Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea

Joi, vineri și sâmbătă, manifestări pentru marcarea a

50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea

Conducerea Departamentului de Educație fizică, Sport și Kinetoterapie din cadrul Facultății de Geografie, Turism și Sport a organizat, în perioada 15 - 18 octombrie 2014, manifestări diverse dedicate marcării a 50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea.

„Educația fizică a fost printre primele specializări apărute în cadrul Institutului Pedagogic în 1964, când, un grup ambițios de cadre didactice, au pus bazele acestui program de studiu, urmat mai apoi, în 1992, de specializarea Kinetoterapie, alături de care funcționează și în prezent", a subliniat directorul de departament, dl conf. univ. dr. Gheorghe Dumitrescu.
Activitățile au debutat joi, 16 octombrie, la ora 13.00, în Aula Magna,  cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Daniel Courteix, iar de la 16.30, au continuat cu o întâlnire a cadrelor didactice de educație fizică și sport din județul Bihor
Deschiderea oficială și ceremonia aniversară s-au desfășurat vineri, de la ora 10.00, tot în Aula Magna, ocazie cu care au fost înmânate distincții (plachete), atât profesorilor care au contribuit în timp la afirmarea și creșterea prestigiului acestei facultăți, conducerii Universității din Oradea, cât și unor parteneri fideli, care au sprijinit-o, promovându-i imaginea.
La ceas aniversar, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, avea să recunoască și să cuprindă în cuvântul rostit, vineri, la deschiderea oficială, fapte, adevăruri care îi onorează pe „sportivii" universitari: „Facultatea de Geografie, Turism și Sport este una dintre facultățile emblematice și de referință ale Universității din Oradea, care are la bază una dintre cele mai vechi specializări existente de 50 de ani în cadrul Institutului Pedagogic, și anume Educația fizică și Sportul. Una din cele mai importante misiuni ale facultății, pe latura de sport, fiind formarea de specialiști cu studii superioare pentru necesitățile în domeniul educației fizice și sportului, a kinetoterapiei, în concordanță cu cerințele de pe piața muncii, cadre didactice, specialiști, antrenori, manageri sau conducători de instituții abilitate (cluburi sportive, federații...), kinetoterapeuți în spitale și baze de tratament, în școli speciale, în centre de fitness etc.
Fără studenții sportivi, unii adevărați sportivi de performanță, fără antrenorii și dascălii lor, Oradea ar însemna mult mai puțin pe toate planurile. Nu există orașe dezvoltate fără centre de pregătire a sportivilor pentru performanțe naționale și internaționale. Acesta este mesajul pe  care au obligația să-l înțeleagă toți aceia care văd regresul rezultatelor sportivilor români din ultima vreme, dar refuză să recunoască progresele evidente obținute în condiții dificile, cu bază materială precară. Învățământul superior sportiv orădean are forța de a înlătura prejudecățile și cheamă la o solidaritate inteligentă: cei care știu dacă și unde s-a greșit trebuie să pună ei înșiși umărul ca acele greșeli să nu se mai repete", a mai spus președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă.
Manifestările s-au încheiat sâmbătă dimineața cu Conferința internațională „Educația fizică și sportul în beneficiul sănătății".
Diana Pătru & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:04:28 Ora standard a Europei de Est