Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miercuri, „Exmatriculăm violenţa din viaţa noastră”

Ofensiva nonviolenţei în Oradea şi Bihor

Miercuri, „Exmatriculăm violenţa din viaţa noastră”

Mii de persoane sunt implicate într-un proiect organizat de Uniunea Femeilor şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor.

Campania de combatere a violenţei organizată de Uniunea Femeilor şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, se desfăşoară în aceste zile în mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Oradea şi din judeţ, precum şi în diverse instituţii sociale şi culturale reprezentative.
„Oferă o floare, un cântec, nu o palmă"
Ofensiva nonviolenţei are loc prin dezbateri tematice, spectacole muzical artistice, seri culturale, concursuri educative, întâlniri de suflet, mese rotunde, lansări de carte, concursuri de scenete, colaje, fotografii, psihodramă etc., fiind motivate de sloganul: „Oferă o floare, un cântec, nu o palmă".
Sub coordonarea preşedintelui onorific al organizaţiei, ing. Mioriţa Săteanu, echipa de proiect din cadrul Uniunii Femeilor a desfăşurat deja peste 20 de astfel de manifestări având ca grupuri ţintă persoane din diverse medii sociale, culturale sau educative, de la copii de vârsă şcolară mică până la pensionari, de la persoane angrenate în procesul de educaţie până la cei privaţi de libertate în urma săvârşirii unor acte cu caracter violent. Comunicarea interetnică şi înlăturarea stărilor de posibilă neînţelegere dintre locuitorii de diferite etnii ai municipiului Oradea constituie unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a agendei campaniei antiviolenţă. În acest sens, în cursul zilelor de marţi şi miercuri, 2 şi 3 decembrie 2014, au avut loc întâlniri cu membrii Asociaţiei Pensionarilor Maghiari din Partium, respectiv cei ai Forumului Democrat German.
Abordarea interreligioasă a problemei violenţei s-a concretizat printr-o serie de mese rotunde şi discuţii interactive  despre conflictul dintre generaţii, respectul dintre membrii familiei, credinţa care menţine atmosfera de bună înţelegere în familie.
La acest proiect de mare amploare participă elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu", Şcoala Gimnazială Nr. 11, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller", Şcoala Gimnazială Nr. 16, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul",  Colegiul Tehnologic „Transilvania", Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Tileagd, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", Seminarul Greco Catolic, Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna", Liceul Tehnologic „George Bariţiu", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Palatul Copiilor şi Elevilor Bihor, în total fiind implicaţi în activităţi peste 1.000 de copii şi tineri. La realizarea lui şi-au adus contribuţia şi alte instituţii de cultură şi sociale, precum Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", corala „Voces"  a Consiliului Judeţean Bihor etc.
Campania de combatere a violenţei continuă pe parcursul a încă o săptămână, până în data de 10 decembrie, când va avea loc concursul echipajelor de scenete din unităţile de învăţământ liceale cu tema „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră" şi reuniunea de final a participanţilor la campanie, eveniment ce urmează să se desfăşoare la Palatul Copiilor şi Elevilor. Totodată, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" va găzdui expoziţia cu desene şi colaje antiviolenţă aparţinând elevilor din şcolile participante, expoziţie dotată cu premii şi diplome.
Mihaela Dindelegan,
vicepreşedinte al Uniunii Femeilor

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 07:04:08 Ora de vară a Europei de Est