Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Sâmbătă şi duminică, s-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

De la an la an şi de la un eveniment la altul, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea devine tot mai strălucitoare prin strădania vrednicilor slujitori ai sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan şi cu concursul invitaţilor care îi onorează.

Nu o spunem doar noi, o recunosc toţi cei care îi trec pragul, părinţi din Maramureş, Satu Mare, Iaşi, de la Muntele Athos ori din Serbia... 
Sâmbătă şi duminică (29 şi 30 noiembrie 2014), la sărbătorirea hramului, vrednicii părinţi Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan au fost onoraţi de prezenţa la sfintele slujbe a unui sobor de 16 preoţi (părintele arhimandrit Dositei şi părintele Cleopa Ştefanovici, ambii din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon Ilieş şi ierodiaconul Gherasim din Rohia (Maramureş), pr. Sorin Bota (din Spania), pr. Ioan Pop din Poienile Izei (Maramureş), pr. Vasile Bota din Pişcari (jud. Satu Mare), pr. Marius Bota din Gelu (Satu Mare), pr. Paisie de la Fărău (Alba), pr. Călin Ioniţă din Groşi (Bihor), pr. Merce Lazăr din Petrileni (Bihor), pr. Nicolae Bura din Băiţa (Bihor), pr. vicar Augustin Lucian, pr. Ioan Gudea, pr. Mal Viorel şi pr. Indrecan George, toţi patru din Oradea;
La Sfânta Liturghie de duminică au mai fost prezenţi, dl Lucian Bode, deputat de Sălaj, fost ministru al Economiei, dl Stelian Gomboş, consilier principal la Secretariatul de Stat pentru Culte, dl Viorel Micula, preşedintele companiei European Drinks ş.a.
Sâmbătă şi duminică, părinţii Ioan Pop şi Cleopa Ştefanovici ne-au pus la suflet câte un cuvântul de învăţătură.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte"
Sâmbătă, soborul de preoţi a săvârşit vecernia împreună cu litia, s-a înconjurat de trei ori biserica, fiind purtate în mâini icoana şi racla cu rămăşiţe ale moaştelor Sf. Ap. Andrei, apoi, în biserică s-a citit Paraclisul Sf. Ap. Andrei; de la strană a răspuns un grup de şase cântăreţi (Negrean Mihai, Oneţ Gheorghe, Bota Daniel, Balota Dragomir şi Socolan Sergiu, sub coordonarea protopsaltului Mihai Dragoş).
„În cer mi se pare a sta"
În cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Pop, din Poienile Izei, s-a referit la Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos la apostolie, la Apostolul Andrei ca apostol al românilor, iar mai înainte al dacilor, la creştinismul românesc, care poartă pecetea harului Duhului Sfânt, dar nu a putut să nu-şi exprime şi admiraţia pe care a simţit-o când a văzut biserica noastră.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte prin pecetea harului Duhului Sfânt, care s-a pus temelia neamului nostru. Şi ţara noastră s-a numit Grădina Maicii Domnului şi noi suntem creştini, de la naşterea neamului. De aceea a început să strălucească peste ţară iarăşi făclia harului lui Iisus Hristos prin apostolul său Andrei.
Văzând biserica dumneavoastră, aş putea exclama, asemenea slavilor kieveni, la vederea Sfintei Sofia: „În cer mi se pare a sta". În biserica dumneavoastră când intri sau când te apropii de ea, ţi se pare că străluceşte o lumină cerească, în această Agoră, în această  zonă. Când urci „golgota" aceasta a treptelor sale şi vezi minunea dumnezeiască, zici: Am pregustat o imagine din Rai",a  exclamat părintele Ioan Pop, din Poienile Izei (Maramureş).
„Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte"
Duminică dimineaţa, slujba a început la 8.30 cu utrenia, de la 9.45, s-a săvârşit Sf. Liturghie, iar la sfârşit a fost înălţat un Te-Deum în cinstea Zilei Naţionale a României. De data aceasta, răspunsurile au venit din partea membrilor corului bărbătesc din Finteuşul Mare, judeţul Maramureş, iar cuvântul de învăţătură ne-a fost pus la suflet de părintele Cleopa Ştefanovici din Serbia, care a exprimat mesajul părintelui arhimandrit Dositei, completat în chip fericit cu simţămintele sale pentru poporul român şi România, „una dintre cele mai frumoase ţări ale pământului". Astfel o vede părintele Cleopa, care a stat 6 ani în România, la Iaşi, unde a învăţat ortodoxia de la români. „De ce iubeşte Dumnezeu atât de mult poporul român? Pentru că şi poporul român îl iubeşte pe Dumnezeu, iar Sfântul Apostol Andrei a făcut, prin osteneala sa, ca această ţară să fie binecuvântată de Dumnezeu".
A vorbit apoi despre un alt apostol al poporului român, mitropolitul Andrei Şaguna, concluzionând: „Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte", a mai spus părintele Cleopa.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul"
Dacă vorbele părintelui s-au aşezat drept la sufletul credincioşilor, tot aşa şi cântările corului bărbătesc au stârnit lacrimi...Colindele şi cântecele lor patriotice au cutremurat biserica şi sufletele enoriaşilor care au aplaudat ca la un spectacol de gală un cor dumnezeiesc, cu un dirijor, Andrei şi el (Andrei Dragoş) cu har de istoric şi suflet de apostol, cu un solist de aur, Valer Zamfirescu, care a cucerit orădenii.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul", cum s-a exprimat părintele Cleopa în cuvântul de învăţătură.
Versurile superbului colind „Vin colindătorii" le-am publicat în revista OviDan, la „Cântarea zilei".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaţi Galeria foto: Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:11:36 Ora standard a Europei de Est