Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național „Resurse digitale pentru viitor”

Salvaţi Copiii România lansează

Concursul național „Resurse digitale pentru viitor”

Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, lansează concursul „Resurse digitale pentru viitor", prin care își propune să îi determine pe copii, ajutaţi deopotrivă de părinţi şi profesori, să contribuie la identificarea şi diseminarea resurselor digitale utile, sigure şi ușor de utilizat.

Fie că este un program sau o aplicaţie folosită în mod frecvent la şcoală, un program de colaborare pentru efectuarea temelor, o platformă interactivă sau orice altă resursă, membrii echipei sunt invitaţi să o prezinte într-un mod cât mai creativ şi original, evidenţiind atât beneficiile resursei respective, cât şi punctele sale slabe, precum şi avantajele utilizării sale de către alţi internauţi. Competiţia este deschisă atât şcolilor și cluburilor de tineret, cât şi copiilor şi profesorilor în mod individual. Participanții vor fi încadraţi în două grupe de vârstă, 6-12 ani şi 13-18 ani, care vor participa în echipe coordonate de un profesor sau părinte. Sub îndrumarea acestora, copiii pot înscrie în concurs proiecte multimedia (prezentări power point sau videoclipuri, etc.) în care vor prezenta o resursă digitală pe care o consideră utilă.
"Este nu doar un exercițiu de creativitate, ci și de conștientizare de către copii a importanței lumii digitale, a utilității acestor instrumente și, mai ales, a nevoii de a naviga online în siguranță deplină. Prin competițiile pe care le organizăm anual în cadrul programului Sigur.info, încercăm să mobilizăm copiii să identifice noi soluții originale, din care, de ce nu, să avem cu toții de învățat. Până acum, competițiile s-au bucurat de un succes peste așteptări și probabil anul acesta, când tema este atât de ofertantă, ne vom bucura de o participare cel puțin la nivelul anilor trecuți", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele Executiv al organizației Salvaţi Copiii România.
Concursul include patru categorii speciale, prin intermediul cărora vor fi premiate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2014:
* Profesorul Anului - cel mai implicat profesor prin prisma utilizării Internetului, a resurselor online şi a platformelor web în cadrul orelor de clasă;
* Şcoala Anului - şcoala cu cel mai mare impact al activităţilor de promovare şi conştientizare privind siguranţa online, luând în considerare gradul de utilizare a Internetului de către profesori sau elevi cu scopuri educative;
* Grădiniţa Anului - va fi premiată grădiniţa care prezintă cât mai clar şi creativ într-un proiect de echipă pe tema Ziua Siguranţei pe Internet şi metodele prin care putem face un Internet mai bun;
*Voluntarul Sigur.info al Anului - cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranţa online în rândul grupurilor-ţintă şi a iniţiat proiecte şi activităţi proprii în vederea asigurării unui comportament responsabil de utilizare a Internetului.
Data limită de transmitere a proiectelor este 15 decembrie 2014, acestea urmând a fi evaluate de către un juriu special, format din membrii Consorţiului Sigur.info, sponsorii şi partenerii concursului, elevi şi profesori. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat la adresa www.sid2015.sigur.info. La aceeaşi adresă participanţii pot descărca formularele de participare şi îşi pot înscrie proiectele în concurs.
Echipele câştigătoare vor fi anunţate în cadrul Galei Siguranţei pe Internet din data de 10 februarie 2015 în Bucureşti. La Gală vor participa susţinătorii evenimentului - reprezentanți ai unor instituţii şi companii private implicate în domeniul utilizării Internetului prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil. Aceştia vor premia echipele câştigătoare cu produse atractive din domeniul IT.
Ziua Siguranţei pe Internet este organizată în 65 de ţări, sub egida reţelei europene Insafe, care promovează utilizarea tehnologiei online şi a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur şi responsabil. Prin tema acestui an, Resurse digitale pentru viitor, concursul de proiecte are ca scop încurajarea tuturor utilizatorilor să devină proactivi şi să promoveze acele resurse utile şi sigure care contribuie la dezvoltarea şi îmbunătăţirea mediului online, fie că vorbim despre resurse educaționale, pentru lucrul în echipă, programe ce ajută la editarea unor prezentări sau poze, aplicaţii, website-uri, platforme, filme educative, precum şi orice alt tip de resurse utile activităţii zilnice din mediul online.
Andreea Pufu,
coordonator Promovare Sigur.info

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:22 Ora de vară a Europei de Est