Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pregătire practică pentru inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi”

Proiect de mobilitate în domeniul formării profesionale Erasmus +

„Pregătire practică pentru inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi”

Având în vedere exigenţele pieţei muncii europene şi nevoile de formare profesională ale elevilor săi, Liceul Tehnologic „Ioan Bococi" a depus în cadrul apelului 2014 un proiect de mobilitate în cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea KA1, mobilități VET, derulat prin Agenţia Naţională pentru programe comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei.

Proiectul „Pregătire practică pentru inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi" a fost aprobat spre finanţare şi se va desfăşura în perioada octombrie 2014 - septembrie 2015.
 Acest proiect are o durată de 12 luni și vizează plasamentul a 10 elevi aflaţi în formare profesională iniţială, înscriși în clasele de învăţământ profesional şi stagii de practică în domeniul Estetica şi îngrijirea corpului uman, nivel 2 de calificare, tineri care vor obţine în urma promovării examenului de competenţă profesională calificarea: frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist. Mobilitatea se va desfășura pe o perioadă de 3 săptămâni.
Pe durata celor 90 ore de instruire practică, elevii vor parcurge modulul „Adaptarea lucrărilor la cerinţele clienţilor" care vizează dobândirea de competenţe specifice calificării „Frizer - coafor - manichiurist - pedichiurist" în perspectiva folosirii tuturor achiziţiilor de specialitate în practicarea acestei calificării prin abordarea de teme de complexitate ridicată, teme care necesită o perfecționare datorită noilor tehnologii și tehnici de lucru moderne. 
 Totodată, proiectul își propune să contribuie la: accentuarea laturii practice a formării profesionale a tinerilor aflaţi în formare iniţială de la specializarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist; perfecționarea și consolidarea competențelor profesionale şi antreprenoriale, precum şi a competenţelor generale care vor adăuga şanse în integrarea pe piaţa muncii; promovarea egalității de șanse, asigurarea accesului la educație de calitate și a incluziunii sociale.
Rolul acestui stagiu de pregătire practică este de a veni în sprijinul elevilor de la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi" care doresc să dobândească şi să dezvolte noi competenţe profesionale, lingvistice şi culturale, necesare integrări mai rapide pe piaţa muncii din Europa.
În perioada 3-14 noiembrie 2014, în cadrul proiectului s-a desfăşurat Concursul de selecţie a participanţilor la mobilitate, iar în perioada următoare, elevii selectaţi vor participa la un program de pregătire pedagogică, lingvistică şi culturală.
Prof. Mihaela Şumălan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
„Pregătire practică pentru inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:36 Ora de vară a Europei de Est