Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Masă rotundă şi lansare de carte la CCD

Festivalul Național al Șanselor Tale

Masă rotundă şi lansare de carte la CCD

Sâmbătă, 29.11.2014, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a avut loc închiderea festivă sau ora de bilanț a uneia dintre cele mai îndrăgite manifestări derulate în școlile din învățământul preuniversitar: Festivalul Naţional al Şanselor Tale.

Aflat la a XV-a ediţie, acest program se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare a Europei ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune. Evenimentul a fost organizat sub forma unei mese rotunde, ce a reunit cadre didactice, directori ai instituțiilor de învățământ, inspectori școlari, profesori metodiști, precum și reprezentantul Ministerului Educației Naționale, în calitate de coordonator al programului. Cu acest prilej a avut loc și lansarea cărţii „Imaginea publică a monarhiei în România, 1866-1947", în viziunea d-lui prof. dr. Cristea Niculae, o publicație ce provoacă întâlnirea dintre trecutul istoric și cercetarea prezentului.
În perioada 24 - 30 noiembrie 2014, „Festivalul Naţional al Şanselor Tale" s-a desfăşurat sub genericul „Oportunităţi de dezvoltare personală prin educaţie nonformală", România numărându-se printre cele 48 de ţări din lume care organizează anual acest eveniment. Acţiunile specifice festivalului s-au  desfăşurat în unităţi de învăţământ din întreg judeţul, 61 de şcoli răspunzând la invitaţia noastră. Parteneri implicaţi în derularea acţiunilor au fost: I.S.J. Bihor, consilii locale, biblioteci, I.P.J. Bihor, asociaţii ale părinţilor, Spitalul de copii Oradea, Detaşamentul de Pompieri Marghita, Teatrul de Stat „Regina Maria" Oradea.
Acţiunile promovate în cadrul festivalului  pun în evidenţă valenţele multiple ale educaţiei nonformale, în formarea personalităţii elevilor, prin promovarea documentelor europene şi naţionale; activităţi de învăţare nonformală, în sprijinul învăţării formale; dezbateri, colocvii, seminarii, simpozioane, lectorate; acţiuni, activităţi culturale, sportive, de educaţie civică, educaţie pentru valorile democraţiei, educaţie pentru protecţia mediului, educaţie religioasă, estetică, dar şi prin prezentări de imagini foto, colaje, expoziţii, lansări de filme, carte și programe educaţionale.  Fireşte, au fost diseminate și împărtășite celor prezenți exemplele de bune practici din școlile bihorene.
În deschiderea activității, d-na director Carmen Bodiu a adresat un cuvânt de bun venit invitaților, evidențiind implicațiile manifestării și prezentând modul în care s-a implementat acest program în școlile bihorene. D-na prof. metodist Florina Szabo, în calitate de responsabil al programului, cea care a  asigurat până în acest an continuitatea şi buna desfăşurare a festivalului, a prezentat câteva date din statisticile și rapoartele anilor anteriori, urmând ca d-na prof. metodist Popa Diana, actualul responsabil al Festivalului, să prezinte datele înregistrate în anul școlar 2014/2015.  Exemple de bună practică și impactul unor activități inedite au fost prezentate de cadrele didactice prezente: d-na prof. Turcaş Rodica Mihaela de la Lic. Teoretic „Aurel Lazăr", d-na director a G.P.P. „Aleodor", prof. Dumea Ancuţa, iar de la C.T. „Traian Vuia", d-na prof. Duminica Sofia.
În continuare, d-na director Carmen Bodiu, moderator al evenimentului, realizează trecerea de la prezent spre istorie, oferind distinsului nostru oaspete, dl. prof. dr. Niculae Cristea, prilejul incursiunii în trecut. Domnia sa aduce în faţa auditoriului o pagină importantă din istoria României, prezentând cu rigurozitate ştiinţifică  aspecte din perioada monarhiei, concentrate în lucrarea domniei sale „Imaginea publică a monarhiei în România, 1866-1947".  În prezentarea cărții dl. profesor interacţionează cu auditoriul vizibil marcat de tema şi conţinutul interesant al cărţii. În încheiere, elevii de la Liceul de Artă, Popa Bianca, cls. a VII-a, (prof. Bonţu Aurica) și Syucs Ştefania, clasa a X-a, (prof. Mircescu Ariadna, corepetitor prof. Szabo Mercedes) ne-au încântat, ca și altă data, cu un program deosebit, adecvat tematicii, impresionând auditorul cu acuratețea interpretării.
 Întreaga festivitate a fost un prilej deosebit pentru cadrele didactice participante de a-și reîmprospăta cunoștințele, experiențele, dar și de a simţi căldura şi comuniunea ce caracterizează Festivalul Naţional al Şanselor Tale, precum și atmosfera efervescentă a manifestării de la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor.
Prof. metodist Popa Diana
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Masă rotundă şi lansare de carte la CCD.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:00 Ora de vară a Europei de Est