Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală”

Sorin Şipoş: Cartea „Istoria, adevărul şi miturile”

„Model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală”

În contextul manifestărilor aniversare cu titlul „50 de ani de la începuturile învăţământului istoric universitar la Oradea 1964-2014", organizate de Departamentul de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea, marţi 25 noiembrie 2014, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, avut loc lansarea cărţii „Istoria, adevărul şi miturile", a d-lui acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, dl rector Constantin Bungău a mulţumit d-lui academician Ioan-Aurel Pop pentru tot sprijinul acordat Universităţii din Oradea de-a lungul anilor, pentru bunele relaţii statornicite între Universitatea din Oradea şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
„Astăzi dorim să fie un regal al istoriei"
Despre cartea distinsului academician clujean  a vorbit dl prof. univ. dr. Sorin Şipoş.
„Astăzi dorim să fie un regal al istoriei şi îi mulţumesc şi eu d-lui rector pentru onoarea pe care ne-a făcut-o de a fi prezent astăzi, aşa cum a fost şi în urmă cu 12 ani, în 2002, când în această Aulă, şi-a lansat şi prima ediţie a lucrării „Istoria, adevărul şi miturile".
Aşa după cum spuneam, ne propunem un regal al istoriei, scrise onest, profesionist, un model de analiză. În acest caz, lucrarea istoricului Lucian Boia („Istorie şi mit în conştiinţa românească") a generat numeroase discuţii în istoriografia română, şi cu deosebire în rândul intelectualilor români. Problema este că lucrarea d-lui Lucian Boia este mai mult decât o lucrare de analiză istoriografică este o carte mai aproape de o lucrare de eseistică, prin maniera ei de alcătuire şi argumentare... Alt fel, lucrarea este frumos scrisă, într-un limbaj accesibil publicului larg. Aşa se explică într-un fel şi succesul de piaţă. Dar marea problemă a acestei lucrări este că ea condamnă două lucruri; este o carte care pune sub semnul întrebării toate temele, relativizează totul în scrisul istoric românesc. Tocmai pentru că analiza făcută nu are nicio regulă şi metodă de cercetare".
În continuare, dl Sorin Şipoş ne prezintă raţiunile (motivele) pentru care dl academician Ioan-Aurel Pop a simţit nevoia să vină într-o nouă ediţie, în care să analizeze cu maximă atenţie lucrarea lui Lucian Boia, adăugând  faptul că „lucrarea academicianului Ioan-Aurel Pop s-a născut din această negare, a cunoaşterii trecutului, a statutului istoriei şi a istoricului, din a condamna generaţii de istorici şi scriitori, intelectualii, în general, reprezentaţii bisericilor pentru instaurarea comunismului şi falsificarea scrisului istoric...
Problema principală este că istoricul trebuie să caute adevărul!
Să nu înceapă o cercetare având deja concluziile prestabilite, să nu se pună niciodată în slujba factorului politic.
Dl academician Ioan-Aurel Pop ne îndeamnă la o analiză profundă, critică şi onestă a trecutului. Trecutul românilor trebuie în mod obligatoriu legat de contextul vremii. Cartea distinsului academician Ioan-Aurel Pop este un model de analiză critică, un adevărat atelier de lucru al istoricului care trebuie să-şi probeze pe surse afirmaţiile, supoziţiile şi cu atât mai mult concluziile. Este o lucrare scrisă onest, fără ură şi părtinire şi care relevă şi părţile pozitive ale demersului lui Lucian Boia. Este o adevărată pledoarie pentru istoria scrisă bine şi profesionistă, indiferent de curentul căruia îi aparţine specialistul, iar pentru tânăra generaţie, este un model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală", a conchis dl prof. univ. dr. Sorin Şipoş.
În numărul următor, vom publica punctul de vedere al autorului cărţii, academicianul Ioan-Aurel Pop.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:11 Ora de vară a Europei de Est