Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol emoţionant închinat Zilei Naţionale a României

Joi, la Şcoala Gimnazială „Dacia”

Spectacol emoţionant închinat Zilei Naţionale a României

Ne-am bucurat să putem onora şi în acest an invitaţia adresată de directorul Şcolii Gimnaziale „Dacia", dl prof. dr. Florian Hava, de a participa joi, 27 noiembrie 2014, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Însufleţiţi de faptele măreţe din istoria neamului, Roberta Crişan, George Breje, în calitate de prezentatori, soliştii vocali şi instrumentişti, dansatorii, gimnaştii, recitatorii, toţi protagoniştii spectacolului au rescris joi o pagină de viaţă, de voinţă şi de iubire, prin programul prezentat, închinat Zilei Naţionale a României, crezând în puterea lui de a uni şi călăuzi spirite, vorba d-lui director. După intonarea Imnului de Stat al României, doamna profesor Anda Marian a vorbit despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918 - „evenimentul care a încununat aspiraţiile de secole ale românilor de a trăi într-un singur stat"... În acelaşi registru de simţire, membrii grupului coral al şcolii, dirijaţi de doamna profesor Irinel Băjenaru, au înălţat slavă eroilor patriei şi cele dintâi colinde din Postul Crăciunului. Cinci recitatori şi solişti vocali: Covali Marian (din I D, îndrumat de prof. Viorica Iancu), Ana Rotar (a II-a B, prof. Paula Vidican), Ruxandra Soltănel (din a VI-a B, prof. Nicolina Mihuţ), Anastasia şi Ştefan Paruş (din a II-a C, prof. Aurora Feier, respectiv clasa I B, prof. Diana Zlibuţ) au recitat şi au cântat pentru patria străbună. Nicolle Fota (din a II-a B, prof. Paula Vidican) a prezentat un număr de balet, iar elevii dnei profesor Aurelia Popovici au cântat pentru Unire. L-am ascultat apoi pe Darius Gorgan (din a V-a A), la pian, pe Paula Doboş (din a III-a C, prof. Florica Hava), interpretând „Iarna-i gălăgie", iar elevii din a IV-a E (coordonaţi de prof. Aurelia Popovici) au revenit pe scenă pentru un dans modern. Două perechi de dansatori (Rareş Lipovan - Iulia Fetea, vicecampioni naţionali, îndrumaţi de Florin Culda, Sergiu Corbu - Carla Hora, antrenaţi de Florin Culda şi Oana Veszi, premianţi şi ei) ne-au vrăjit cu dansurile lor (de societate). Spectacolul de ritm şi culoare, deschis de dansatorii din a IV-a E, a fost amplificat, la alte dimensiuni, de majoretele dnei profesor Andrada Bulz. În programul complex, conceput de consilierul educativ, d-na prof. Diana Simina, am avut şi o demonstraţie de Kung Fu, protagonistă Daria Maria Coneru din a II-a D, eleva dnei prof. Maria Iagăr; Daria este antrenată de dl Romeo Grozner de la Clubul Gold Dragon. Elevii dansatori din a II-a B şi a III-a C, elevii doamnelor prof. Paula Vidican şi Florica Hava, „s-au rupt în figuri", cum se spune, alături de antrenorul lor de dans, Florin Culda.
Ansamblul de dansuri „Dacia" -emblema şcolii
Cu cântecele şi dansurile lor, membrii Ansamblului de dansuri populare „Dacia", sunt purtătorii de mesaj al copiilor de la Şcoala „Dacia", ca iubitori şi promotori ai folclorului autentic, păstrători ai obiceiurilor şi datinilor străbune. Elevii clasei a III-a E, îndrumaţi de d-na prof. Dana Avram şi instruiţi de Ciprian Dinicu (instructorul lor de dans), fac cinste şcolii peste tot pe unde cântă şi dansează, fiind emblema „Daciei", la festivaluri naţionale, dar şi la zilele comunelor din judeţul nostru, ei având un palmares impresionant, care se transmite şi se amplifică de la o generaţie la alta, fiind prezenţi şi la nenumărate emisiuni televizate (la Favorit şi Hora TV, dar nu numai).
Alexia Racolţa, din a III-a A, îmbrăcată ţigăncuşă, a dansat superb, pregătind astfel intrarea colegilor de clasă pe marea scenă; elevii d-nei prof. Georgeta Bucşa ne-au prezentat sceneta „Greierele şi furnica".
La final, nu putem încheia fără a o cita pe Diana Simina, consilierul educativ şi coordonatorul manifestării, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat, elevi şi profesori, dar şi părinţi, conducerii şcolii, dar şi doamnei profesor Diana Zlibuţ, coordonator al îndrăgitului proiect naţional „Dulce Românie, suflet românesc", pentru frumoasele desene, ingenios expuse în sala de sport „Dr. ing. Mircea Nistreanu" care a găzduit emoţionantul spectacol închinat Zilei Naţionale a României.
„La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!"
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (73 de poze), accesaţi Galeria foto: Spectacol emoţionant închinat Zilei Naţionale a României.           

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:04 Ora de vară a Europei de Est