a ajuns la ediţia a XXVI-a.
Acestea au fost subiectele care au încăput în cele 16 pagini ale revistei „OviDan" nr. 46/158 din 8 - 15 decembrie 2014, pagini care cuprind 62 de poze.
Ovidiu Dan

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:31 Ora standard a Europei de Est