Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Curtea de Argeş este Oraş Regal

„Citim, deci existăm!”

Curtea de Argeş este Oraş Regal

Dacă tot e week-end, dl rector Ioan Dziţac ne oferă o nouă şansă în a lectura Revista de cultură „Curtea de la Argeş", numărul din decembrie.

Aşa după cum a anunţat redactorul-şef al publicaţiei, dl academician Gheorghe Păun, încă în luna iunie, acum municipiul Curtea de Argeş a devenit Oraş Regal, cu acte în regulă, cum se spune, cu diplomă care îi conferă acest înalt şi unic titlu de Oraş Regal în România anului 2014.
În rubrica Domnului Eminescu, aflăm că şi Eminescu a scris despre îndeletnicirea ruşinoasă de a plagia (în Timpul, din 14 ianuarie 1881), dar şi despre „ploaia de taxe noi pe care primăria (Bucureştilor) e în ajun de a le impune contribuabililor din capitală" (în Timpul, din 11 februarie 1881). Horia Bădescu pune punctul pe i, ca întotdeauna, spunând direct, scurt şi răspicat, fără pardon: Somnul raţiunii naşte proşti. „Un bun prieten, mare chirurg, socoteşte că prostia e starea naturală a omului. O afirmă cu nesmintită convingere de câte ori are prilejul, ba a şi scris despre aceasta (...). Prostia este în ultimă instanţă produsul lenei de a gândi. Căci proştii sunt puturoşii minţii", mai spune H.B.
Florin Horvath scrie Scurtă cronografie la naşterea şi evoluţia spiritualităţii geto-dacice; tot F.H. a publicat Legenda Marelui Zalmoxis. Întors de la Londra şi Paris, Ion Coja scrie despre Turner şi Picasso. Cristian Bădiliţă ţine să ne convingă că „Tatăl nostru" (Pater noster), rugăciunea domnească „reprezintă summa tuturor rugăciunilor care pot exista la nivelul fiinţei umane (...), care face legătura între pământ şi cer, între exprimabil şi inexprimabil". La rubrica Seniori ai culturii, pr. Daniel Grigore scrie despre profesorul universitar Radu Ştefan Vergatti în art. O viaţă dedicată zidirii. În rubrica Brâncoveanu 300, Doina Mândru publică Constantin Brâncoveanu și pilda bogatului mântuit. Pentru rubrica (sa) Nevoia de românism, Nicolae Melinescu a stat de vorbă cu acad. Mircea Malița. Acad. Arto Salomma ne povestește despre perioada studenției sale petrecută (ca student finlandez) în California anilor'50. În rubrica Istoria de lângă noi, Dragoș și Constanța Vaida ne împărtășesc Gânduri de 7 noiembrie (de la Aniversarea Marii Revoluții din Octombrie, ca invitați la Ambasada Uniunii Sovietice). „Îmi place Europa, dar iubesc România", afirmă Nicolae Badiu, cel care a scris România care contează, despre care ne vorbește Maria Mona Vîlceanu. Ca să aflăm cu cine se luptă N.B., suntem invitați să lecturăm textul „Preacurvia, doctrină politică națională". După un serial maraton în care ne-a prezentat China, punct cu punct, Ion Pătrașcu trage linie și adună, adică face bilanțul, subliniind Contribuții ale Chinei la civilizația omenirii (II). În Orizontul (său) SF, Mircea Opriță vorbește despre Sfincși, rasă, utopie decăzută. Dar câte și mai câte lucruri nu putem afla lecturând numărul din decembrie al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș", la adresa cunoscută de acum: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan   

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:59:07 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...