Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Un parteneriat de succes

Activitatea Celebrations Around the World

Un parteneriat de succes

Activitatea Celebrations Around the World, organizată de profesorii coordonatori Maria Agape și Crina Miere, în colaborare cu profesorii Laura Ienei și conf. univ. dr. Alina Manolescu, ce a avut loc în data de 28 noiembrie la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", a constituit un bun prilej de a insufla copiilor sentimente de respect pentru sărbătorile din întreaga lume, atât naționale, cât și internaționale.

În condiţiile în care influenţele exterioare ne marchează negativ sistemul de valori spirituale, este necesară şi binevenită organizarea activităţilor extracurriculare ce promovează tot ceea ce este valoros pe plan internațional.
Elevii Școlii Gimnaziale Internaționale Agora le-au prezentat elevilor din clasa a III-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" diferite sărbători internaționale celebrate în lume.
Kwanzaa este o sărbătoare celebrată de milioane de afro-americani, fiind sărbătorită între 26 decembrie și 1 ianuarie, și include 7 principii numite Naguzo Saba: Unitate, Autodeterminare, Munca în echipă și responsabilitate, Economie cooperativă, Scop, Creativitate și Credință.
Diwali sau Șirul de lămpi se sărbătorește în India și Nepal pe parcursul a 5 zile. Este o sărbătoare care reprezintă triumful binelui asupra răului. Ea reunește familiile în jurul unor mese cu bucate. În această perioadă se aprind cât mai multe lumini (Diyas) în semn de bucurie, marcând încheierea anului agricol.
St. Patrick's Day este sărbătorită în Irlanda de către irlandezi și de către aceia dintre ei care au emigrat în America. Sfântul Patrick este protectorul Irlandei și cel care a creștinizat poporul irlandez.
Raksha Bandhan este sărbătoarea șnurului prieteniei. Este un festival hindus, care celebrează relația dintre frați și surori. Este sărbătorită în luna plină din luna Shravana (luna plină din august). Festivalul este marcat de legătura Rakhi sau firul sfânt, pe care sora îl leagă la încheietura mâinii fratelui său, fratele, în schimb, oferă un cadou și promite să aibă grijă de sora sa. În mod tradițional, frații își dau dulciuri să mănânce.
Thanksgiving day (Ziua Recunoștinței) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește, tradițional lui Dumnezeu, pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord, Statele Unite și Canada. Este o sărbătoare a familiei. Thanksgiving Day este sărbătorită în ultima zi de joi a lunii noiembrie. Această sărbătoare a fost preluată de multe alte popoare din lume datorită mesajului acesteia, bucuria de a fi alături de cei dragi și recunoștința pentru masa îmbelșugată.
În continuarea acestei activități, a fost rândul elevilor din clasa a III-a D de la „Oltea Doamna" să prezinte colegilor lor de la SGIA diferitele portofolii realizate de ei despre semnificația Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională și marchează momentul creării României Mari.
Parteneriatul dintre cele două școli a continuat cu o nouă activitate, organizată de această dată la SGIA în data de 5 decembrie.
Activitatea a început cu prezentarea sărbătorii celebrate în noaptea dintre 5 și 6 decembrie. Se spune că Moş Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în ghete dulciuri și alte daruri, însă, tot el este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.
Elevii din clasa a III-a D, sub îndrumarea doamnei prof. Laura Ienei, i-au învățat pe elevii noștri că se pot crea numeroase podoabe pentru bradul de Crăciun folosind diferite materiale reciclabile. Au fost realizați clopoței din pahare de plastic, globuri din sticle de plastic presate cu ajutorul unui aparat, pe care elevii de la „Oltea Doamna" l-au câștigat la un concurs pe teme ecologice. Pentru a le demonstra că și noi, cei de la Agora, suntem ecologiști, le-am arătat partenerilor noștri copăcelul plantat acum trei ani, botezat Agorel.
Pentru a insufla activității spiritul Crăciunul, elevii celor două școli au împodobit bradul în acordul colindelor cântate de ei în limba română și în limba engleză.
Parteneriatul dintre cele două școli va continua și cu alte activități.
Prof. Maria Agape & Crina Miere

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:16:27 Ora standard a Europei de Est