Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Multiculturalitatea în spațiul românesc”

Vineri, la I.S.J. Bihor, simpozionul național „Roman Ciorogariu – spirit european”

„Multiculturalitatea în spațiul românesc”

Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Casa Corpului Didactic Bihor au organizat, vineri, 23 mai 2008, în cadrul „Zilelor Casei Corpului Didactic”, cea de-a doua ediție a simpozionului național „Roman Ciorogariu – spirit european”, cu tema „Multiculturalitatea în spațiul românesc”, având doi distinși invitați: prof. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și Preasfințitul Sofronie Drincec, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Lucrările au fost deschise de prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar, care a salutat distinșii invitați și s-a arătat încântat de interesul pe care l-au manifestat cadrele didactice față de tema propusă. Trebuie să spunem că în programul actualei ediții au fost cuprinse nu mai puțin de 49 de lucrări ale unor cadre didactice și preoți din Oradea, Beiuș, Oșorhei, Haieu, Derna, Urviș, Chijic, Burda, Sânmartin, Ineu și Alba Iulia (județul Alba).
2008 – „Anul sfintei Scripturi și sfintei Liturghii”
În cuvântul său, presfințitul părinte Sofronie a vorbit despre multiculturalitatea Europei unite – ca despre un dialog fericit între culturile naționale ale țărilor europene, din care și prin care fiecare cultură și națiune se îmbogățește; o îngemănare și o oportunitate pentru a afirma caracterul  creștin al civilizației europene multicolore, ca un mozaic în care ne găsim cu toții. În acest context european, simpozionul și tema sunt actuale, iar episcopul Roman Ciorogariu este contemporanul nostru.
Presfinția Sa a ținut apoi să sublinieze faptul că anul 2008 este „Anul sfintei Scripturi și sfintei Liturghii”, când se împlinesc date rotunde de la tipărirea sfintei Scripturi (1688 – tipărirea Bibliei lui Șerban Cantacuzino) și o jumătate de mileniu de la apariția primei cărți în limba română (1508 – Liturghierul slavonesc al lui Macarie).
„Tinda bisericii a devenit altarul educației”
Inspectorul general al M.E.C.T., prof. Vasile Timiș, a surprins plăcut auditoriul cu date și informații inedite și cu un discurs elevat care trăda erudiție, putere de sinteză și calități oratoricești. Făcând trimiteri la mutațiile benefice care s-au produs în învățământul românesc în ultimii ani, inspectorul general s-a referit la importanța care i se acordă astăzi predării religiei în școală (de cei 12.000 de profesori de religie), programele care se derulează în școli în acest sens, elevul ajungând să-și asume chiar și o identitate religioasă (în cadrul celor 15 culte religioase recunoscute în România, din cele 18).
„Putem duce zona educației în grădina Raiului”... „Dumnezeu însuși, lucrează ca un profesor desăvârșit”, cum plastic s-a exprimat prof. Vasile Timiș.
De la masa prezidiului, aumai luat cuvântul prof. Virginia Tiurbe, directorul C.C.D. Bihor și consilier Stelian Gomboș, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
În prezentarea comunicărilor, primul cuvânt l-au avut inspectorii școlari Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu (care au fost și moderatorii manifestării). În lucrarea prezentată, cei doi inspectori vorbesc despre Roman Ciorogariu ca despre un apărător al valorilor naționale și promotor al bunei conviețuiri interetnice.
Să mai spunem faptul că și reprezentantul M.E.C.T., conf. univ. dr. Vasile Timiș, a prezentat o comunicare în cadrul simpozionului, intitulată „Educația și experiența religioasă în contextul multicultural și multiconfesioal european”.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Multiculturalitatea în spațiul românesc”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 07:30:27 Ora de vară a Europei de Est