Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Acad. Florin Gheorghe Filip

BIOSCHIȚE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (9)

Acad. Florin Gheorghe Filip

Domnul Florin Gheorghe Filip s-a născut la 25 iulie 1947 la București. Inginer, doctor în automatică, cercetător ştiinţific gradul I, profesor universitar, conducător de doctorat, director al Bibliotecii Academiei Române, membru în Prezidiul Academiei Române şi preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei", sunt doar câteva din titlurile actuale ale domniei sale.

De foarte tânăr devine membru corespondent al Academiei Române (în 1991, la doar 44 de ani), iar la 52 de ani (1999) devine deja membru titular al celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din România, lucru extrem de rar în „lumea nemuritorilor". Timp de 10 ani, în perioada 2000-2010, a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, iar din 2010 a fost ales preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei". În prezent este şi directorul Bibliotecii Academiei Române.
Universitatea Agora a acordat, la 9 mai 2012, primul titlu de Doctor Honoris Causa din istoria sa. Comunitatea academică a dorit în mod deosebit ca acest titlu să-i fie dedicat domnului academician Florin Gheorghe Filip, nu numai datorită prestigiului său ştiinţific impresionant din domeniul Sistemelor suport pentru decizii, Tehnologiilor pentru procese de afaceri, Societăţii informaţionale, Aplicaţiilor telematice în biblioteci şi instituţii culturale şi altele, ci şi datorită sprijinului pe care l-a acordat Universităţii Agora în perioada sa de căutare a unui drum propriu în domeniul învăţământului superior şi al cercetării. Domnul academician Filip, având şi titlul de profesor universitar din anul 1998, nu a ezitat să accepte să predea, ca profesor asociat, disciplina „Sisteme suport pentru decizii" la tânăra universitate, care era încă neacreditată, acordându-i credit prin prestigiul său, cu mare generozitate. Fiind şi cercetător ştiinţific gradul I din 1990 şi având experienţă ca editor şef, în coordonarea jurnalului „Studies in Informatics and Control" de la Institutul Naţional de Informatică, a acceptat fără rezerve să fondeze la Universitatea Agora, alături de profesorii Ioan Dziţac şi Mişu-Jan Manolescu, un nou jurnal, „International Journal of Computers, Communications & Control", care avea să devină în foarte scurt timp o publicație cu factor de impact ascendent în sistemul ISI. De asemenea, a participat alături de comunitatea Agorei la organizarea ediţiilor din 2006, 2008 şi 2010 ale conferinţei fondate de aceeaşi echipă, „International Conference on Computers, Communications & Control", prin intermediul căreia Universitatea Agora a avut marele privilegiu de a avea oaspeţi cu nume celebre, culminând cu vizita părintelui logicii fuzzy, profesorul american Lotfi A. Zadeh de la Universitatea din California, Berkely.
Contribuţiile ştiinţifice şi manageriale ale domnului academician constau în peste 200 de articole ştiinţifice publicate, 6 monografii de autor, 20 de volume editate în limbile română, franceză şi engleză şi coordonarea a peste 50 de proiecte ştiinţifice. Este membru şi coordonator în numeroase asociaţii profesionale prestigioase, precum IFAC, SiE, ATIC, SRAIT şi altele. A fost membru în comitetele ştiinţifice de program în peste 60 de conferinţe şi congrese internaţionale şi membru în echipele editoriale a peste 10 jurnale ştiinţifice din sistemul ISI, la două fiind editor-şef.
Realizările şi performanţele academicianului Florin Gheorghe Filip au fost recunoscute prin numeroase titluri, premii şi distincţii. Este Doctor Honoris Causa al universităţilor „Lucian Blaga" din Sibiu (2000), „Valahia" din Târgovişte (2007), „Ovidius" din Constanţa (2007), Ecolle Central de Lille (2007). Să mai amintim Premiul „Grigore Moisil" al Academiei şi Diploma „Omul anului 1999", acordat de Asociaţia pentru Informatică economică, Premiul „COPY RO pentru informatică" acordat de Editura tehnică, Diploma de excelenţă „Cea mai proeminentă personalitate română a deceniului în domeniul IT &C" conferită în 2011 de către Asociaţia română pentru Industria electronică şi software, precum şi Medalia „Marin Drinov cu bantă aurie", cea mai mare distincţie a Academiei Bulgare de Ştiinţe (2007).
De asemenea, a fost decorat cu Ordinul naţional „Serviciu credincios" în rang de „Mare cruce", conferit de preşedintele României pe data de 30.11.2000 şi a primit titlul de Cetăţean de onoare al Oraşului Câmpeni (2002).
Am putea continua cu multe alte realizări de prestigiu din activitatea omului de ştiinţă şi al managerului Florin Gheorghe Filip, dar acestea sunt binecunoscute de către toţi cei care au intrat în contact cu domeniul ştiinţei.
În 2013 Academia Chineză de Ştiinţe i-a acordat domnului academician prestigiosul premiu "Walter Scott  jr. Award in Information Technology".
Dar nu putem încheia fără a pomeni de omul Florin Gheorghe Filip. Toţi cei care îl cunoaştem, dacă am fi întrebaţi care sunt primele trei cuvinte care ne vin în minte la pronunţarea numelui său, am spune fără ezitare: intuitiv, generos şi catalizator. Ştie să intuiască un tânăr cercetător, un colectiv de cercetare valoros sau o instituţie academică cu perspective. Plin de modestie, nu ştie ce este invidia şi sare în ajutorul celor care au nevoie de sfaturile şi priceperea domniei sale, cu generozitatea specifică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat întocmai precum un catalizator, precipitând multe reacţii benefice, a ajutat fără să aştepte răsplată.
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Florin Gheorghe Filip.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:25:11 Ora standard a Europei de Est