Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cvartetul Varadinum la 25 de ani

Avancronică evenimente aniversare:

Cvartetul Varadinum la 25 de ani

Promotor consecvent al culturii muzicale a oraşului Oradea, Cvartetul Varadinum aniversează în această lună 25 de ani de la constituire. Cu această ocazie va susţine următoarele recitaluri:

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, ora 17.00, la Galeria Tibor Ernő, Oradea
Duminică, 16 noiembrie 2014, ora 19.00, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, în cadrul stagiunii de concerte a Filarmonicii de Stat Arad
Marţi, 18 noiembrie 2014, ora 18.00, la Filarmonica de Stat Oradea
Fiecare lucrare din cuprinsul programului acestor recitaluri are o semnificaţie deosebită, pe care am dorit să o creionăm pentru fiecare caz în parte:
1.Dan Voiculescu: Suita din Codex Cajoni - cu părţile: 1. Dans zglobiu; 2. Passacaglia; 3. Cântecul voievodesei Lupu; 4. Alia Ballet (rondo); 5. Dans din Nyires, este o creaţie pe care regretatul Dan Voiculescu a dedicat-o cvartetului Varadinum, ca semn al aprecierii sale faţă de muzicienii orădeni.
2.Michael Haydn: Divertimento în Re major - având părţile: Marcia; Menuetto; Rondo; Finale (Tema şi 6 variaţiuni). Lucrarea, scrisă în 1782, aparţine fratelui mai mic al lui Joseph Haydn, Michael Haydn, unul din muzicienii de renume care au activat în Oradea şi ale căror creaţii de gen au fost promovate de cvartetul Varadinum.
3.Constantin Dimitrescu: Cvartetul nr. IV op. 38, în sol minor - cu mişcările: Allegro moderato; Adagio non troppo; Menuetto; Allegro un poco agitato, compus în anul 1888, la Leipzig, reprezintă un ópus central al creaţiei de gen al autorului său, unul din întemeietorii tradiţiei muzicii de cameră româneşti.
Note biografice
Cvartetul Varadinum a luat fiinţă în 15 noiembrie 1989, membrii fondatori fiind:
Agneta Tokaji - vioara I
Lucian  Maliţa - vioara II
Agneta Marcu - violoncel
Alexandru Iosif Thurzò - violă
Într-o a doua formulă, la vioara a doua s-a situat Eva Costin, fiica Agnetei Tokaji, alăturându-se  celor trei membri fondatori: Agneta Tokaji, Agneta Marcu şi Alexandru Iosif Thurzó.
În urmă cu 2 ani, când Agneta Tokaji a trecut la cele veşnice, i-a revenit fiicei sale locul la pupitrul viorii I, iar titulatura la vioara a doua a fost preluată de Boglarka Olah, fostă elevă a regretatei Agneta Tokaji. În prezent Cvartetul Varadinum este constituit din:
Eva Costin - vioară I - absolventă a Facultăţii de Muzica din Oradea (2004); a absolvit un master de interpretare la Academia de Muzică G. Dima din Cluj Napoca (2006); este violonistă la Filarmonica de Stat din Oradea şi colaborează cu Facultatea de Arte din Oradea - ca profesor de vioară.
Boglarka Olah - vioara II - studentă în anul II la Masterat, la Facultatea de Arte, Departamentul Muzică şi membră permanentă în Filarmonica de Stat din Oradea.
Dr. Agneta Marcu - violoncel - absolventă a Conservatorului Gh. Dima din Cluj Napoca (1976); masterat Management Educaţional la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic din Oradea; doctor în Stilistica Interpretării la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca conducătorul doctoratului Terenyi Ede; este decanul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea din 2005; a scris mai multe cărţi şi cursuri de specialitate şi este coordonatoare a mai multor cărţi. Predă violoncel, didactica specialităţii instrumentelor cu corzi, didactica domeniului si management artistic şi muzică de cameră şi este membru în Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, Ungaria.
Alexandru Iosif Thurzò - violă - absolvent al Conservatorului G. Enescu din Iaşi (1968); fost membru al Filarmonicii de Stat din Oradea şi a colaborat cu Facultatea de Muzică din Oradea ca profesor de violă şi de muzică de cameră; invitat permanent în Brazilia pentru a preda cursuri de măiestrie de violă şi de muzică de cameră, furnizând cvartetului un important şi inedit repertoriu aparţinând unor compozitori de referinţă din această ţară.
Bogata activitate concertistică a formaţiei orădene însumează numeroase apariţii scenice în ţară şi străinătate, iar în cadrul acestor concerte au interpretat un vast repertoriu din muzica universală şi românească. Au realizat integralele cvartetelor marilor compozitori: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, E. Grieg, P.I. Ceaikovski, F. Schubert, G. Enescu, Béla Bartók, A.B. Coutinho, Amaral Vieira şi alţii. Remarcat de importanţi compozitori, cvartetului Varadinum i-au fost dedicate lucrări de către Dan Voiculescu, Gyöngyi Ridzyk, Lászlóffy Zsolt şi alţii. O principală preocupare a muzicienilor acestei formaţii camerale este promovarea şi valorificarea creaţiei muzicale a compozitorilor care au trăit şi compus în Oradea, sau care activează aici, atât muzicieni consacraţi, cât şi autodidacţi. Dintre autorii ale căror lucrări se regăsesc în repertoriul cvartetului orădean amintim: Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Bihari Sándor, Corneliu Torsan, Halmos László, Cornel Orbai, Dankó János, Dan Voiculescu, Gyöngyi Ridzyk, Csire József, Lászlóffy Zsolt sau Adrian Gagiu.
Evanthia Marta

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:01 Ora de vară a Europei de Est