Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zâmbete pentru persoane în dificultate

La Salonta

Zâmbete pentru persoane în dificultate

Săptămână de toamnă rodnică în lacrimi de bucurie, mângâieri și zâmbete strânse în darurile sufletești oferite de Asociația umanitară Smiles în Oradea și Salonta.

„Nu putem schimba lumea, dar putem schimba lumea cuiva", spune Kevin D. Hoy, om de afaceri creștin din Marea Britanie care, din anul 2002, alături de câțiva tineri inimoși au zidit pas cu pas organizația Smiles România. Duminică și miercuri au fost zile de mare festivitate pentru echipa Smiles: la Salonta s-a aniversat primul an de activitate al Centrului pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia, iar la Oradea a fost deschis oficial, în prezența primarului Ilie Bolojan, noul Centru de Reintegrare Socială - ECO (Elderly Centre Oradea).
Au pornit de la un singur proiect (Sprijin acordat familiilor aflate în dificultate) și un singur voluntar, iar astăzi Asociația Smiles, sub coordonarea inimosului Kevin D. Hoy, a directoarei generale Maria Hava, a managerului Georgeta Opreanu, a numeroșilor colaboratori și voluntari, desfășoară 18 proiecte de asistență socială, având peste 60 de angajați și numeroși voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și România, cu programe social-umanitare ale căror resurse depășesc 25.000 euro pe lună.
Duminică, 26 octombrie, Căminul pentru persoanele vârstnice de la Salonta, un proiect extrem de important pentru Asociația Smiles, și-a aniversat primul an de activitate. Evenimentul a fost o sărbătoare a mulțumirii dedicată purtării de grijă prin care Dumnezeu mângâie bătrânețea celor care au ales să-și trăiască anii înțelepciunii în acest centru pentru persoanele de vârsta a treia. Numeroși musafiri au participat cu respect și bucurie la programul festiv susținut prin rugăciuni, cântări și poezii de către rezidenții emoționați susținuți de echipa Smiles România. 
Construcția acestui centru a început în anul 2011, fiind investiți peste 800.000 de euro. Costurile pentru buna derulare a proiectului de la Căminul pentru bătrâni din Salonta sunt, potrivit asociatiasmiles.ro, de aproximativ 9.000 de euro pe lună, iar într-un viitor apropiat se dorește deschiderea Centrului pentru copiii cu dizabilități din Salonta. Centrul Smiles pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia din Salonta este coordonat de directoarea Georgeta Opreanu și asistenta socială Rebeca Marișcaș care, alături de o echipă tânără și dedicată, asigură îngrijirea celor 27 de locatari, români și maghiari, creștini din diferite confesiuni religioase. La evenimentul aniversar din acest an au participat, alături de fondatorul organizației, Kevin D. Hoy și de echipa sa de coordonatori, numeroși voluntari Smiles din Statele Unite, Anglia și România. Pastorul Mike Wildsmith din Liverpool și pastorul Florin Cociubei, slujitorul Bisericii baptiste Betel din Salonta, prieteni apropiați ai rezidenților Centrului Smiles din micul târg de frontieră bihorean au mulțumit bunului Dumnezeu pentru purtarea de grijă și binecuvântările revărsate peste acest proiect social-umanitar.
Miercuri, 29 octombrie 2014, într-un cadru festiv, în prezența autorităților locale orădene și a membrilor bordului Smiles România, și-a început funcționarea Centrul de Reintegrare Socială situat în Oradea, pe strada Vămii nr. 34A.  Cu 11 persoane rezidente, noul centru social din Oradea oferă 48 de locuri beneficiarilor care vor primi servicii sociale constând în cazare, alimentație adecvată, îngrijire personală, consiliere psihologică și juridică, recuperare și dezvoltare individuală, asistență medicală și socializare. Proiectul a fost implementat de Primăria municipiului Oradea cu fonduri ale Programului Operațional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 3, iar valoarea totală a acestuia este de peste 3,6 milioane RON, contribuția Primăriei Oradea fiind de 220.930 RON. În urma renovării, clădirea de pe strada Vămii este dotată cu 16 încăperi, respectiv sală de mese, sală de activități, 4 birouri, 8 camere de cazare, o cameră pentru îngrijitori, vestiar, depozit lenjerie și mai multe camere de baie. Centrul va funcționa în urma unei hotărâri a Consiliului local al municipiului Oradea, din luna iulie, când s-a aprobat un acord de colaborare pentru 10 ani încheiat între Administrația Socială Comunitară Oradea, Municipiul Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională și gestionarul serviciilor - Asociația Smiles România, având ca obiect reintegrarea socială a persoanelor aflate în dificultate. „A fost creat un centru modern, adaptat persoanelor cu dizabilități, pentru petrecerea timpului într-un mod util și plăcut, conform cerințelor europene și a normelor sanitare. Centrul va fi administrat în totalitate de către Asociația Smiles, care va asigura aceleași servicii de calitate pe care le asigură în alte centre din Bihor", a precizat Arina Moș, directorul ASCO. La eveniment a luat parte și primarul Ilie Bolojan, care a menționat că pentru municipalitatea orădeană acest proiect este unul dintre cele mai importante, deoarece vizează persoanele vulnerabile, a căror îngrijire și reintegrare în societate vor fi în totalitate asigurate de Asociația Smiles, care  are o vastă experiență în domeniul asistenței social-umanitare. Potrivit oradea.ro, primarul Ilie Bolojan a mulțumit reprezentanților Asociației Smiles pentru contribuția în folosul comunității bihorene și le-a urat succes în administrarea Centrului de Reintegrare Socială.
Sorin PETRACHE
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Zâmbete pentru persoane în dificultate.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:02 Ora de vară a Europei de Est