Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihaela Dindelegan ne invită, marţi, la lansarea unor poveşti în versuri

Ajutaţi armonia să trăiască!

Mihaela Dindelegan ne invită, marţi, la lansarea unor poveşti în versuri

Potrivit promisiunii făcute în luna septembrie, Mihaela Dindelegan revine în atenţia publicului cititor şi în special a copiilor cu o nouă serie de cărţi de poezii, centrate de data aceasta în jurul ideii de armonie.

„Poveştile vieţii", publicate în trei volume însoţite de imagini color şi planşe de colorat, „Poemele armoniei" şi „Cei ce ştiu" sunt cele cinci cărţi tipărite la Editura Duran's pe care Mihaela le va lansa marţi, 11 noiembrie 2014, de la ora 11.00, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Cea de-a şasea carte, intitulată „Al vieţii Împărat" va fi lansată tot cu acest prilej online pe site-ul de poezii al autoarei, www.petaledestea.ro.
În toate aceste cărţi ale Mihaelei Dindelegan, conceptul de armonie constituie liantul care leagă ideile şi versurile împreună într-o împletire de viaţă nouă. Unite de armonie în pace sub egida binelui comun, vieţile oamenilor şi ale tuturor vietăţilor din jur sunt descrise de autoare în versuri pline de metafore:
„Se îmbracă în haine strălucirea,
Lumina păcii să-i găsească
Ascunsă în splendoare privirea
Şi cu ea-n gând să se însoţească.
 
Pasu-şi grăbesc în ascultare,
Căci binele acum le-a chemat
Ca aproape de el fiecare
Prezenţa lor să le-o fi aflat.
 
Şi astfel trăiesc toţi împreună,
Căci nu-i război vieţii să-i ia
Puterea care-n gând îi adună
Pe cei ce vor cu ea să stea".  
Se arată în poezia „Când binele se arcuieşte" din volumul „Poemele armoniei".
„Într-o lume în care războiul ne loveşte zilnic în mii şi mii de forme, mai mult sau mai puţin şocante, nevoia de armonie răzbate ca un strigăt stringent al fiecărei inimi ascunse în tranşeele suferinţei. De cele mai multe ori, însă, teama ţine încătuşate buzele în spatele cărora se duce lupta pentru supravieţuire, astfel că nevoia de armonie rămâne un protest mut în faţa unor urechi prea surde la nevoile vieţii celor din jur. În cărţile mele nu fac decât să aduc în atenţie pe de o parte glasul acestui protest ascuns, iar pe de alta să prezint proiectul unei vieţi diferite, o viaţă de vis, în care armonia domneşte peste orice fiinţă, într-un context din care războiul este înlăturat împreună cu răul care l-a generat. Nu fără bătălie, ci printr-o luptă dusă împotriva războiului însuşi, luptă în care nu vieţile sunt ucise, ci în care sunt distruse şi cad vălurile de ceaţă care ascund gândurile şi temerile fiecăruia, interpretările eronate şi concepţiile greşite care au dus la război prin distrugerea armoniei. Aliaţii mei în această luptă sunt copiii, cei care încă îşi mai amintesc clipele de armonie petrecute în braţele mamei şi somnul dulce ocrotit de ochii ei protectori", declară Mihaela Dindelegan în susţinerea ideii centrale a cărţilor sale.
Plecând de la această idee, autoarea a conceput în versuri o lume de poveste în care clasica luptă între bine şi rău este înlocuită printr-o concepţie superioară: prin devoalarea adevărului ascuns în spatele acţiunilor tuturor. „Când măştile cad şi totul se arată în adevăratul fel de a fi, chiar şi cei care au făcut răul pot renunţa la pornirile lor rele şi se pot alătura binelui în vederea reconstruirii armoniei între fiinţele vii", spune Mihaela.
Astfel, în una dintre poveşti, lei, tigri, pume şi gheparzi formează o oaste de salvare pentru un pui de gazelă rănit, deoarece toţi aceştia - părinţi la rândul lor - au înţeles gândul şi durerea unei mame disperate şi au decis să renunţe la instinctul lor criminal, pentru a face binele. În această lume de vis croită în versuri, lume în care toţi înţeleg gândurile şi nevoile tuturor, păsările îi învaţă pe copii să zboare, iar licuricii şi florile să lumineze. Cum şi de ce? Prin faptul că fiecare realizează că nu există o altă cale de supravieţuire decât calea armoniei. În acest mod, în poveştile şi poeziile Mihaelei aproape toate vietăţile devin eroi pozitivi în timp ce legătura dintre tot ce este viu se reface în mod uimitor, dar cât se poate de natural.
„Viaţa-i o carte cu poveşti.
Când rău-i alungat din ea
Poţi s-o deschizi şi să citeşti
Ce să îţi spună viaţa vrea,
 
Căci e plină de învăţăminte
Şi la tot pasul întâlneşti
Minuni la care poţi aminte
Să iei mereu dacă doreşti",
Spune autoarea în poezia „Viaţa-i o carte cu poveşti" de pe coperta IV a cărţii „Poveştile vieţii", volumul I.
Pentru a urma calea armoniei, eroii versurilor şi poveştilor Mihaelei Dindelegan  sacrifică plăceri ale propriei lor existenţe pentru a permite binelui să cuprindă şi viaţa lor în acea legătură a unităţii pe care armonia o dezvoltă între toate fiinţele vii. În acest proiect îşi dau mâna şi zânele cu copiii, pentru că de dincolo de existenţa tuturor, Creatorul vieţii veghează la punerea în practică a planului de armonie. Astfel, bucuria vieţii şi unitatea se întind în apele mării, unde peştii răpitori renunţă să nu-şi mai ucidă semenii, între pomii roditori ai câmpiei, între animalele pădurii şi păsările cerului. Este o viaţă de vis în care fiecare ne-am dori să trăim, dar în care accesul ne este permis doar în contextul în care repunem armonia pe primul loc al trăirilor. Aceasta de fapt este chemarea pe care Mihaela Dindelegan o adresează tuturor prin cele mai recente cărţi ale sale.
Roxana Popescu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:49:30 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...