Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viaţa e mai frumoasă când citeşti

La Stînceşti,

Viaţa e mai frumoasă când citeşti

„Pe aripile cărţilor" este titlul proiectului derulat prin Programul de Granturi „BOOKS 4 YOUTH", cu sprijinul Fundaţiei Mereu Aproape.

Proiectul este gândit cu scopul cultivării  interesului pentru lectură şi a plăcerii de a citi.
A citi înseamnă a învăţa..."
Participând la activităţile acestui proiect, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Stînceşti, împreună cu elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Bunteşti  vor avea ocazia să cunoască puterea cuvintelor, să-şi întâlnească eroii, să experimenteze, să-şi multiplice experienţele, pentru că, aşa cum afirmă Nicolae Manolescu, „A citi înseamnă a învăţa. E o formă de experienţă sau, mai bine zis, un multiplicator  pentru  experienţele  noastre: căci dacă ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viaţă de om, am fi foarte săraci". („Lectura pe înţelesul tuturor")
Pe parcursul a zece luni, elevii şi ceilalţi beneficiari ai proiectului vor străbate cărările trasate cu migală şi iubire de clasicii literaturii române, cărări menite să  călăuzească cititorii în descifrarea frumuseţilor şi tainelor lumii, în descoperirea sufletului românesc. Cărţile îşi vor deschide aripile pentru toţi cei care le vor răsfoi. În zborul lor uşor, copiii pot lega prietenii, pot învăţa de la eroii lor  cum să se comporte, cum reuşesc să devină mai buni, mai puternici.
Activităţile care se vor derula urmăresc: cultivarea unei atitudini pozitive faţă de limba română şi recunoaşterea rolului acesteia pentru dezvoltarea personală; stimularea gândirii autonome, reflexive şi critice în raport cu diversele mesaje receptate.
Prima întâlnire s-a desfăşurat într-o frumoasă zi de brumărel, 30 octombrie  2014,  şi a constituit un prilej de a discuta despre cărţi, eroi şi cititori, despre cărţile ecranizate şi bucuria lecturii. Au fost realizate un afiş şi un poster prin care elevele din clasa a VIII-a de la Stînceşti i-au îndemnat pe colegii lor mai mici să le urmeze în realizarea călătoriei „Pe aripile cărţilor". Participanţii, elevii din clasele V-VIII, au fost împărţiţi în grupe de câte patru şi au fost solicitaţi să răspundă câtorva cerinţe care vizau însemnătatea cărţii pentru creatori şi cititori. Cei pasionaţi de lectură au fost rugaţi să le prezinte colegilor o carte îndrăgită. Astfel au fost împărtăşite opinii, s-au cules impresii şi s-au schiţat portrete de cititor. La final am făcut promisiunea că ne vom reuni de-a lungul următoarelor luni pentru a pătrunde mai adânc  tainele lecturii.
Sosirea pachetului cu cele 1000 de volume a adus încântare şi curiozitate pe feţelor celor care au avut onoarea să le descarce. E un moment rar pentru aceşti tineri, de aceea va rămâne mereu în mintea lor. Cărţile primite vor îmbogăţi fondul de carte al bibliotecilor din cele două şcoli şi un sfert din totalul volumelor se va oferi ca recompensă celor mai buni cititori,  câştigătorilor competiţiilor şcolare din anul în curs.
Astăzi pornim cu încredere spre Ţara Cuvintelor Fermecate. Tuturor celor care ne vor însoţi le spunem că au şansa de a intra în posesia celei mai râvnite comori: cunoaşterea puterii cuvintelor. Pentru toţi aceştia viaţa va deveni mai frumoasă.
Prof. Angelica-Augusta Ştef
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Viaţa e mai frumoasă când citeşti.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:12 Ora de vară a Europei de Est