Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a născut proiectul interjudeţean „Tradiţie strămoşească - oază de cultură şi spiritualitate”

Un nou parteneriat, de bun augur

S-a născut proiectul interjudeţean „Tradiţie strămoşească - oază de cultură şi spiritualitate”

Nenumăratele proiecte implementate fac dovada unei frumoase prietenii care dăinuie de ani între trei şcoli orădene: şcolile gimnaziale „Oltea Doamna" şi „Nicolae Bălcescu" şi Liceul de Arte.

Vinovate de bunele relaţii de colaborare statornicite între cele trei unităţi de învăţământ sunt trei doamne profesori, Elena Pavel, Stela Tăut şi Valeria Bunica.
În luna octombrie, Elena, Stela şi Valeria au pus de un parteneriat cu Ioana Moiş, profesor la Şcoala Gimnazială „Dr. Ilie Lazăr" din Giuleşti, judeţul Maramureş.
Aşa s-a născut proiectul interjudeţean „Tradiţie strămoşească - oază de cultură şi spiritualitate", care are drept scop dobândirea de către elevii celor patru învăţători profesori a unor cunoştinţe şi norme privind obiceiurile cultural-religioase, tradiţionale din cele două zone ale ţării, Bihorul şi Maramureşul; cunoaşterea, păstrarea şi promovarea lor cu sfinţenie prin schimburi de experienţă şi bune practici între cele patru şcoli partenere.
Lansarea proiectului a fost urmată, în 24 octombrie 2014, de un descălecat al bihorenilor în oaza de frumuseţe şi binecuvântare a Maramureşului, la Giuleşti, unde a avut loc prima întâlnire de suflet. Prin cântece şi poezii, dansuri, scenete (glume) şi jocuri de socializare, copiii s-au cunoscut şi au legat prietenii. Gazdele le-au prezentat bihorenilor şcoala şi împrejurimile, după care au ieşit în natură. Şi oaspeţii şi-au prezentat municipiul de pe Crişul (cel) Repede şi judeţul prin intermediul PPT. Profitând de ocazie, bihorenii au vizitat Ţara Oaşului, Cimitirul vesel de la Săpânţa, au ajuns la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmaţiei, la Muzeul de mineralogie de la Baia Mare, la Fabrica de ciocolată de la Baia Sprie, la Vişeul de Sus au urcat în trenul cu aburi (Mocăniţa), au trecut pe la Mănăstirea Bârsana, loc de închinăciune şi reculegere întru binecuvântare, iar la întoarcere s-au abătut pe la Valea lui Mihai, unde au ţinut să viziteze renumita Fabrică ARA, cunoscută mai degrabă peste hotare decât în judeţ şi în ţară (Hai că v-am făcut curioşi)!
Dacă nu am reuşit să vă convingem, în puţine cuvinte, despre naşterea unui parteneriat ce se anunţă a fi de bun augur, imaginile vă vor spune mult mai multe; pentru protagonişti, însă, trăirile au dăltuit în minte şi în suflete urme vizibile, care rămân amintiri, ele vor întreţine şi dezvolta parteneriatul născut în ajunul unei sărbători de eliberare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: S-a născut proiectul interjudeţean „Tradiţie strămoşească - oază de cultură şi spiritualitate”. 

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 23:48:05 Ora de vară a Europei de Est