Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zâmbete pentru persoane în dificultate

La Salonta

Zâmbete pentru persoane în dificultate

Săptămână de toamnă rodnică în lacrimi de bucurie, mângâieri și zâmbete strânse în darurile sufletești oferite de Asociația umanitară Smiles în Oradea și Salonta.

„Nu putem schimba lumea, dar putem schimba lumea cuiva", spune Kevin D. Hoy, om de afaceri creștin din Marea Britanie care, din anul 2002, alături de câțiva tineri inimoși au zidit pas cu pas organizația Smiles România. Duminică și miercuri au fost zile de mare festivitate pentru echipa Smiles: la Salonta s-a aniversat primul an de activitate al Centrului pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia, iar la Oradea a fost deschis oficial, în prezența primarului Ilie Bolojan, noul Centru de Reintegrare Socială - ECO (Elderly Centre Oradea).
Au pornit de la un singur proiect (Sprijin acordat familiilor aflate în dificultate) și un singur voluntar, iar astăzi Asociația Smiles, sub coordonarea inimosului Kevin D. Hoy, a directoarei generale Maria Hava, a managerului Georgeta Opreanu, a numeroșilor colaboratori și voluntari, desfășoară 18 proiecte de asistență socială, având peste 60 de angajați și numeroși voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și România, cu programe social-umanitare ale căror resurse depășesc 25.000 euro pe lună.
Duminică, 26 octombrie, Căminul pentru persoanele vârstnice de la Salonta, un proiect extrem de important pentru Asociația Smiles, și-a aniversat primul an de activitate. Evenimentul a fost o sărbătoare a mulțumirii dedicată purtării de grijă prin care Dumnezeu mângâie bătrânețea celor care au ales să-și trăiască anii înțelepciunii în acest centru pentru persoanele de vârsta a treia. Numeroși musafiri au participat cu respect și bucurie la programul festiv susținut prin rugăciuni, cântări și poezii de către rezidenții emoționați susținuți de echipa Smiles România. 
Construcția acestui centru a început în anul 2011, fiind investiți peste 800.000 de euro. Costurile pentru buna derulare a proiectului de la Căminul pentru bătrâni din Salonta sunt, potrivit asociatiasmiles.ro, de aproximativ 9.000 de euro pe lună, iar într-un viitor apropiat se dorește deschiderea Centrului pentru copiii cu dizabilități din Salonta. Centrul Smiles pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia din Salonta este coordonat de directoarea Georgeta Opreanu și asistenta socială Rebeca Marișcaș care, alături de o echipă tânără și dedicată, asigură îngrijirea celor 27 de locatari, români și maghiari, creștini din diferite confesiuni religioase. La evenimentul aniversar din acest an au participat, alături de fondatorul organizației, Kevin D. Hoy și de echipa sa de coordonatori, numeroși voluntari Smiles din Statele Unite, Anglia și România. Pastorul Mike Wildsmith din Liverpool și pastorul Florin Cociubei, slujitorul Bisericii baptiste Betel din Salonta, prieteni apropiați ai rezidenților Centrului Smiles din micul târg de frontieră bihorean au mulțumit bunului Dumnezeu pentru purtarea de grijă și binecuvântările revărsate peste acest proiect social-umanitar.
Miercuri, 29 octombrie 2014, într-un cadru festiv, în prezența autorităților locale orădene și a membrilor bordului Smiles România, și-a început funcționarea Centrul de Reintegrare Socială situat în Oradea, pe strada Vămii nr. 34A.  Cu 11 persoane rezidente, noul centru social din Oradea oferă 48 de locuri beneficiarilor care vor primi servicii sociale constând în cazare, alimentație adecvată, îngrijire personală, consiliere psihologică și juridică, recuperare și dezvoltare individuală, asistență medicală și socializare. Proiectul a fost implementat de Primăria municipiului Oradea cu fonduri ale Programului Operațional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 3, iar valoarea totală a acestuia este de peste 3,6 milioane RON, contribuția Primăriei Oradea fiind de 220.930 RON. În urma renovării, clădirea de pe strada Vămii este dotată cu 16 încăperi, respectiv sală de mese, sală de activități, 4 birouri, 8 camere de cazare, o cameră pentru îngrijitori, vestiar, depozit lenjerie și mai multe camere de baie. Centrul va funcționa în urma unei hotărâri a Consiliului local al municipiului Oradea, din luna iulie, când s-a aprobat un acord de colaborare pentru 10 ani încheiat între Administrația Socială Comunitară Oradea, Municipiul Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională și gestionarul serviciilor - Asociația Smiles România, având ca obiect reintegrarea socială a persoanelor aflate în dificultate. „A fost creat un centru modern, adaptat persoanelor cu dizabilități, pentru petrecerea timpului într-un mod util și plăcut, conform cerințelor europene și a normelor sanitare. Centrul va fi administrat în totalitate de către Asociația Smiles, care va asigura aceleași servicii de calitate pe care le asigură în alte centre din Bihor", a precizat Arina Moș, directorul ASCO. La eveniment a luat parte și primarul Ilie Bolojan, care a menționat că pentru municipalitatea orădeană acest proiect este unul dintre cele mai importante, deoarece vizează persoanele vulnerabile, a căror îngrijire și reintegrare în societate vor fi în totalitate asigurate de Asociația Smiles, care  are o vastă experiență în domeniul asistenței social-umanitare. Potrivit oradea.ro, primarul Ilie Bolojan a mulțumit reprezentanților Asociației Smiles pentru contribuția în folosul comunității bihorene și le-a urat succes în administrarea Centrului de Reintegrare Socială.
Sorin PETRACHE
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Zâmbete pentru persoane în dificultate.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:16 Ora standard a Europei de Est