Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Master Chef pentru copiii cu CES”

Lansarea proiectului

„Master Chef pentru copiii cu CES”

Grădina senzorială de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1, Oradea, s-a umplut joi, 13 noiembrie 2014, de voci cristaline ale copiilor, muncă şi voie bună. Aici a avut loc prima activitate a proiectului educativ judeţean „Master Chef pentru copiii cu CES", coordonat de prof. Nica Nicoleta - de la şcoala aplicantă - Colegiul Economic „Partenie Cosma" şi prof. de sprijin Oros Luminiţa, de la şcoala gazdă.

Acest eveniment a reunit o parte din voluntarii şi cadrele didactice care au participat şi în vară la amenajarea acestei minunate grădini senzoriale.
Activităţile din cadrul proiectului au ca scop dezvoltarea spiritului civic şi responsabilizarea la nivelul comunităţii a elevilor din 7 şcoli din judeţ din învăţământul preuniversitar de masă implicate ca parteneri în proiect, prin activităţi lunare de voluntariat în sprijinul copiilor cu CES (cerinţe educative speciale).
Proiectul vizează și elevii cu CES, urmărindu-se sprijinirea şi integrarea în viaţa socială a acestora prin organizarea lunară a unor activităţi de nutriţie şi preparare a hranei, sub îndrumarea voluntarilor.
Activitatea de joi, cu tema „ Toamna cea bogată", a debutat în grădina senzorială cu lansarea proiectului de către coordonatori şi cuvântul de bun venit adresat de către conducerea şcolii. Ne-au încântat apoi pe toţi cu un minunat program artistic într-un cadru de toamnă bogată, elevii clasei     a II-a B de la Liceul Greco-Catolic „I. Maniu", coordonaţi de d-nele prof. Lucaci Mariana şi Gaşpar Monica.
Coşurile pline cu fructe şi legume aduse de voluntarii de la şcolile participante la activitate, precum şi prin sponsorizare de la SC WEST FRUTA SRL şi Asociaţia CES, au fost duse apoi în clase unde elevi din şcoală împreună cu voluntarii au lucrat pe două ateliere de lucru. La activităţile de aici, cu tema Salată de fructe -cu frişcă şi Fructe şi legume hazlii, voluntarii au dat dovadă de multă seriozitate, hărnicie şi creativitate, împreună cu elevii cu cerinţe educative speciale din CSEI Nr.1.
Voluntarii  de la Liceul Greco-Catolic „I. Maniu", Oradea, din clasele a VII-a A, a VIII-a B, a IX-a A şi a XI-a A  au fost însoţiţi de  d-nele prof. Radu Adina, Haş Emilia, Danciu Mihaela, consilier şcolar Popa Ana, preot Popa Paul - reprezentant al Biroului Pastoral Eparhial Greco-Catolic pentru Laici şi un musafir din Italia, Don Giordano Goccini, responsabil cu pastoraţia tineretului din dieceza Reggio Emilia.
Voluntarii de la  C.N. „M. Eminescu" din clasa a III-a A, a IV-a Step by Step şi a XI-a E au fost însoţiţi de d-na prof. Sere Simona şi Corodeanu Lavinia. Clasa a III-a A ne-a pregătit o surpriză, făcând „Parada costumelor" prin toate clasele, spre deliciul şi amuzamentul tuturor.
Tot de delicii, însă de alt gen, culinar, de astă-dată, s-au ocupat şi voluntarii de la Colegiul Economic,  viitori bucătari, însoţiţi de d-nele prof. Nica Nicoleta, maistru Benţan Elena şi prof. Andreea Puşcuţ, care împreună cu elevii cu CES integraţi la celelalte două şcoli cu învăţământ de masă, şi-au manifestat măiestria în sculpturile şi frigăruile din fructe în  cadrul natural al grădinii senzoriale.
Marea bucurie a tuturor sau „cireaşa de pe tort", a reprezentat-o fântâna de ciocolată, adusă de d-na maistru, copiii fiind motivaţi să-şi facă frigărui din fructele preferate.
Grădina părea un furnicar scăldat în razele soarelui de toamnă târzie, iar buna dispoziţie şi entuziasmul se puteau citi pe feţele tuturor.
Ne-am luat rămas bun de la copiii de aici şi de la voluntarii inimoşi, cărora le mulţumim pentru implicare şi suntem deja nerăbdători să ne reîntâlnim la următoarea activitate, în 3 decembrie, de Ziua persoanelor cu dizabilităţi, când tot împreună îi vom sărbători printr-o masă festivă, oferindu-le încă o mică bucurie acestor copii minunaţi, care de multe ori ne dau o lecţie de viaţă.
Prof Oros Luminiţa

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:31 Ora de vară a Europei de Est