Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Prietenie fără frontiere”, între Oradea şi Gyula

Un proiect educativ judeţean, cu participare internaţională

„Prietenie fără frontiere”, între Oradea şi Gyula

În acest noiembrie „fierbinte" (2014), la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea s-a născut un nou proiect educativ judeţean, cu participare internaţională, girat de directorul instituţiei, dl prof. Mircea Mitran şi coordonat de directorul adjunct, d-na prof. dr. Liliana Bocoi şi d-na prof. Laura Ienei-David, sugestiv intitulat „Prietenie fără frontiere".

Proiectul vizează compartimente sensibile ale educaţiei, precum: prietenia, toleranţa, voluntariatul şi acţiunile caritabile, cartea, biblioteca şi lectura...
Apropierea copiilor de carte
„Proiectul educaţional pe care-l propunem reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea şi biblioteca, aducându-le în atenţia copiilor şi părinţilor, în ideea de a redescoperi lectura ca o plăcere, o relaxare, un izvor nesecat de cunoaştere şi de visare fără egal. Cunoscând rivalii redutabili ai cărţii şi cititului, televizorul, calculatorul şi internetul, ne întrebăm, adesea, asemenea lui Tudor Arghezi: mai este cartea „o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi?"
Proiectul nostru tocmai aceasta şi-a propus, printre altele: stimularea gustului pentru lectură, apropierea copiilor de carte şi de cuvântul tipărit, prin donare de carte copiilor români din Gyula - Ungaria...", susţine d-na prof. Laura Ienei-David.
La derularea acestuia pe perioada actualului an şcolar (cu posibilitate de prelungire), vor participa sute de copii de la trei şcoli: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" şi Şcoala Gimnazială Internaţională Agora, ambele din Oradea şi Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria), având ca parteneri: Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Uniunea Naţională „Vatra Românească".
De la şcoala iniţiatoare de proiect, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", participă nu mai puţin de 11 clase primare: clasele îndrumate de prof. Laura Ienei-David, Daniela Oros, Diana Borz, Viorica Mitran, Doina Sabău, Rodica Fechete, Romelia Ciarnău, Luminiţa Petca, Ilinca Tămăşan, Rodica Foltuţ, Luciana Morlocan, la care se adaugă bibliotecarul şcolii, d-na Maria Dana Teşedan, consilierul educativ, doamna prof. Florentina Socolan, precum şi zeci de gimnazişti, sub coordonarea doamnelor profesori: Claudia Zbârcea, Eva Laza, Florina Musca, Patricia Faur şi Claudia Derecichei.
Acestui colectiv de cadre didactice li se alătură, cele de la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora: conf. univ. dr. Alina Manolescu, Alina Popa - directorul şcolii, prof. Maria Agape şi Crina Miere; directorul Liceului „Nicolae Bălcescu" din Gyula, doamna prof. Gurzău Maria; dl viceprimar Ovidiu Mureşan; reprezentanţii ISJ Bihor: dl inspector şcolar general Nicolae Avram şi doamna inspector şcolar Elena Moţoc-Chivari şi nu în ultimul rând dl ec. Ioan Chivari şi dl prof. Teodor David, reprezentanţii „Vetrei Româneşti".
Întâlnire de suflet şi donare de carte la Gyula
Cărţile achiziţionate, precum şi cele donate de elevii şcolilor gimnaziale „Oltea Doamna" şi „Agora" au ajuns la destinaţie cu ajutorul reprezentanţilor „Vetrei Româneşti", al d-nei inspector şcolar Elena Chivari-Moţoc şi al studentului Ionuţ Popescu, de la Universitatea „Agora".
Întâlnirea de suflet de la Gyula (Ungaria), pentru donarea cărţilor, s-a încheiat cu un moment artistic emoţionant, creat de prinţesa naiului românesc, d-na Oana Lianu; la eveniment a fost prezent şi directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi.
Următoarele activităţi din proiect vor avea loc la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" şi Şcoala Gimnazială Internaţională Agora.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Prietenie fără frontiere”, între Oradea şi Gyula.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:25 Ora de vară a Europei de Est