Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 15.000 de elevi și 700 de profesori reîncep cursa colectării deșeurilor electrice

În acest an școlar

Peste 15.000 de elevi și 700 de profesori reîncep cursa colectării deșeurilor electrice

Peste 15.000 de elevi și 700 de profesori formează echipa națională care continuă campania de încurajare a colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, în anul școlar 2014-2015.

Sute de dascăli din București și din toate județele și-au înscris unitățile de învățământ și elevii în cea de-a IV-a ediție a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare.
Împreună cu profesorii lor coordonatori, agenții patrulelor din toată țara își pregătesc strategia de informare și sensibilizare prin care ne vor ajuta să înțelegem cum reducem poluarea și protejăm mediul înconjurător debarasându-ne responsabil de deșeurile electrice.
„Chiar dacă suntem abia la începutul celei de-a IV-a ediții, avem deja dovezi ale impactului pe care programul îl are în comunitățile din toată țara. Mulți dintre profesorii coordonatori de la ediția precedentă au revenit în program, iar cei care s-au înscris pentru prima oară îi cunosc deja reputația. În plus, Suporterii se interesează deja ce unități de învățământ din zona lor s-au înscris cu Patrule de Reciclare și cum pot să le susțină. Începând de astăzi, lista tuturor Patrulelor este postată pe site-ul programului. Așteptările și disponibilitatea din ce în ce mai mari din partea adulților reprezintă o motivație puternică pentru dascăli și tineri. Echipa națională formată în cadrul programului este foarte diversă - agenții patrulei au vârste între 5 și 18 ani, provin și din mediul urban, și din cel rural. Acest aspect este important, deoarece înseamnă că reușesc să schimbe obiceiurile de colectare responsabilă a deșeurilor începând de la marile orașe până în comunitățile mici", este de părere Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.
Sub sloganul „Cucurigu, deșteptarea, ne salvăm cu reciclarea !" Patrulele locale aspiră să îndeplinească și în acest an obiectivul pentru a fi câștigători naționali: să-și convingă concetățenii să colecteze și să trimită la reciclare o cantitate de minimum 50g DEEE/locuitor al județului (sau municipiului București), până la 30 august 2015. Copiii își vor putea atinge acest țel numai cu sprijinul „Suporterilor" Patrulei - firme, instituții și oameni care vor preda deșeuri electrice în contul patrulelor locale.
„La ediția care s-a încheiat, am sărbătorit patru câștigători la nivel național: județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea. În aceste județe s-a întâmplat ceva extraordinar de „normal" - aproape fiecare om, fiecare instituție și firmă cu care tinerii au venit în contact a predat măcar un deșeu electric la reciclare. Puteți citi pe site-ul Patrulei poveștile lor, cine sunt și de ce au făcut acest gest. Așteptăm cu sufletul la gură să vedem dacă în septembrie 2015 vor fi și mai multe județe unde putem celebra această demonstrație de solidaritate", a declarat Andreea Idriceanu, managerul de comunicare al Asociației RoRec.
Până la 30 august 2015, fiecare dintre noi avem ocazia să îi susținem pe profesorii și copiii din Patrula de Reciclare locală să devină câștigători naționali. Le putem arăta că ne pasă de valorile lor și că le putem urma exemplul, scăpând de deșeurile electrice din depozite, birouri sau gospodării prin serviciul național de colectare Telverde 0800 444 800 (apel gratuit în toate rețelele de telefonie) sau la punctele de colectare a deșeurilor electrice amenajate de Asociația RoRec peste tot în țară.
Patrula de Reciclare
Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec cu avizul Ministerului Educației Naționale și cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi care încurajează comportamentul responsabil față de mediu în rândul comunităților lor, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Agenții și profesorii lor coordonatori promovează importanța colectării selective a DEEE în comunitățile lor prin activități de informare și proiecte creative.
De la lansarea programului Patrula de Reciclare, în anul 2011, au participat peste 60.000 de elevi și peste 1.500 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de DEEE în România!
Alexandra Arnăutu,
manager de proiect

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:43:44 Ora de vară a Europei de Est