Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela Dindelegan ne invită, marţi, la lansarea unor poveşti în versuri

Ajutaţi armonia să trăiască!

Mihaela Dindelegan ne invită, marţi, la lansarea unor poveşti în versuri

Potrivit promisiunii făcute în luna septembrie, Mihaela Dindelegan revine în atenţia publicului cititor şi în special a copiilor cu o nouă serie de cărţi de poezii, centrate de data aceasta în jurul ideii de armonie.

„Poveştile vieţii", publicate în trei volume însoţite de imagini color şi planşe de colorat, „Poemele armoniei" şi „Cei ce ştiu" sunt cele cinci cărţi tipărite la Editura Duran's pe care Mihaela le va lansa marţi, 11 noiembrie 2014, de la ora 11.00, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Cea de-a şasea carte, intitulată „Al vieţii Împărat" va fi lansată tot cu acest prilej online pe site-ul de poezii al autoarei, www.petaledestea.ro.
În toate aceste cărţi ale Mihaelei Dindelegan, conceptul de armonie constituie liantul care leagă ideile şi versurile împreună într-o împletire de viaţă nouă. Unite de armonie în pace sub egida binelui comun, vieţile oamenilor şi ale tuturor vietăţilor din jur sunt descrise de autoare în versuri pline de metafore:
„Se îmbracă în haine strălucirea,
Lumina păcii să-i găsească
Ascunsă în splendoare privirea
Şi cu ea-n gând să se însoţească.
 
Pasu-şi grăbesc în ascultare,
Căci binele acum le-a chemat
Ca aproape de el fiecare
Prezenţa lor să le-o fi aflat.
 
Şi astfel trăiesc toţi împreună,
Căci nu-i război vieţii să-i ia
Puterea care-n gând îi adună
Pe cei ce vor cu ea să stea".  
Se arată în poezia „Când binele se arcuieşte" din volumul „Poemele armoniei".
„Într-o lume în care războiul ne loveşte zilnic în mii şi mii de forme, mai mult sau mai puţin şocante, nevoia de armonie răzbate ca un strigăt stringent al fiecărei inimi ascunse în tranşeele suferinţei. De cele mai multe ori, însă, teama ţine încătuşate buzele în spatele cărora se duce lupta pentru supravieţuire, astfel că nevoia de armonie rămâne un protest mut în faţa unor urechi prea surde la nevoile vieţii celor din jur. În cărţile mele nu fac decât să aduc în atenţie pe de o parte glasul acestui protest ascuns, iar pe de alta să prezint proiectul unei vieţi diferite, o viaţă de vis, în care armonia domneşte peste orice fiinţă, într-un context din care războiul este înlăturat împreună cu răul care l-a generat. Nu fără bătălie, ci printr-o luptă dusă împotriva războiului însuşi, luptă în care nu vieţile sunt ucise, ci în care sunt distruse şi cad vălurile de ceaţă care ascund gândurile şi temerile fiecăruia, interpretările eronate şi concepţiile greşite care au dus la război prin distrugerea armoniei. Aliaţii mei în această luptă sunt copiii, cei care încă îşi mai amintesc clipele de armonie petrecute în braţele mamei şi somnul dulce ocrotit de ochii ei protectori", declară Mihaela Dindelegan în susţinerea ideii centrale a cărţilor sale.
Plecând de la această idee, autoarea a conceput în versuri o lume de poveste în care clasica luptă între bine şi rău este înlocuită printr-o concepţie superioară: prin devoalarea adevărului ascuns în spatele acţiunilor tuturor. „Când măştile cad şi totul se arată în adevăratul fel de a fi, chiar şi cei care au făcut răul pot renunţa la pornirile lor rele şi se pot alătura binelui în vederea reconstruirii armoniei între fiinţele vii", spune Mihaela.
Astfel, în una dintre poveşti, lei, tigri, pume şi gheparzi formează o oaste de salvare pentru un pui de gazelă rănit, deoarece toţi aceştia - părinţi la rândul lor - au înţeles gândul şi durerea unei mame disperate şi au decis să renunţe la instinctul lor criminal, pentru a face binele. În această lume de vis croită în versuri, lume în care toţi înţeleg gândurile şi nevoile tuturor, păsările îi învaţă pe copii să zboare, iar licuricii şi florile să lumineze. Cum şi de ce? Prin faptul că fiecare realizează că nu există o altă cale de supravieţuire decât calea armoniei. În acest mod, în poveştile şi poeziile Mihaelei aproape toate vietăţile devin eroi pozitivi în timp ce legătura dintre tot ce este viu se reface în mod uimitor, dar cât se poate de natural.
„Viaţa-i o carte cu poveşti.
Când rău-i alungat din ea
Poţi s-o deschizi şi să citeşti
Ce să îţi spună viaţa vrea,
 
Căci e plină de învăţăminte
Şi la tot pasul întâlneşti
Minuni la care poţi aminte
Să iei mereu dacă doreşti",
Spune autoarea în poezia „Viaţa-i o carte cu poveşti" de pe coperta IV a cărţii „Poveştile vieţii", volumul I.
Pentru a urma calea armoniei, eroii versurilor şi poveştilor Mihaelei Dindelegan  sacrifică plăceri ale propriei lor existenţe pentru a permite binelui să cuprindă şi viaţa lor în acea legătură a unităţii pe care armonia o dezvoltă între toate fiinţele vii. În acest proiect îşi dau mâna şi zânele cu copiii, pentru că de dincolo de existenţa tuturor, Creatorul vieţii veghează la punerea în practică a planului de armonie. Astfel, bucuria vieţii şi unitatea se întind în apele mării, unde peştii răpitori renunţă să nu-şi mai ucidă semenii, între pomii roditori ai câmpiei, între animalele pădurii şi păsările cerului. Este o viaţă de vis în care fiecare ne-am dori să trăim, dar în care accesul ne este permis doar în contextul în care repunem armonia pe primul loc al trăirilor. Aceasta de fapt este chemarea pe care Mihaela Dindelegan o adresează tuturor prin cele mai recente cărţi ale sale.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:59 Ora de vară a Europei de Est