Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Gojdu” a devenit şcoală din portofoliul Microsoft!

Scrisoarea celor de la Microsoft către gojdiştii orădeni

„Gojdu” a devenit şcoală din portofoliul Microsoft!

Vă redăm în cele ce urmează Scrisoarea celor de la Microsoft adresată gojdiştilor orădeni şi o traducere a scrisorii, realizată de eleva Diana Gyorodi.

Microsoft Showcase School Acceptance Congratulations to the school community of Colegiul National Emanuil Gojdu Oradea on your recognition as a Microsoft Showcase School for 2014-2015 (November, 2014 to 2015).
You are joining an exclusive group of schools across the world who are recognized innovators of leading and learning. With limited spaces and high interest, the 2014-2015 Showcase Schools represent the very best practice in learning transformation.
................................................
Again, CONGRATULATIONS on your selection as a Microsoft Showcase School. On behalf of the worldwide Microsoft in Education team, we are excited to be a part of your journey in creating an environment that fosters 21st century learning and innovative teaching practices.
Regards, 
Mark Sparvell, Microsoft Corporation Worldwide School Audience Lead Mary Meucci, Microsoft Corporation Worldwide School Audience Program Manager
***
Felicitări comunităţii şcolare a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", Oradea pentru recunoaşterea ca şcoală Microsoft pentru 2014-2015 (din noiembrie 2014 până în 2015).
Vă alăturaţi unui grup exclusiv de şcoli din lume care sunt inovatori recunoscuţi în conducere şi învăţare. Cu spaţii limitate şi interes mare, etapa 2014-2015 reprezintă cea mai bună practică în transformarea stilului de învăţat.
Felicitări, din nou, pentru selecţia ca şcoală Microsoft. Din partea echipei Microsoft pentru Educaţie, suntem încântaţi să fim parte din călătoria în crearea unui ambient specific secolului 21.
Cu stima,
Mark Sparvell, Microsoft Corporation Worldwide School Audience Lead Mary Meucci, Microsoft Corporation Worldwide School Audience Program Manager.
Aşadar, „Gojdu" a devenit şcoală Microsoft
Realizările catedrei de informatică de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea, în frunte cu soţii Adrian şi Mioara Niţă, sunt cunoscute, de ani şi ani, până şi de cei de la Microsoft, care, zilele trecute, au expediat o scrisoare gojdiştilor orădeni, anunţându-i de onoarea ce li s-a făcut devenind şcoală din portofoliul Microsoft (după cum aveam să aflăm de la distinsul profesor Adrian Niţă), „în semn de recunoaştere a învăţării inovative de către profesori şi elevi".
Prin urmare, colegiul „Gojdu" a fost selectat, cam de o săptămână, între şcolile inovative ale lumii. Aceasta înseamnă că Microsoft le va trimite soft-uri pentru a se putea dezvolta, în ceea ce priveşte modalitatea de predare inovativă la toate materiile, în folosirea calculatorului şi a tabletelor, participarea la concursuri şi conferinţe organizate de Microsoft.
„În 12 decembrie, o să participăm la prima acţiune mondială organizată de Microsoft. E o acţiune organizată în cadrul Săptămânii de scriere de programe. La nivel global, acţiunea este susţinută de Barack Obama şi de alţi şefi de state, inclusiv de cel care a creat Facebook, tocmai în ideea ca să înveţe şi copiii de orice altă specialitate cum să lucreze la calculator. În săptămâna aceea vom avea şi noi proiecte Microsoft, aici în cabinete", a precizat dl prof. Adrian Niţă.
„Suntem singura şcoală din ţară care am primit licenţe Microsoft"
Întrucât Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea a devenit Academie Microsoft, este singura şcoală din ţară care a primit licenţe gratuite Microsoft, aceasta în vremea în care la nivel naţional e încă pe rol „circul" cu licenţele Microsoft. „Suntem singura şcoală din ţară care am primit licenţe gratuite Microsoft: 100 de licenţe pentru Windows 7, 100 de licenţe pentru Windows 8, 100 de licenţe pentru Office 2010 şi 100 de licenţe Office 2013, pentru cele 200 de calculatoare din dotare".
Un nou cabinet info cu dotare de invidiat
Deschiderea noului an şcolar (2014 -2015) a însemnat pentru gojdişti inaugurarea unui nou cabinet de informatică (al cincilea), dotat cu 30 de calculatoare performante (calculatorul şi elevul) şi programe pe măsură: Windows 8 şi Office 2013. Aceasta în condiţiile în care, prin scandalul Microsoft, şcolile devenind victime colaterale, şi-au pierdut licenţele, fiind obligate să revină la XP şi Vista, pentru care deţin licenţe; chiar dacă absolvenţii clasei a XII-a au de susţinut competenţele digitale pentru BAC.
Vinovaţi de existenţa celui de-al cincilea cabinet info la „Gojdu" se fac: Primăria Oradea (pentru cele circa 600 de milioane de lei pompate în achiziţionarea celor mai performante calculatoare), Asociaţia de părinţi, care a asigurat, materialul brut pentru mobilier, şi dotarea cu mochetă, perdele, jaluzele, scaune (finanţând proiectul cu circa 150 de milioane de lei), conducerea colegiului, în frunte cu doamna director Bako Liana, care s-a „bătut" pentru obţinerea celor 750 de milioane, catedra de informatică (cea care a gândit proiectul pentru mobilier) şi nu în ultimul rând maistrul Ciobanu, care, în calitate de pensionar şi voluntar, a executat, la marea artă, mobilierul proiectat de informaticieni, fără să perceapă manoperă.
Expert Microsoft Office 
Prin Academia Microsoft, gojdiştii au dat şi examene pentru expert Microsoft Office şi au fost printre primii din ţară care au luat aceste examene (26 de elevi, din clasele X-XII). „Suntem acum potenţial concurenţi pentru Campionatul Mondial de Office care va fi organizat în vară la Dallas, în USA. Noi sperăm să prindem un loc. În fiecare an e un campionat mondial pentru experţi Microsoft Office (experţi în Word, PowerPoint sau în tot pachetul Office). Anul trecut nu s-a înscris nimeni din România.
Centru de testare pentru obţinerea unor certificări internaţionale
Mai aflăm apoi că datorită profesioniştilor gojdişti, recunoscuţi, între care soţii Adrian şi Mioara Niţă, „Gojdu" este şi Centru de testare pentru obţinerea unor certificări internaţionale; pe lângă specialist Microsoft, există, începând de anul trecut, specialist IC3 (care deţine cunoştinţe de bază în folosirea calculatorului şi a pachetului Office). Cei care îşi iau aceste certificări au avantaj, în afară de diploma care este recunoscută peste tot în lume, că au echivalarea competenţelor digitale de la Bacalaureat. Deci nu mai trebuie să se prezinte la examenul de competenţe digitale. Şi cadrele didactice din catedra de informatică deţin IC3. „Cu un efort nu prea mare, ar putea ca şi colegii de matematică şi fizică şi în general toţi cei care lucrează cu calculatoare să deţină un asemenea certificat", apreciază dl profesor Adrian Niţă.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Gojdu” a devenit şcoală din portofoliul Microsoft!   

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:02:10 Ora standard a Europei de Est