Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mentor pentru o zi

„Ziua ștafetei - Acum decid eu”

Mentor pentru o zi

Luni, 24 noiembrie, Colegiul Naţional „Octavian Goga" Marghita a avut posibilitatea să găzduiască microrecepția proiectului „Ziua ștafetei - Acum decid eu", în cadrul căruia elevii au avut posibilitatea să practice, pentru o zi, meseria dorită.

Proiectul  „Ziua Ştafetei" urmărește să celebreze potenţialul uriaş al copiilor şi tinerilor de a se implica în viaţa socială, de a-şi pune în valoare creativitatea! Să-şi creeze prezentul! Să-şi construiască viitorul! El se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani, care pe durata unei zile sau o jumătate de zi vor experimenta concret profesiile visate: ambasador, pilot, make-up artist, farmacist, actor, psiholog, jurnalist, compozitor, manager, fotograf, judecător etc.
Elevii participanţi au avut  ocazia să acţioneze autentic în meseria aleasă şi să ia decizii în mod real, în locul adulţilor, în perioada 18-20 noiembrie 2014. Ei au experimentat astfel
provocările reale ale profesiilor alese, nefiind doar simpli observatori.
Direcțiunea școlii, mentorii, coordonatorii, elevii participanți la proiect și însoțitorii lor au fost printre puținele persoane care au fost prezente la acest eveniment. Microrecepția a dat ocazia participanților să împărtășească impresii și să arate ce a însemnat pentru ei această experiență. Primii care au luat cuvântul au fost dl director Marcel Emil Sas Adăscăliții şi doamnele directoare adjuncte Bârza Manuela şi Cozma Elisabeta, felicitându-i pe cei care au îndrăznit să profeseze pentru o zi meseria visată și să devină astfel mai responsabili.
Coordonatorii au făcut o scurtă prezentare a proiectului, insistând asupra modului de desfășurare a acestuia și adresând invitația elevilor prezenți să aibă curajul ca în anii următori să experimenteze și ei în profesia visată. 
Ștafeta a fost apoi predată mentorilor și elevilor care și-au  exprimat gândurile și opiniile asupra organizării şi desfăşurării zilei, precum şi sugestii care să ajute la planificarea unor
evenimente viitoare. Cu toții au arătat că proiectul a fost un adevărat succes, fiecare având câte ceva de învățat din această experiență.
În final, curajul şi dibăcia elevilor au fost răsplătite cu diplome, înmânate de către domnii directori.
Acest proiect a oferit elevilor șansa să ia decizii importante pentru o z, să fie mai  responsabili şi a reușit să schimbe gândirea şi perspectiva elevilor asupra vieții.
Ca o preocupare constantă pentru viitorul elevilor de la Colegiul nostru, urmează în luna decembrie un alt proiect de orientare socio-profesională în care vizați sunt elevii claselor a XI-a și a XII-a. În cadrul acestuia vor fi invitați 10 specialiști care timp de o zi vor interacționa cu elevii, încercând să-și prezinte profesiile în așa fel încât aceștia să afle lucruri cât mai concrete despre meseriile visate.
Simona Stoianovici

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:06 Ora de vară a Europei de Est