Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluntariat oftalmologic pentru sute de bihoreni

Control oftalmologic gratuit

Voluntariat oftalmologic pentru sute de bihoreni

Profesioniști desăvârșiți, zâmbitori, cordiali, răbdători. Fac evaluări, măsurători, explorări funcționale ale ochilor și iau decizii cu precizia unui mecanism elvețian.

Timp de 10 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în diferite localități din județul Bihor, peste 600 de bihoreni sunt controlați oftalmologic și primesc vești bune, recomandări sau corectări ale ochelarilor de vedere pentru o sănătate oculară mai bună, pentru o perspectivă mai senină.
Familia Donna și Jim Watts (Florida, SUA), Jenny Stickhouse, Jill Thomas, Sue Clipsham (Anglia), Kevin Hoy, Ilie Cimpoca, Maria Hava (Cimpoca), Simona Duciuc, Georgeta Opreanu și mulți alți tineri inimoși sunt voluntarii Asociației Smiles România de care Dumnezeu se folosește în aceste zile pentru ca înțelepciunea citirii Cuvântului Sfintei Scripturi să lumineze cu bucuria mântuirii inima celor care-L caută.
Echipa de voluntari americani, coordonată de medicii oftalmologi Donna și Jim Watts, au inițiat acest program umanitar împreună cu Asociația Smiles România (thesmilesfoundation.org) în urmă cu opt ani și promit că, prin grija și ajutorul lui Dumnezeu, vor continua, din doi în doi ani, să vină în Bihor și să ofere gratuit consultații oftalmologice și ochelari de vedere pentru toți cei care doresc să-și îmbunătățească vederea.
Anul acesta, localitățile Tulca, Cuieșd, Salonta, Pomezeu și Cihei sunt gazdele voluntarilor din echipa medicilor oftalmologi veniți din Statele Unite și Anglia. În orașul Salonta, la Biserica baptistă „Betel", păstorită de Florin Cociubei, oftalmologii voluntari au oferit gratuit consultații și ochelari de vedere la peste 100 de persoane care au solicitat diferite verificări sau corecții ale aparatului vizual periferic. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că ne folosește și aici, în România, în județul Bihor. Mă bucur să cunosc oameni deosebiți, ospitalieri și încrezători în valoarea medicinei oftalmologice americane. Știu că, în veșnicia Împărăției lui Dumnezeu ne vom reîntâlni cu mulți dintre ei", ne-a declarat Jim Watts. „Perseverența și statornicia  voluntariatului prietenilor noștri din Statele Unite și Anglia sunt binecuvântări sfinte pentru județul nostru. Echipa de medici oftalmologi condusă de Donna și Jim ne întărește credința că tot ce facem pentru oameni, în Numele Lui Dumnezeu, este binecuvântat de El cu sănătate și pace", ne-a spus Georgeta (Georgi) Opreanu, director JFL Elderly Care Home  din cadrul Asociației Smiles România.
Înființată în anul 2002 de către Kevin D. Hoy, un om de afaceri creștin din Marea Britanie, organizația Asociația Smiles România a crescut continuu ca număr de proiecte și echipă. Pornind de la un singur proiect (Sprijin acordat familiilor aflate în dificultate) și un singur voluntar, astăzi Asociația Smiles desfășoară 18 proiecte de asistență socială, având peste 60 de angajați și numeroși voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și România, devenind una dintre cele mai importante organizații de caritate din județul Bihor și din România.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:02 Ora de vară a Europei de Est