Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, o zi specială

De „Zilele școlii”, la S.A.M. „George Barițiu”

Joi, o zi specială

De „Zilele școlii”, la Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea, au avut loc întâlniri ale partenerilor de proiect din Germania, Polonia, Islanda și România (respectiv de la S.A.M. „George Barițiu” din Oradea), iar joi (22 mai 2008), a fost o zi specială, în care au fost diseminate două proiecte: proiectul Comenius „Tu, eu și mediul înconjurător” a cărui reuniune a fost găzduită de S.A.M. „George Barițiu” de luni până joi, inclusiv, și proiectul „Împreună în comunitate”.

În ultima zi a reuniunii de proiect Comenius, într-un cadru festiv, Ioana Burlău, coordonatorul de proiect din partea gazdelor și reprezentanții echipelor de proiect din Germania, Polonia și Islanda și-au prezentat echipa de proiect și activitățile derulate. Prezentările (în power point) au fost sugestive și interesante, un bun prilej pentru a afla mai multe informații despre școlile și țările partenerilor de proiect. Partenerii străini au felicitat echipa de proiect de la Școala de Arte și Meserii "George Barițiu" (prof.  Alina Vese - director, Marcela Todică - director adjunct, prof. Dana Bănică, prof. ing. Viorica Ionaș,  prof. Valentina Dobai, prof. Dorina Vereș și prof. Ioana Burlău - coordonator de proiect) pentru reușita reuniunii și pentru proverbiala ospitalitate românească manifestată, fiind încântați de tot ceea au făcut, și li s-a oferit să vadă în cele patru zile ale reuniunii. 
Proiectul „Împreună în comunitate”, tocmai încheiat, a fost prezentat de prof. ing. Neli Negruț, coordonatorul de proiect, care s-a arătat mulțumită de rezultatele obținute. „Proiectul, finanțat cu 10.000 de euro prin granturi M.E.C.T., asigură terapie ocupațională, psihoterapie, kinetoterapie pentru treizeci de tineri cu dizabilități severe în cadrul a trei ateliere protejate. Pe domenii specifice, aceste ateliere au fost dotate corespunzător pentru feronerii decorative, deco-art, și atelier de produse artizanal. Pe parcursul celor opt luni de proiect, tinerii au lucrat cu multă plăcere, dovedind interes și curiozitate, iar părinții lor au fost și mai încântați văzându-i atât de implicați în derularea proiectului. Ei (părinții) doresc continuarea proiectului”.
Participanții la reuniunea de proiect și distinșii invitați au fost îndemnați de către directorul școlii, prof. Alina Vese, să viziteze expozițiile cu produse ale celor două proiecte și să urmărească programul artistic dedicat „Zilelor școlii”.
 La manifestările de joi, gazdele au fost onorate de prezența a trei inspectori școlari (Gyori Doina, Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu), directori de școli, dar și multe alte cadre didactice de la școlile orădene partenere.
„La mulți ani cu bucurie!”
Surpriza zilei a venit tocmai din partea unor tineri ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, care, aflând de evenimentele programate de „Zilele școlii” la „George Barițiu”, au ținut să-i bucure cu câteva piese muzicale. Momentul artistic a fost deschis de eleva Anca Lucaci cu „La mulți ani cu bucurie” și „Fete șogorițăle”; colega sa, Natalia Selegean, a interpretat „Am venit cu drag la voi” și „Lucru mare-i omenia!” Grupul folk (alcătuit din Kornyei Walter, Anca Lucaci și George Mihai) a interpretat piesele „Luceafărul” și „Am renunțat la tot”. Momentul artistic al elevilor de la S.P.A.P.F. „Avram Iancu” a fost coordonat de inspector Monica Bondar, agent șef Sorin Gal și agent principal Mihai Soponar.
În continuare, microfonul a fost preluat de elevii-artiști de la „George Barițiu”, coordonați de prof. Maria Laura Balotă.
Claudia Demian și Alina Hirțea au dialogat în limba lui Shakespeare, iar soliștii vocali Bereczki Laszlo și Samuel Tiriteu au fost acompaniați la orgă de prof. Viorel Boțiu. Punctul forte al programului lor artistic l-a constituit sceneta „Vizită”, de I.L. Caragiale (în distribuție: Bereczki Laszlo, Claudia Demian, Cornel Răzvanță și Alina Hirțea). Vertimentația personajelor a fost asigurată de prof. ing. Viorica Ionaș.
Să mai spunem că cei mai bucuroși de expozițiile organizate în sala festivă au fost partenerii de proiect din Germania, Polonia și Islanda, care și-au cumpărat o sumedenie de articole, drept suveniruri. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, o zi specială.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:49 Ora de vară a Europei de Est