Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A XX-a ediţie a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu” la Leta Mare – Ungaria

În 8 noiembrie

A XX-a ediţie a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu” la Leta Mare – Ungaria

În data de 8 noiembrie 2014, Autoguvernarea Română şi Asociaţia Culturală a Românilor din Leta Mare, judeţul Hajdu-Bihor, au organizat a XX-a ediţie a memorialului „Ziua Vulcan-Irinyi-Popfiu".

În cadrul festivităţii, au fost elogiate personalităţi marcante de origine română care se leagă de această localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi şi Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841-1907), care a trăit în Leta Mare, a fost publicist şi scriitor, membru al Academiei Române. A fost iniţiatorul apariţiei revistei „Familia", unde a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea". Ioan Irinyi, chimist şi om de ştiinţă, a fost inventatorul chibritului cu fosfor, iar Iustin Popfiu (1841-1882) a fost teolog, protopop greco-catolic şi erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta - Victor Micula, Florin Vasiloni - consulul general al României la Gyula, şi Monica Radu - consul la Szeged. Au contribuit la buna desfăşurare a manifestărilor şi au participat invitaţi din România, precum Lucian Silaghi - director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, dr. Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Ioan Moldovan, redactor-şef la revista „Familia", Ioan F. Pop - directorul Muzeului Iosif Vulcan din Oradea.
Festivitatea a debutat cu o conferinţă la biblioteca din localitate, unde după cuvântul de deschidere rostit de preşedintele Autoguvernării Române, Gavril Crişan, primarul localităţii, Menyhart Karoly, a subliniat în discursul său că cele trei personalităţi ale localităţii, Iosif Vulcan, Ioan Irinyi şi Iustin Popfiu, au fost maghiari, români şi europeni deopotrivă. Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta i-a felicitat pe organizatori pentru însufleţirea şi conştiinciozitatea cu care se îngrijesc de memoria înaintaşilor lor. P.S. Virgil, episcop greco-catolic de Oradea, a evocat de asemenea personalitatea celor trei înaintaşi. În cadrul acestui moment, la bibliotecă a fost vernisată o expoziţie care elogiază personalitatea lui Iosif Vulcan. Traducerea a fost asigurată de Eva Iova, directorul publicaţiei „Foaia Românească" de la Gyula.
Au urmat depuneri de coroane în curtea Şcolii Generale „Irinyi János", unde se găsesc mormintele familiei Irinyi, la Casa de Cultură, unde se află o placă comemorativă în cinstea lui Iosif Vulcan, apoi la mormântul lui Iustin Popfiu (1841-1882), situat în curtea Bisericii Greco-Catolice din Leta Mare. Aici a fost plantat cu această ocazie un brad, ca simbol al apropierii între românii şi maghiarii care respectă memoria iluştrilor înaintaşi. P.S. Virgil, episcop greco-catolic de Oradea şi P.S. Fullop, episcop greco-catolic de Hajdudorog, împreună cu protopopul Szimicsku Ferenc, au oficiat o slujba de pomenire în biserica greco-catolică din Leta Mare. Biserica Greco-Catolică Română din Leta Mare a fost construită în anul 1802. Pe iconostasul bisericii încă şi acum se mai pot citi inscripţii în limba română, care atestă că această comunitate este de origine română.
În continuare, la Casa de Cultură a oraşului Leta Mare a avut loc un spectacol de muzică clasică, în interpretarea studenţilor Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea.
Eugen Ivuţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: A XX-a ediţie a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu” la Leta Mare – Ungaria.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:57 Ora de vară a Europei de Est