Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copiii și bogățiile toamnei au invadat sala de sport

Joi, la „Nicolae Bălcescu”, Festivalul toamnei - ediție jubiliară

Copiii și bogățiile toamnei au invadat sala de sport

Toată bogăția toamnei a evadat joi, 23 octombrie 2014, din nou, din grădina de legume la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea, la Festivalul Toamnei - ediția a XV-a

Pornind la drum în anul 2000, ca o ediție locală, festivalul a crescut în timp, devenind județean, interjudețean iar în acest an, național, fiind încheiate nu mai puțin de 57 de parteneriate. Timp de șase săptămâni, cei peste 800 de elevi înscriși în festival au desfășurat o serie de activități educative din cele mai diverse pentru stimularea creativității și imaginației, a gândirii și spiritului de observație, a spiritului civic și simțului ecologic.
Apoi, cu toții s-au mobilizat în a crea opere de artă originale, desene și legume personificate. Așa încât, joi pereții holului de la parter au fost cuprinși de simfonia culorilor și a parfumurilor emanate din cele peste 300 de lucrări primite pe adresa festivalului din școlile județului Bihor și din alte 32 de județe. Legumele toamnei au fost înnobilate de mâini harnice și minți năstrușnice care au dat frâu liber imaginației creatoare. Astfel s-au născut cele 495 de lucrări expuse în sala de sport la ora vernisajului. Ele au fost admirate de părinți și colegi, dar și de distinșii invitați, reprezentanți ai Prefecturii și Consiliului Județean, Primăriei Oradea și Inspectoratului Școlar, Uniunii Femeilor, Asociației de părinți, ai școlilor partenere „Oltea Doamna" și Liceul de Arte, dar și ai altor școli; Școala Gimnazială „Dacia" a fost reprezentată la festivități chiar de directorul său, dl prof. dr. Florian Hava.
Potrivit obiceiului, în deschiderea manifestării, elevii claselor pregătitoare A și B, îndrumate de prof. Simona Vancea și Maria Bughiu, au susținut parada festivalului, metamorfozați în legumele toamnei.
Prințesa anului 2013 a predat coșul toamnei prințesei 2014, iar artiști  vocali și instrumentiști și-au dat mâna într-un recital de succes, susținuți vocal din vecinătatea scenei de elevii dnei profesor Simona Bunta, colegii de clasă ai prințesei. Dansatorii dnei profesor Stela Tăut, nelipsiți de la toate edițiile festivalului, au electrizat atmosfera, printr-un show de ritm și culoare.
Fiind o ediție jubiliară, doamna profesor Stela Tăut, inițiatorul și sufletul acestui festival (timp de 15 ani), a înmânat dlui director Gheorghe Troie placheta festivalului; la rândul său, dl director a înmânat alte plachete instituțiilor partenere: Prefecturii Bihor, directorului Cancelarie, dna Claudia Timofte, Inspectoratului Școlar, doamnei inspector școlar Daniela Duma, dar și doamnei deputat Sonia Drăghici.
Surpriza acestei ediții a fost dl Nelu Matei, membru al Asociației naționale a gastronomilor, sculptor în legume și fructe, care a sculptat legume în imediata apropiere a scenei, alături de fiica sa.
Vom încheia acest fotoreportaj citând-o pe amfitrioana festivalului, d-na prof. Stela Tăut: „Am cântat toamna în poezii, i-am admirat frumusețile în drumeții și dacă a fost așa de generoasă și ne-a pus roadele în palme, le-am transformat în exponate".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: Copiii și bogățiile toamnei au invadat sala de sport.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:13:51 Ora standard a Europei de Est