Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Parada toamnei” pe scena Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”

Ultimele zvâcniri ale toamnei

„Parada toamnei” pe scena Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" a fost gazda unei activităţi pline de frenezia vârstei celor mici. Elevii claselor din ciclul primar, secondaţi de doamnele învăţătoare au încercat să-şi exprime bucuria faţă de ultimele zvâcniri ale toamnei. Au răspuns provocării şi elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu".

Activitatea coordonată de prof. Corodeanu Lavinia şi Bar Mirela, intitulată „Frunze ruginii" s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: desen, colaje, machete, pictură, dovlecei decoraţi şi s-a finalizat cu un carnaval. Sub îndrumarea doamnelor prof.  Porumb Viorica, Ciutan Maria, Bistriceanu Silvana, Popa Adriana, Câmpan Maria, Sere Simona, Borza Ioana, Mateoc Monica, Bogdan Anca, elevii şi-au dat tot talentul în confecţionarea unor machete şi colaje presărate cu lumină şi culoare specifice toamnei, au surprins în tuşe calde tablouri de natură, iar în final au invadat  scena cu un spectacol  mascat. Fie că au fost vrăjitoare care încercau să apere veşmântul multicolor al toamnei, fie că au fost zânele toamnei sau spiritele malefice care bântuie natura în aşteptarea iernii, cei mici au încântat cu exuberanţa lor.
Spectacolul s-a desfăşurat sub bagheta magică a celor două prezentatoare din clasa a XI-a, Vereş Gabriela şi Bungău Andreea, care au coborât pentru câteva momente la anii inocenţi ai copilăriei.  Juriul alcătuit din colegii liceeni ai clasei a  XI-a B a avut o misiune dificilă în alegerea celor mai reuşite măşti. Ingeniozitatea măştii şi a prezentării au constituit criterii de acordare a premiilor. Zâna toamnei, Bungău Alexia, a cucerit inimile tuturor prin costumaţie şi melodia de prezentare, fapt pentru care a ocupat locul I, alături de Vrăjitorul Toamnă, Tătar Rareş şi de Dovlecelul jucăuş, Pirte Miruna.
Partea a doua a spectacolului a însemnat premierea celorlalte secţiuni. Şuta Alex, Călăraşu Alexia şi Duma Tudor au impresionat prin decorarea dovleceilor, Gabor Bogdan prin macheta confecţionată, la colaje, Ceh Oana, Gyoker Iasmina, Tătar Rareş, la  pictură, Nuszer Iasmina, Mihuţiu Irina, Boşca David, iar cele mai reuşite  desene le-au avut Pantiş Daria, Seuche Denisa, Ionuţiu Emanuel.
Răsplata pentru efortul lor a venit din partea celor doi sponsori. „Hobby Art" (Aleea Emanuil Gojdu) şi Magazin Alimentar „Branic Teodora"  care au oferit câştigătorilor cadouri şi diplome.     
Prof. Tătar Ramona
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesaţi Galeria foto: „Parada  toamnei” pe scena Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:40:06 Ora standard a Europei de Est