Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grație și gingășie, armonie și perfecțiune

Sâmbătă, la Fit to Dance

Grație și gingășie, armonie și perfecțiune

Sala de sport ing. Mircea Nistreanu de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea a găzduit, sâmbătă, 25 octombrie 2014, cea de-a V-a ediție a Fit to Dance, o competiție a grației și gingășiei, armoniei și perfecțiunii.

Potrivit informațiilor primite de la maestrul coregraf Maris Pușcov, organizatorul concursului, la competiție au participat dansatori de la 9 cluburi de dans din Oradea, Aleșd, București, Făgăraș, Arad, Sântana și Cluj-Napoca, concurând la șapte secțiuni de dans (de la baletul clasic la show dance) și patru categorii de vârstă: 6-9 ani, 9-13 ani, 13-16 ani și 16-19 ani, cei mai mulți la individual (solo) - 49 de concurenți, în duet (duo), în grupuri mici (de 4-7 dansatori) și în formații (de 8-20 de concurenți). Oradea (cea mare și garnisită cu ... mii de dansatori) a fost reprezentată doar de trei cluburi, de la Palatul Copiilor și Elevilor, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" și de la clubul organizator - Fit Dance România. După 23 de ani de coregrafie, 10 ani de Fit Dance și patru ediții de concurs organizat la Oradea,  Maris a aliniat  o echipă de campioni și vicecampioni naționali și europeni, din cei peste 100 de campioni (ocupanți ai locurilor întâi) și 60 de vicecampioni, pe care îi deține la club, o vicecampioană mondială - Carla Boloș, bronz și argint la Budapesta (Ungaria) - Nedeea Manea și Szelyen Eliza, ca să amintim doar trei nume. „Eu doresc să mă refer la dansatorii mei, dar pot să afirm, la capătul celor cinci ediții, că peste tot se muncește enorm, dar talentul dansatorului, calitățile sale native și înnobilate, motivarea și ambiția, dublate de măiestria și experiența coregrafului fac diferența. Apar noi talente, se vede o schimbare în coregrafie, un progres vizibil și o apropiere tot mai mare de baletul clasic, care oferă mai multă grație, feminitate și frumusețe dansului, dar și dansatorului. De fapt, aceasta am și cerut prin regulamentul concursului nostru: o apropiere de baletul clasic, frumos, dar greu", ne-a mărturisit maestrul coregraf Maris Pușcov; care a ținut apoi să mulțumească participanților, copii și profesori, dar și părinților, dlui director, profesor dr. Florian Hava, pentru cea de-a doua găzduire (ultimele două ediții desfășurându-se la sala de sport ing. Mircea Nistreanu de la Școala Gimnazială „Dacia"), generoșilor sponsori, firme, dar și părinți ai copiilor: ExpressFrig, Benvenuti, Trei G, RomPrest, Avon, Ioana Borodan, Veronica Bursașiu, Sorin Muscă și Alina Pavel.
Diana Muscă - Cel mai bun dansator
Nu putem uita juriul, un complet de specialiști: doi balerini și coregrafi - Dan Orădean, prim-balerin și Adriana Orădean, de la Opera Națională din Cluj-Napoca, Edith Groza - profesor de coregrafie, Delia Neag - fostă gimnastă de top, Andrei Simina, dansator, instructor, coregraf și membru în nenumărate jurii de specialitate. Ei au deliberat astfel: Diana Muscă - Cel mai bun dansator; Cea mai bună coregrafie - Maris Pușcov, pentru micul păianjen (Nedeea Manea). Toți copiii merituoși au fost felicitați și premiați cu diplome.
Să mai spunem că la anul, s-ar putea să avem prima ediție internațională a Fit to Dance, după cum ne-a „amenințat" doamna Maris Pușcov; dar până atunci, vom mai vorbi despre un spectacol de Crăciun, pe 20 decembrie 2014.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Grație și gingășie, armonie și perfecțiune.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:13 Ora de vară a Europei de Est