Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul național „Resurse digitale pentru viitor”

Salvaţi Copiii România lansează

Concursul național „Resurse digitale pentru viitor”

Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, lansează concursul „Resurse digitale pentru viitor", prin care își propune să îi determine pe copii, ajutaţi deopotrivă de părinţi şi profesori, să contribuie la identificarea şi diseminarea resurselor digitale utile, sigure şi ușor de utilizat.

Fie că este un program sau o aplicaţie folosită în mod frecvent la şcoală, un program de colaborare pentru efectuarea temelor, o platformă interactivă sau orice altă resursă, membrii echipei sunt invitaţi să o prezinte într-un mod cât mai creativ şi original, evidenţiind atât beneficiile resursei respective, cât şi punctele sale slabe, precum şi avantajele utilizării sale de către alţi internauţi. Competiţia este deschisă atât şcolilor și cluburilor de tineret, cât şi copiilor şi profesorilor în mod individual. Participanții vor fi încadraţi în două grupe de vârstă, 6-12 ani şi 13-18 ani, care vor participa în echipe coordonate de un profesor sau părinte. Sub îndrumarea acestora, copiii pot înscrie în concurs proiecte multimedia (prezentări power point sau videoclipuri, etc.) în care vor prezenta o resursă digitală pe care o consideră utilă.
"Este nu doar un exercițiu de creativitate, ci și de conștientizare de către copii a importanței lumii digitale, a utilității acestor instrumente și, mai ales, a nevoii de a naviga online în siguranță deplină. Prin competițiile pe care le organizăm anual în cadrul programului Sigur.info, încercăm să mobilizăm copiii să identifice noi soluții originale, din care, de ce nu, să avem cu toții de învățat. Până acum, competițiile s-au bucurat de un succes peste așteptări și probabil anul acesta, când tema este atât de ofertantă, ne vom bucura de o participare cel puțin la nivelul anilor trecuți", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele Executiv al organizației Salvaţi Copiii România.
Concursul include patru categorii speciale, prin intermediul cărora vor fi premiate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2014:
* Profesorul Anului - cel mai implicat profesor prin prisma utilizării Internetului, a resurselor online şi a platformelor web în cadrul orelor de clasă;
* Şcoala Anului - şcoala cu cel mai mare impact al activităţilor de promovare şi conştientizare privind siguranţa online, luând în considerare gradul de utilizare a Internetului de către profesori sau elevi cu scopuri educative;
* Grădiniţa Anului - va fi premiată grădiniţa care prezintă cât mai clar şi creativ într-un proiect de echipă pe tema Ziua Siguranţei pe Internet şi metodele prin care putem face un Internet mai bun;
*Voluntarul Sigur.info al Anului - cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranţa online în rândul grupurilor-ţintă şi a iniţiat proiecte şi activităţi proprii în vederea asigurării unui comportament responsabil de utilizare a Internetului.
Data limită de transmitere a proiectelor este 15 decembrie 2014, acestea urmând a fi evaluate de către un juriu special, format din membrii Consorţiului Sigur.info, sponsorii şi partenerii concursului, elevi şi profesori. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat la adresa www.sid2015.sigur.info. La aceeaşi adresă participanţii pot descărca formularele de participare şi îşi pot înscrie proiectele în concurs.
Echipele câştigătoare vor fi anunţate în cadrul Galei Siguranţei pe Internet din data de 10 februarie 2015 în Bucureşti. La Gală vor participa susţinătorii evenimentului - reprezentanți ai unor instituţii şi companii private implicate în domeniul utilizării Internetului prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil. Aceştia vor premia echipele câştigătoare cu produse atractive din domeniul IT.
Ziua Siguranţei pe Internet este organizată în 65 de ţări, sub egida reţelei europene Insafe, care promovează utilizarea tehnologiei online şi a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur şi responsabil. Prin tema acestui an, Resurse digitale pentru viitor, concursul de proiecte are ca scop încurajarea tuturor utilizatorilor să devină proactivi şi să promoveze acele resurse utile şi sigure care contribuie la dezvoltarea şi îmbunătăţirea mediului online, fie că vorbim despre resurse educaționale, pentru lucrul în echipă, programe ce ajută la editarea unor prezentări sau poze, aplicaţii, website-uri, platforme, filme educative, precum şi orice alt tip de resurse utile activităţii zilnice din mediul online.
Andreea Pufu,
coordonator Promovare Sigur.info

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:51:11 Ora standard a Europei de Est