Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională

Istoricul Viorel Faur: „Fără unire nu există viitor!

Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională

Prin anunţurile publicate, Prefectura şi Primăria Oradea au scos luni (1 Decembrie) orădenii în stradă. Şi au venit cu miile în Piaţa Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul unde s-a desfăşurat ceremonialul militar religios.

Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat un Te-Deum, distinsul istoric Viorel Faur a marcat momentul 1 Decembrie 1918, iar dl prefect Claudiu Pop a prezentat mesajul primului-ministru Victor Ponta.
Dorinţa şi voinţa de a face bine...
„Este pentru noi acum un eveniment de excepţie prin intermediul căruia participăm în mod direct la marea sărbătoare naţională a ţării, la sublinierea însemnătăţii zilei de 1 Decembrie în istoria noastră... Până la baza ţării, la talpa ţării, cum s-a zis, toată lumea simţea că fără unire nu există viitor! Repet: Fără unire nu există viitor! Şi trebuie să admitem că ziua de 1 Decembrie este exact emblema acestei necesităţi profunde, umane şi istorice, în general...Problema noastră este de a înţelege o dată pentru totdeauna că peste interesele personale primează întotdeauna, atunci când faci activitate politică, atunci când eşti persoană publică şi ai răspunderi importante în stat, în calitatea respectivă reprezinţi interesul general. Te ocupi de destinele ţării şi laşi la o parte meschina, criticata atitudine de a pune mâna pe orice. Această pornire trebuie reprimată, pentru ca să se dezvolte înăuntru sentimentul acesta de a face bine public", a subliniat dl prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Puterea stă în unire!"
Din mesajul primului-ministru Victor Ponta, am reţinut ideea centrală: „Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul naţional este pus înaintea oricărui interes particular".
Apoi, dl prefectul Claudiu Pop a înmânat drapelul naţional şi diplome de excelenţă unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate. A urmat festivitatea de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia lui Mihai Viteazul. Alături de oficialii locali şi judeţeni, instituţii, partide politice şi asociaţii, au depus coroane şi jerbe elevi, studenţi şi cadre didactice, Inspectoratul Şcolar, Universitatea Oradea şi Universitatea Agora, reprezentanţi ai şcolilor, liceelor şi colegiilor orădene. Protagoniştii momentului artistic au fost tot cadre didactice, reunite în corul „Traian Moşoiu".
Parada militară a stârnit interesul general, dar mai ales i-a impresionat pe cei mici cărora nu le-a păsat de ploaia măruntă şi deasă ce se cernea din cer.
În vremuri de cumplită dezbinare, e bine că mai găsim motiv de sărbătoare şi de bucurie generală, dezinteresată! Cu siguranţă, 70-80 la sută din cei prezenţi luni în Piaţa Unirii din Oradea nu au venit la Ziua Naţională, pe ploaie, pentru ciolanul cu fasole!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (102 poze), accesaţi Galeria foto: Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:17 Ora de vară a Europei de Est