Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu cărți la Liceul „Nicolae Bălcescu” din orașul Gyula, Ungaria

Vatra Românească și Direcția Județeană de Cultură Bihor

Cu cărți la Liceul „Nicolae Bălcescu” din orașul Gyula, Ungaria

În acest an, Vatra Românească, Filiala Bihor, cu gândul la frații noștri din afara granițelor României a adunat și trimis cărți în Republica Moldova, românilor din Maramureșul istoric și în data de 30 noiembrie a ajuns și la Liceul „Nicolae Bălcescu" din orașul Gyula, Ungaria.

Cartea este sprijin tinerilor dornici să ducă mai departe graiul românesc, amintindu-le mereu de obârșia străbunilor.
Pentru a ajunge la Gyula am luat legătura cu doamna directoare a Liceului „Nicolae Bălcescu" din Gyula, prof. Maria Gurzău și am întrebat-o dacă au nevoie de cărți în limba română.
Distinsa doamnă mi-a răspuns la telefon pe un ton cald, că au nevoie de cărți și ne așteaptă cu drag când dorim să mergem la Gyula.
Pentru ca sărbătoarea să fie totală am sunat-o imediat pe prințesa naiului românesc, conf. univ. dr. Oana Lianu, rugând-o să vină cu noi pentru ca naiul ei fermecat să aducă bucuria deplină în sufletul românilor de la acest liceu românesc.
Oana, suflet nobil, mi-a răspuns imediat: „În calendar am liber ziua de joi, 20 noiembrie și vin cu plăcere".
Așadar în dimineața zilei de 20 noiembrie, la ora 9,30 de la sediul Vetrei Românești, o luăm la drum.
Într-o oră și jumătate suntem în fața Liceului din Gyula.
Suntem invitați în biroul doamnei directoare unde este prezent și consulul României la Gyula, începem discuțiile, despre liceul românesc, despre relațiile dintre cele două țări vecine.
După discuții absolut ca între frați, suntem invitați în sala de festivități arhiplină a Liceului.
Doamna prof. Maria Gurzău ne prezintă elevilor și profesorilor, iau cuvântul aducându-le salutul meu în numele „Vetrei Românești", Filiala Bihor, accentuând că „Vatra Românească" apără identitatea românilor, dar și a tuturor etniilor din țară, maghiari, slovaci, evrei, germani pentru că toți oamenii suntem și egali și demni ne-am născut să fim. Mesajul este primit cu aplauze.
Îi înmânez doamnei directoare diploma de excelență din partea „Vetrei Românești", mai multe cărți privind istoria bisericii naționale ortodoxe din partea părintelui protopop al Oradiei, Doru Octavian Rus (Românul) și o carte de poezii de Mihai Eminescu.
Ioan Chivari împreună cu fiica sa, prof. dr. Elena Moțoc Chivari înmânează diploma de onoare doamnei director adjunct Andreea Cefan și o grămadă de cărți scrise de doamna inspector școlar.
Domnul Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene de Cultură Bihor, în afara unui frumos cuvânt de salut, a adus și el un cadou frumos, Dicționarul limbii române și alte cărți de valoare, iar Oana Lianu un cadou de suflet înmânează Liceului cartea „Naiul între tradiție și modernitate" și CD-ul de folclor românesc, „Bijuterii folclorice".
La sărbătoarea noastră mai participă și Ionuț Tudor Popescu ca parte a unui proiect de colaborare dintre studenții de la Universitatea „Agora" din Oradea și Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula.
Urmează programul artistic.
Stăpâna scenei din sala de festivități este acum Oana Lianu, care îmbrăcată într-un frumos costum popular, domină asistența.
Începe să cânte la mai multe instrumente, iar mai apoi Oana, cu naiul ei fermecat, cântă dorul și frumosul neamului ce vine din suferință și speranță, cântece din toate ținuturile românești; cântul ei de privighetoare este asemănător priceperii în vorbe de folos a marilor Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Iorga, admirați pentru înțelepciunea discursurilor lor de țară și de Europa.
Plânsul de fluier și nai, durerea și bucuria din vioară, din cobză, murmurul frunzelor codrilor și a limpezilor izvoare ce străbat țara, cântecul păsărilor pădurii le-a adunat în Rapsodia română George Enescu, ca semn al măreției neamului, frumusețea țării oglindită în pânzele lui Grigorescu, Oana Lianu continuă cântul venit de la strămoșii noștri de jale, de dor și bucurie cum viața le-a fost.
În cântul nostru românesc nimeni nu a putut pătrunde nici cu sabia, nici cu ura, acolo doinește demnitatea neamului.
Câți dușmani am avut în lume, ce graiul ni l-au cerut să-l lepădăm, dar nestrămutați în simțiri, graiul nostru străbate pe mai departe tăria unui neam viguros, geniul strămoșilor ne șoptește mereu să cântăm biruitori, cântecul nostru de veșnicie al neamului, de multe ori milenar pe acest pământ.
Cântecul Oanei, clipă de sărbătoare românească, îți răscolește sufletul, sacra împlinire a neamului, Oana este măreață iar graiul naiului mișcă astrele, îndeamnă românii la iubirea tradițiilor.
Cântecul Oanei ce vine din sufletul neamului este cântecul iubirii de neam, însuflețește sala, bucuria-i nestăvilită, mesajul Oanei, îndemn ca semne bune să nască în țară, este colindul ei pentru români, te face să-ți fie drag locul unde te-ai născut, te face să uiți că unii hulesc țara deși din ea prea bine se hrănesc.
Fii stea eternă, Oana, înzecește datina noastră strămoșească a unui popor străvechi, în Europa ce doar fruntariile și le-a apărat mereu și nu a lăcomit la ce nu era a lui.
Oana-i româncă și îi place țara ei, România.
Fie ca această frumoasă sărbătoare românească la Gyula, un semn al regăsirii neamului, și ca lumina să biruie între cele două țări vecine bucurând sufletul românilor și al ungurilor.
Îți mulțumesc Oana pentru că îți iubești țara ta și a mea, a noastră, a tuturor românilor, că dai strălucire prin cântecul tău neamului românesc.
Notă:
Discutând cu mai mulți elevi din clasa a XI-a mi-au spus că se vor înscrie anul viitor la diferite facultăți din Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timișoara și la alte universități din țară, ceea ce înseamnă că acești tineri privesc cu dragoste spre neamul lor.
Prof. Teodor David

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 07:07:18 Ora de vară a Europei de Est