Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 100 de tineri, angrenaţi în Concursul preventiv „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră”

Siguranţa copiilor, prioritate a poliţiştilor de prevenire bihoreni

Peste 100 de tineri, angrenaţi în Concursul preventiv „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră”

În perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2014, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Uniunea Femeilor Bihor au desfăşurat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare din Municipiul Oradea, Municipiul Salonta şi Tileagd, în scopul promovării unor comportamente nonviolente, în cadrul campaniei preventive „Împreună împotriva violenţei".

La finalul activităţilor de informare desfăşurate în instituţiile şcolare, elevii au fost implicaţi într-un concurs preventiv, pentru a dovedi cunoştinţele preventive acumulate în cadrul întâlnirilor cu poliţiştii de prevenire bihoreni şi cu partenerii de program.
Astfel, miercuri, 10 decembrie a.c., începând cu ora 13.00, la Palatul Copiilor, din Municipiul Oradea  s-a desfăşurat Concursul cu tematică preventivă „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră".
Competiţia a avut ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor, menită să prevină manifestarea violenţei în mediul şcolar. Printre obiectivele concursului se numără implicarea tinerilor în activităţi preventive, optimizarea mesajelor preventive şi diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise
tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora.
Opt echipaje de elevi din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale şi liceale din Judeţul Bihor au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Cei peste 100 de elevi din clasele IX- XI, care au fost angrenaţi în competiţie, au avut de parcurs o probă, practică, în cadrul căreia concurenţii au prezentat o scenetă cu un mesaj nonviolent.
Momentul  artistic a fost punctat de membrii juriului format din poliţişti bihoreni, reprezentanţi ai Asociaţiei Uniunii Femeilor Bihor, Palatului Copiilor şi Serviciului Probaţiune din cadrul Tribunalului Bihor fiind punctate aspecte precum: adaptarea momentului la tema concursului, impactul general al prezentării, forma şi originalitatea de prezentare, sugestivitatea motto-ului şi adaptarea acestuia la momentul artistic ales, spiritul de echipă.
Astfel, elevii şi profesorii din cadrul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller", Liceului Sanitar „Vasile Voiculescu", Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", Liceului Teoretic „Aurel Lazăr", Liceului cu Program Sportiv „Bihorul", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" s-au transformat pentru o perioadă în regizori, scenarişti şi actori, iar expresivitatea, originalitatea, jocul scenic, muzica, dansul şi costumaţia, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe şi pentru a fi declaraţi cei mai buni în confruntarea şcolilor pentru supremaţia de „şcoală fără violenţă".
Mesaje precum „Violenţa ucide", „Violenţa nu are ce căuta în viaţa mea!", „Fii inteligent. Nu judeca cu pumnul!", „Nu lăsa violenţa să te învingă", „Violenţa este arma celor slabi, demonstrează că eşti puternic", „Alege-ţi cu grijă prietenii!", „Tu poţi să-ţi controlezi libertatea", „Spune NU tuturor celor ce promovează violenţa", „Agresivitatea, forţă sau slăbiciune?", „Violenţa distruge familii", „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor" au fost mesajele preventive promovate în cadrul concursului.
Premiul special a fost obţinut de elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" şi cei ai Liceului cu Program Sportiv „Bihorul" , Premiul pentru „Cea mai bună prezenţă scenică", a fost obţinut de elevii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" şi cei
ai Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller", Premiul pentru „Cel mai sugestiv mesaj preventiv" a revenit elevilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga", iar Premiul pentru „Originalitate" a revenit elevilor de la Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" şi cei ai Grupului Şcolar Sanitar „Vasile Voiculescu".
Totodată, în cadrul acestei activităţi au fost premiaţi şi elevii voluntari ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor, respectiv elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" şi cei ai Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", pentru implicarea în activităţile preventive desfăşurate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor în cadrul unor campanii preventive derulate în acest an pentru prevenirea furturilor din locuinţe, din buzunare şi genţi, a tâlhăriilor, pentru siguranţa bunurilor personale şi alte activităţi derulate pe perioada sezonului estival în tabere, ştranduri şi alte locuri de petrecere a timpului liber.
Alina DINU
P.S. Pentru mai multe poze (55 de poze), accesaţi Galeria foto: Peste 100 de tineri, angrenaţi în Concursul preventiv „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:05 Ora de vară a Europei de Est