Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unirea, naţiunea a făcut-o!

De Ziua Naţională, la „Miron Pompiliu”

Unirea, naţiunea a făcut-o!

„Te-am dărâmat, hotar de odinioară,/ Brâu împletit de lacrimi şi sânge, Veriga ta de foc nu mă mai strânge/ Şi lanţul tău a încetat să doară"
„Vita nuova", (Viaţa nouă), de Octavian Goga

Ziua Naţională a României a fost serbată de elevii şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale „Miron Pompiliu" Ştei prin două activităţi.
Luni, 1 decembrie 2014,  Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" a organizat activitatea dedicată Marii Uniri la care au participat şcolile din urbe, Primăria oraşului Ştei, Casa de Cultură „Miron Pompiliu" şi Clubul Copiilor.
Şcoala noastră a fost reprezentată de elevii: Merce Marcela, Tirla Andreea, Sara Maria Bidiga şi Nicolas Buz care au prezentat un minunat moment artistic.
Marţi, 2 decembrie, s-a desfăşurat în cadrul scolii a X-a ediţie a activităţii cultural-artistice, intitulate: „Unirea, naţiunea a făcut-o".
Scopul activităţii a fost acela de a transmite informaţii esenţiale despre evenimentele istorice care au făcut posibilă desăvârşirea unităţii naţionale. Programul  a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României.
În deschidere, d-na prof. Mihuţa Ştefana a reiterat cele mai importante momente care au facilitat realizarea actului Marii Uniri.
Cu naturaleţea specifică vârstei, prezentatoarele: Andreea Haneş  (a VIII-a C) şi Ana-Maria Petriş (a VIII-a B) au punctat fiecare moment.
Programul dedicat Zilei Naţionale a României a fost captivant, divers şi bine organizat.
Un minunat  proiect tematic despre prima unire a românilor de la 1600 a fost prezentat de un grup de elevi ai clasei a VIII-a B, coordonaţi de prof. documentarist Vancea Gabriel.
Gătite în straie de sărbătoare, elevele Marcela Merce (a VII-a C, diriginte prof. Olga Popa) şi Tirla Andreea (a VII-a A, diriginte prof. Luminiţa Andru), îndrumate de prof. Daniela Rada, au încântat publicul cu câte nestemate din folclorul românesc tradiţional. Eleva Miruna Andru  (din clasa a III-a D, îndrumată de prof. Creţ Florina) a recitat poezia „Ţara mea", de Andrei Ciurunga, iar Buz Nicolas (din a III-a B) ne-a prezentat o creaţie proprie pe aceeaşi temă („Ţara mea"), coordonator, prof. Mlendea Delia. Elena Şerban şi Carla Popa (din a IV-a D, îndrumate de prof. Gabor Elena) au interpretat, în duet, cu  multă sensibilitate şi expresivitate „Tu, Ardeal" şi „Limba românească". În aceeaşi tonalitate lirică ne-a încântat şi Sara Maria Bidiga (din cls I B) cu „Româncuţa" (îndrumată de prof. Moza Liana); cele trei soliste au fost acompaniate la orgă de prof. George Drăgan.
În unire stă puterea
Programul a continuat cu sceneta „În unire stă puterea", prezentată de un grup de elevi din a IV-a A, coordonaţi de prof. Cristian Bunta. ,,Noi vrem să ne unim cu ţara" şi ,,Sus inima, români!", au răsunat din glasurile celor doi reprezentanţi ai clasei a VI-a B, Peic Dragoş şi Sin Laura  (îndrumate de prof. Mangra Adelina), în armonie cu glasurile celor din a VI-a C: Zele Ştefania, Laza Ania, Rugină Alexandru şi Paşca Rareş (sub „bagheta" d-nei prof. Toth Ioana). Am receptat apoi îndemnurile elevilor (coordonaţi de prof. George Drăgan): „Binecuvintează, Doamne România!" şi „România, hai ridică-te!"
Expoziţie de carte şi desene
Tot cu acest fericit prilej, pe holul şcolii şi al CDI-ului au fost prezentate cărţi şi cele mai reuşite creaţii plastice ale elevilor (coordonator, prof. Coroiu-Stanciu Carmen).
Conducerea şcolii şi echipa de proiect: prof. Georgeta Mușet, director, prof. Pantea Simona, director adjunct, Merce Sanda, consilier educativ, bibl. inst. Ileana Tomescu, prof. docum. Gabriel Vancea  au felicitat artiştii şi profesorii coordonatori, urând tuturor românilor  „La mulţi ani!" de Ziua Naţională.
Elevii participanţi au fost răsplătiţi cu  diplome.
Ileana Tomescu & Gabriel Vancea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Unirea, naţiunea a făcut-o!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:01 Ora de vară a Europei de Est