Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Tu, eu și mediul înconjurător”

De luni până joi, reuniune de proiect la S.A.M. „G. Barițiu”

„Tu, eu și mediul înconjurător”

De luni până joi, inclusiv (19-22 mai 2008), la Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea, se desfășoară prima reuniune de proiect Comenius „Tu, eu și mediul înconjurător”, la care participă și elevi implicați în proiect. Celelalte trei întâlniri de proiect au constat în două schimburi între directorii școlilor (în 2007, la Oradea și în februarie 2008, în Islanda), și un schimb de profesori, în aprilie 2008, în Germania

La actuala reuniune de la Oradea, alături de echipa de proiect de la  S.A.M. „George Barițiu”(alcătuită din prof. Alina Vese - director, Marcela Todică - director adjunct, prof. Dana Bănică, prof. ing. Viorica Ionaș,  prof. Valentina Dobai, prof. Dorina Vereș și prof. Ioana Burlău - coordonator de proiect), participă 17 parteneri de proiect (șase profesori și 11 elevi) din Germania, Polonia și Islanda.
Serbare de ... „Bun venit”! 
Astăzi (luni, 19 mai), în prima zi a reuniunii, la prima oră, gazdele le-au făcut o primire călduroasă, oferindu-le o masă de protocol și o serbare de „Bun venit!”
După salutul adresat, Ioana Burlău, coordonatorul de proiect, a invitat oaspeții pe scenă să se prezinte. Din Germania (țara coordonatoare de proiect), au făcut deplasarea la Oradea: profesorii Wellmann Annette și Guebler Rolf, precum și trei elevi: Koster Tamara, Busse Maike și Busse Sandra. Polonia este reprezentată de profesorii Rosol Oktawia și Swiety Malgosia, precum și de patru elevi: Popiela Dominika, Wroblewska Kasia, Stasiowski David și Wieczorek Michal.
Din Islanda, au venit tot doi profesori (Gunnbjornsdottir Ragnheiour și Sigmarsdottir Sigrun Fanney) și patru elevi: Traustadottir Rosa Osp, Bjarnason Arnar Holm, Gunnlaugsson Helgi Pall și Sveinsson Helgi Runar.
Tot pe scenă, au urcat apoi artiști de la patru școli partenere: școala gazdă, Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” și C.S.E.I nr. 1. Elevi din clasa a III-a A, de la Școala „Dacia” (înv. Simona Fabian) și elevi de la școala gazdă au prezentat Ecomoda – manechinele prezentând ținute originale confecționate din materiale recuperabile. Partenerii de la „Vasile Voiculescu”, C.S.E.I. nr.1 și școala gazdă ne-au surprins cu un număr de dans hip-hop de mare efect, iar un duet vocal al gazdelor (Anda Faur - Samuel Tiriteu) ne-a încântat, în acompaniament de orgă (realizat de prof. Viorel Boțiu), cu un moment folcloric reușit.
Vizitarea atelierelor și cabinetelor...
Înainte ca oaspeții să viziteze cabinetele, atelierele, sala de internet și internatul școlii, coordonatorul de proiect, prof. Ioana Burlău, a ținut să le  facă cunoștință cu școala prin intermediul unor imagini sugestive prezentate în power point, pentru a le stârni și mai mult curiozitatea.
În cadrul atelierelor de croitorie, confecții încălțăminte, tâmplărie și lăcătușerie, oaspeții au fost plăcut surprinși de produsele muncii elevilor, au stat de vorbă cu îndrumătorii de practică (ingineri și maiștri instructori), dar și cu elevii. Annette chiar a testat o mașină de cusut. În laboratorul de alimentație publică, oaspeții au fost invitați să servească din produsele de patiserie și cofetărie pe care le pregăteau elevii. La tâmplărie, aveam să vedem mobilierul școlar pe care elevii îl execută pentru Liceul Teoretic „Lucian Blaga”din Oradea.
La Primăria Oradea și Școala „Dacia”
După servirea prânzului, oaspeții au avut programate două vizite, la Primăria municipiului Oradea și la Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, una dintre școlile partenere orădene. La primărie, elevii și dascălii germani, polonezi și islandezi au fost primiți de ing. Daniela Demeter și Jurcă Mihai, consilieri în cadrul compartimentului Protecția mediului, respectiv, serviciul Proiecte și cooperare europeană, Claudia Ardelean, Relații internaționale, și Camelia Lata, de la Zona metropolitană. Gazdele au vorbit despre proiectele aflate în derulare în domeniile respective, despre gestionarea deșeurilor (pe termen scurt, mediu și lung), modernizarea infrastructurii și dezvolarea zonei metropolitane a Oradiei.
Trecând pragul Școlii „Dacia”, oaspeții au fost întâmpinați de directorul școlii, prof. Florian Hava, care le-a prezentat cartea de vizită a unității de învățământ  - cea mai mare școală gimnazială din municipiul de pe Crișul Repede (cu 1.354 de elevi) și cu rezultate deosebite obținute la olimpiadele școlare  și concursurile locale, județene, interjudețene și naționale, subliniind faptul că în acest an școlar opt elevi au reprezentat cu cinste școala și județul la etapa națională a olimpiadelor școlare, iar trei elevi s-au calificat în lotul național lărgit al României la olimpiada de astronomie. Profesorii oaspeți s-au interesat de managementul unității și de sprijinul pe care statul român îl acordă dezvoltării învățământului. Vizitând școala, oaspeții au vorbit și cu elevii și dascălii lor, aflați în sălile de clasă, la pregătirea temelor pentru a doua zi. În sala de sport, elevii germani au ținut să facă puțină mișcare cu mingea (de baschet).
Marți și miercuri – excursii
Pentru marți și miercuri, au fost programate excursii, la Chișcău și Cluj-Napoca, iar joi, o zi specială, cu activități de diseminare, expoziție, activități pe ateliere de lucru și program artistic. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tu, eu și mediul înconjurător”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:26 Ora standard a Europei de Est