Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!”

D-na Doina Pană, ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, la Oradea

„Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!”

Luni, 20 octombrie 2014, ajungând în municipiul de pe Crișul Repede, doamna ministru Doina Pană (ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii), chiar a coborât pe malul stâng al Crișului să vadă cum se lucrează. La fața locului, dl inginer Moisa Ioan a prezentat stadiul lucrărilor pe tronsonul în lungime de 217 metri de la Sinagogă până la podul din centru.

„În (luna) mai am venit, am constatat, am promis, am dat banii, iar dumneavoastră v-ați apucat de treabă", a întărit doamna ministru. Realizând o radiografiere a lucrărilor, secretarul de stat, dl Pasztor Sandor, ne-a asigurat că lucrarea se va încheia până la sfârșitul lunii noiembrie, iar doamna ministru a ținut să precizeze:
„Eu în mare am spus: ne-am ținut de cuvânt. În luna mai, am fost aici, la fața
locului, pentru că orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii. S-a constatat că e o urgență, că este foarte importantă pentru Oradea și în consecință am trecut la treabă. Am plătit datoriile din urmă și am alocat banii necesari încât să se finalizeze obiectivul. Deci, ne-am ținut de promisiuni".
Dl Pasztor ne-a informat apoi și în legătură cu ce urmează să se execute în continuare. „Ne mai rămâne un singur tronson, în aval, de la podul central până la podul Decebal, partea stângă, unde nu sunt lucrări spectaculoase, dar vom cosmetiza, vom aranja zona și vom finisa, ca să avem practic într-un an o line continuă din Velența până în vestul orașului (Ioșia). Astfel se va putea circula pe această zonă de promenadă în toată lungime orașului, păstrând peste tot pe malul opus culoarul verde și practic zona verde a orașului".
„Pădurile ard mai tare!"
Întrebată despre prioritățile ministerului în perioada următoare, doamna ministru a răspuns: „Am considerat că pădurile ard mai tare. Pentru că la ce jaf a fost dinainte de Revoluție încoace nu se mai putea. În prima zi când mi-am luat mandatul, la discuția care am avut-o cu premierul, de fapt cu toți miniștrii, asta m-a rugat: peste tot sunt probleme și cu apele și cu piscicultura, dar în primul rând să mă canalizez să fac ceva să se termine cu hoția. Și știți foarte bine că din 8 octombrie, e în vigoare Radarul pădurii. Funcționează spectaculos. Noi în două săptămâni o să facem o informare în ședința de guvern. Dar pot să vă spun așa, în premieră, că de fapt în circa 8-9 zile ce avem până acum, s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an. Pentru cei care încă nu înțeleg că de fapt nu se mai poate fura, se vor potoli pentru că nu vor mai avea ce face. Bineînțeles că nu am neglijat nici apele. Vreau să vă spun că am fost aproape într-un permanent turneu. Toată țara este un șantier și trebuie să prioritizăm, inclusiv pentru bugetul anului viitor fac deplasări acum, să vedem unde-i mai urgent la nivel de fiecare administrație bazinală. Am cerut după vizită la fața locului să apară o prioritizare și să mergem cu un lucru bine făcut", a mai spus doamna ministru Doina Pană.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!"  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:34 Ora de vară a Europei de Est