Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dl acad. Florin Gheorghe Filip a prezentat studenţilor Universităţii Agora Biblioteca Academiei Române

Miercuri, în premieră şi în exclusivitate,

Dl acad. Florin Gheorghe Filip a prezentat studenţilor Universităţii Agora Biblioteca Academiei Române

La invitaţia distinsului rector al Universităţii Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dziţac, domnul academician Florin Gheorghe Filip, primul Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora, a susţinut miercuri, 12 noiembrie 2014, o conferinţă în Aula Albastră a Universităţii Agora.

În calitatea sa de director al Bibliotecii Academiei Române, dl academician Florin Gheorghe Filip a conferenţiat, în premieră şi în exclusivitate, despre „Tradiţie şi modernitate în Biblioteca Academiei Române".
În faţa preşedintelui Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, şi a celor prezenţi la conferinţă, dl rector Ioan Dziţac a prezentat în sinteză impresionanta carte de vizită a distinsului academician, cărui în 9 mai 2012, Senatul Universităţii Agora i-a conferit primul şi cel mai înalt titlu onorific, cel de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora. Au fost subliniate meritele domnului academician la fondarea unei conferinţe internaţionale la Universitatea Agora (în 2006), care anul acesta a ajuns la a V-a ediţie, ţinându-se tot din doi în doi ani, şi a unei reviste internaţionale („International Journal of Computers, Communications & Control"), o revistă „care avea să devină în foarte scurt timp o publicație cu factor de impact ascendent în sistemul ISI". Participând la conferinţele internaţionale de la Moscova şi din China, alături de dl academician, dl rector nu a ezitat să amintească faptul că „în 2013, Academia Chineză de Ştiinţe i-a acordat domnului academician Florin Gheorghe Filip prestigiosul premiu „Walter Scott  jr. Award in Information Technology". Timp de 10 ani, dl academician a fost vicepreşedinte al Academiei Române, iar în prezent este directorul Bibliotecii Academiei Române şi astăzi (miercuri - n.n.) are amabilitatea să ţină o prezentare la Universitatea noastră", a mai spus dl rector, invitându-l pe distinsul academician să prezinte conferinţa „Tradiţie şi modernitate în Biblioteca Academiei Române".
„Prezenţa în această sală mă emoţionează din mai multe motive. Pentru că sunt într-o universitate tânără şi dinamică, în care am crezut de la început şi pe care m-am angajat să o sprijin şi asta o voi face şi în continuare. Mă emoţionează aceste două tablouri. Ele chiar m-au inspirat în prezentare pe care o voi face. Unul indică prima încercare de unire a tuturor românilor, iar cel de-al doilea e legat de fondarea Academiei Române. M-am gândit să vă fac o prezentare despre Academia Română şi despre Bibliotecă. Lucruri nu foarte tehnice, dar nici foarte cunoscute, prin care doresc să transmit un mesaj", a spus dl academician, în deschiderea conferinţei.
S-a început cu fondarea Academiei Române, în 1866, cu începuturile şi etapele, primii preşedinţi ai Academiei Române, începând cu Ion Heliade Rădulescu (1867-1870), August Treboniu Laurian (1870-1872)..., componenţa Academiei Române (14 secţii: Filologie şi literatură - prima secţie, Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei - ce mai nouă); 62 de institute şi centre de cercetare (cu 2.500 de cercetători), cu trei filiale (la Iaşi - în Moldova), la Cluj-Napoca (în Transilvania) şi la Timişoara (în Banat); cu centre la Târgu Mureş, Sibiu şi Craiova.
Biblioteca Academiei Române
Biblioteca Academiei Române a fost fondată în 6 august 1867, la un an după Societatea Literară Română; informaţii generale, misiune (colectarea, păstrarea şi întreţinerea colecţiilor naţionale de manuscrise şi tipărituri care ilustrează istoria, cultura şi civilizaţia din România şi de pe glob), caracteristici, website, colecţii digitale, implicare în proiecte internaţionale, expoziţii virtuale; Biblioteca virtuală, cu personalităţi care au schimbat lumea (32 de personalităţi), începând cu Dante Alighieri, Victor Babeş, Honore de Balzac, Nicolae Bălcescu... (inclusiv scrisul lui George Coşbuc), George Enescu  (prima carte a lui Galileo Galilei, de la 1500, scanată), Nicolae Grigorescu, Traian Vuia...
Biblioteca cuprinde 13 milioane de unităţi de evidenţă bibliotecară, 10.000 de volume de manuscrise, peste 500.000 de elemente de corespondenţă şi de arhivă; 138.000 de gravuri şi desene, circa 300.000 de fotografii, 53.112 entităţi cartografice, 190.000 de monede, medalii, pietre inscripţionate şi 40.000 de timbre; 55.000 de partituri, 5,3 milioane de cărţi şi circa 7 milioane de publicaţii seriale; proiecte naţionale şi internaţionale; săli de calculatoare în bibliotecă; scrisul lui Napoleon, atlasul lui Ortelius (cu vreo 20 de hărţi); documentul cel mai vechi: Ioan Sinaitul - Canon de penitenţă (sec. XII); partituri ale lui Rossini, Picasso - Lola... „Ar fi multe de arătat. Am dorit să vă dau gustul de a explora acest site: www.biblacad.ro, înfiinţat în 1992. Ce aş mai dori să vă mai pun la suflet: Forţa acestui popor a stat întotdeauna în unitatea lui sau în complementaritatea cunoştinţelor. Faptul cum au înjghebat, cum au fondat aceia Academia este exemplar", a conchis dl academician Florin Gheorghe Filip.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (54 de poze), accesaţi Galeria foto: Dl acad. Florin Gheorghe Filip a prezentat studenţilor Universităţii Agora Biblioteca Academiei Române.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:09 Ora standard a Europei de Est