Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală”

Sorin Şipoş: Cartea „Istoria, adevărul şi miturile”

„Model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală”

În contextul manifestărilor aniversare cu titlul „50 de ani de la începuturile învăţământului istoric universitar la Oradea 1964-2014", organizate de Departamentul de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea, marţi 25 noiembrie 2014, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, avut loc lansarea cărţii „Istoria, adevărul şi miturile", a d-lui acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, dl rector Constantin Bungău a mulţumit d-lui academician Ioan-Aurel Pop pentru tot sprijinul acordat Universităţii din Oradea de-a lungul anilor, pentru bunele relaţii statornicite între Universitatea din Oradea şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
„Astăzi dorim să fie un regal al istoriei"
Despre cartea distinsului academician clujean  a vorbit dl prof. univ. dr. Sorin Şipoş.
„Astăzi dorim să fie un regal al istoriei şi îi mulţumesc şi eu d-lui rector pentru onoarea pe care ne-a făcut-o de a fi prezent astăzi, aşa cum a fost şi în urmă cu 12 ani, în 2002, când în această Aulă, şi-a lansat şi prima ediţie a lucrării „Istoria, adevărul şi miturile".
Aşa după cum spuneam, ne propunem un regal al istoriei, scrise onest, profesionist, un model de analiză. În acest caz, lucrarea istoricului Lucian Boia („Istorie şi mit în conştiinţa românească") a generat numeroase discuţii în istoriografia română, şi cu deosebire în rândul intelectualilor români. Problema este că lucrarea d-lui Lucian Boia este mai mult decât o lucrare de analiză istoriografică este o carte mai aproape de o lucrare de eseistică, prin maniera ei de alcătuire şi argumentare... Alt fel, lucrarea este frumos scrisă, într-un limbaj accesibil publicului larg. Aşa se explică într-un fel şi succesul de piaţă. Dar marea problemă a acestei lucrări este că ea condamnă două lucruri; este o carte care pune sub semnul întrebării toate temele, relativizează totul în scrisul istoric românesc. Tocmai pentru că analiza făcută nu are nicio regulă şi metodă de cercetare".
În continuare, dl Sorin Şipoş ne prezintă raţiunile (motivele) pentru care dl academician Ioan-Aurel Pop a simţit nevoia să vină într-o nouă ediţie, în care să analizeze cu maximă atenţie lucrarea lui Lucian Boia, adăugând  faptul că „lucrarea academicianului Ioan-Aurel Pop s-a născut din această negare, a cunoaşterii trecutului, a statutului istoriei şi a istoricului, din a condamna generaţii de istorici şi scriitori, intelectualii, în general, reprezentaţii bisericilor pentru instaurarea comunismului şi falsificarea scrisului istoric...
Problema principală este că istoricul trebuie să caute adevărul!
Să nu înceapă o cercetare având deja concluziile prestabilite, să nu se pună niciodată în slujba factorului politic.
Dl academician Ioan-Aurel Pop ne îndeamnă la o analiză profundă, critică şi onestă a trecutului. Trecutul românilor trebuie în mod obligatoriu legat de contextul vremii. Cartea distinsului academician Ioan-Aurel Pop este un model de analiză critică, un adevărat atelier de lucru al istoricului care trebuie să-şi probeze pe surse afirmaţiile, supoziţiile şi cu atât mai mult concluziile. Este o lucrare scrisă onest, fără ură şi părtinire şi care relevă şi părţile pozitive ale demersului lui Lucian Boia. Este o adevărată pledoarie pentru istoria scrisă bine şi profesionistă, indiferent de curentul căruia îi aparţine specialistul, iar pentru tânăra generaţie, este un model de analiză, de profesionalism şi onestitate intelectuală", a conchis dl prof. univ. dr. Sorin Şipoş.
În numărul următor, vom publica punctul de vedere al autorului cărţii, academicianul Ioan-Aurel Pop.
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:25:58 Ora standard a Europei de Est