Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Voluntariat oftalmologic pentru sute de bihoreni

Control oftalmologic gratuit

Voluntariat oftalmologic pentru sute de bihoreni

Profesioniști desăvârșiți, zâmbitori, cordiali, răbdători. Fac evaluări, măsurători, explorări funcționale ale ochilor și iau decizii cu precizia unui mecanism elvețian.

Timp de 10 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în diferite localități din județul Bihor, peste 600 de bihoreni sunt controlați oftalmologic și primesc vești bune, recomandări sau corectări ale ochelarilor de vedere pentru o sănătate oculară mai bună, pentru o perspectivă mai senină.
Familia Donna și Jim Watts (Florida, SUA), Jenny Stickhouse, Jill Thomas, Sue Clipsham (Anglia), Kevin Hoy, Ilie Cimpoca, Maria Hava (Cimpoca), Simona Duciuc, Georgeta Opreanu și mulți alți tineri inimoși sunt voluntarii Asociației Smiles România de care Dumnezeu se folosește în aceste zile pentru ca înțelepciunea citirii Cuvântului Sfintei Scripturi să lumineze cu bucuria mântuirii inima celor care-L caută.
Echipa de voluntari americani, coordonată de medicii oftalmologi Donna și Jim Watts, au inițiat acest program umanitar împreună cu Asociația Smiles România (thesmilesfoundation.org) în urmă cu opt ani și promit că, prin grija și ajutorul lui Dumnezeu, vor continua, din doi în doi ani, să vină în Bihor și să ofere gratuit consultații oftalmologice și ochelari de vedere pentru toți cei care doresc să-și îmbunătățească vederea.
Anul acesta, localitățile Tulca, Cuieșd, Salonta, Pomezeu și Cihei sunt gazdele voluntarilor din echipa medicilor oftalmologi veniți din Statele Unite și Anglia. În orașul Salonta, la Biserica baptistă „Betel", păstorită de Florin Cociubei, oftalmologii voluntari au oferit gratuit consultații și ochelari de vedere la peste 100 de persoane care au solicitat diferite verificări sau corecții ale aparatului vizual periferic. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că ne folosește și aici, în România, în județul Bihor. Mă bucur să cunosc oameni deosebiți, ospitalieri și încrezători în valoarea medicinei oftalmologice americane. Știu că, în veșnicia Împărăției lui Dumnezeu ne vom reîntâlni cu mulți dintre ei", ne-a declarat Jim Watts. „Perseverența și statornicia  voluntariatului prietenilor noștri din Statele Unite și Anglia sunt binecuvântări sfinte pentru județul nostru. Echipa de medici oftalmologi condusă de Donna și Jim ne întărește credința că tot ce facem pentru oameni, în Numele Lui Dumnezeu, este binecuvântat de El cu sănătate și pace", ne-a spus Georgeta (Georgi) Opreanu, director JFL Elderly Care Home  din cadrul Asociației Smiles România.
Înființată în anul 2002 de către Kevin D. Hoy, un om de afaceri creștin din Marea Britanie, organizația Asociația Smiles România a crescut continuu ca număr de proiecte și echipă. Pornind de la un singur proiect (Sprijin acordat familiilor aflate în dificultate) și un singur voluntar, astăzi Asociația Smiles desfășoară 18 proiecte de asistență socială, având peste 60 de angajați și numeroși voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și România, devenind una dintre cele mai importante organizații de caritate din județul Bihor și din România.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:48 Ora standard a Europei de Est