Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

Joi, în Aula Magna, a avut loc comemorarea lui Nicolae Balotă

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

La ceas aniversar (la 95 de ani de existență a colegiului), gojdiștii l-au comemorat joi, 16 octombrie 2014, pe Nicolae Balotă, prilej cu care doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei și-a lansat cartea „Nicolae Balotă și literele române", apărută anul acesta la Editura Academiei Române.

Evenimentul de comemorare și lansare  s-a desfășurat în Aula Magna a Universității din Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Litere.
În calitate de gazdă și moderator, dl prof. univ. dr. Ion Simuț a salutat distinșii invitați și participanții care au umplut aula, elevi, studenți și cadre didactice. În prezidiu au luat loc: Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea, dl rector Constantin Bungău, directorul adjunct al Colegiului Național „Emanuil Gojdu", dl prof. Gelu Serea și doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei.
Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, dl rector i-a îndemnat pe liceeni să descopere „câte ceva din mirajul vieții academice"; în prezentarea ofertei, dl rector s-a oprit la  cele 11 domenii în care se asigură pregătire în doctorat și încă 52 pentru licență și master și a încheiat urând colegiului, la ceas aniversar, „generații de elevi care să-i facă cinste"!
După un moment de reculegere în memoria celui comemorat, distinsul critic și istoric literar Ion Simuț a evocat personalitatea lui Nicolae Balotă, cel care în urmă cu 3 ani, pe 3 noiembrie 2011, a susținut în această aulă conferința „Cercul literar de la Sibiu".
„Nicolae Balotă a fost una dintre marile personalități ale literaturii române contemporane, un profesor universitar de renume european prin activitatea la catedră în universități din Franța și Germania, înainte de 1989 și după 1990 și în România. NB  a fost și rămâne, de asemenea, numele unuia dintre cei mai importanți critici literari, un comparatist cu mare capacitate de cuprindere a fenomenului literar, cunoscător de finețe și de profunzime nu numai a literaturii române, dar și al literaturii germane, literaturii franceze și al literaturii maghiare, citite în limbile lor de exprimare", a spus dl prof. univ. dr. Ion Simuț. Dl decan nu și-a propus să facă o „prezentare de dicționar", după cum a ținut să sublinieze, ci o „evocare simbolică". L-a creionat apoi ca un memorialist apreciat (îndeosebi pentru volumul „Caietul albastru"), ca unul din marile modele culturale, intelectuale și morale, din categoria Tudor Vianu, o personalitate de mare anvergură, „un critic erudit, un savant, dar și un om de o mare discreție, distincție, modestie și mai ales smerenie, o valoare creștină extrem de rar întâlnită astăzi, în viața noastră publică zgomotoasă și plină de orgolii". Ca și în 2011 (atunci în prezența comemoratului de astăzi), dl decan a ținut să-l fixeze în memoria colectivă pe Nicolae Balotă drept: „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic; particularizând, aș putea spune că NB a fost un ardelean european".
„Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent"
În încheierea evocării sale, criticul și istoricul literar Ion Simuț a dorit să ne pună la suflet aprecierea pe care tot domnia sa a făcut-o pe 3 noiembrie 2011, în finalul intervenției sale: „Pentru toate aceste merite ale domnului Nicolae Balotă, cele pe care le-am enunțat și cele pe care nu le-am enunțat, nu înmânez o diplomă, spuneam atunci, cum s-ar fi cuvenit, nu invoc formalitățile unui titlu universitar, ci propun un titlu simbolic. Dați-mi voie să-l proclam pe domnul Nicolae Balotă, ca semn al prețuirii tuturor, Doctor Honoris Causa al inimilor și cugetelor noastre ardelenești.
Astăzi, evoc acest titlu și îl consolidez în memoria noastră: Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent".
Cunoscându-l bine pe Nicolae Balotă, Preasfinția sa episcop Virgil Bercea l-a evocat ca și condamnat politic în anii regimului comunist, marginalizat după eliberare, în 1964. De aceea, Nicolae Balotă nu a fost profesor universitar în țară până în 1989, „deși avea acest drum deschis. A fost departe de noi, a fost profesor în universitățile străine", a spus Preasfinția sa. Vorbind apoi despre opera lui NB, Preasfinția sa a pornit de la „Caietul albastru", care prezintă experiențele cheie ale existenței autorului: familia, biserica, Blajul, Casa Domnului, oamenii cu înalt caracter pe care i-a cunoscut și bogăția și imensitatea culturii acumulate. Toate acestea i-au fost sprijin de rezistență în anii mulți și grei ai detenției și ai domiciliului forțat, obligatoriu", a precizat PS Sa.
„Pentru Nicolae Balotă, comunismul este imaginea infernului, iar ieșirea din infern o vede posibilă prin sfințenie și o afirmă convingător când spune: „Sfântul iese din rutina care macină existența și o falsifică, abolește alienarea, ne face să devenim cei ce suntem. Sfântul este înainte de toate. Apoi face acte de sfințenie. El purifică Universul, existența, justifică cetatea oamenilor. Sfântul oferă și se oferă. El este dăruirea în sine".
„Tot ceea ce a creat Nicolae Balotă îl situează între contemporanii și continuatorii Școlii Ardelene", a mai spus Preasfinția sa episcop Virgil Bercea, încheind prin a o felicita pe doamna prof. dr. Carmen Andrei, pentru cartea sa, care „este o împlinire în cunoaștere și iubire de literatură și de oameni".
Revenind la microfon, dl Ion Simuț a citit mesajul prozatorului Dumitru Radu Popescu (fost gojdist, care fusese invitat la această manifestare, dar care nu a putut-o onora); mesajul domniei sale despre Nicolae Balotă și generația NB s-a intitulat „Generația K.O."
La rândul său, doamna profesor dr. Carmen Andrei, dublu sărbătorită, a vorbit despre destinul cărții sale „Nicolae Balotă și literele române"; „o carte născută dintr-o mare iubire și admirație față de o personalitate a fi o specie aflată pe cale de dispariție", ca să o cităm pe autoare. „Cartea este o lucrare de metacritică, adică de critică a criticii", după cum afirmă chiar domnia sa. „Cartea aceasta a izvorât din admirația față de opera lui Nicolae Balotă pe care am cunoscut-o cu adevărat după ce am început să lucrez la teza de doctorat", a conchis doamna prof. dr. Carmen Andrei.
Întâlnirea s-a încheiat cu o „ședință" de autografe și foto.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:19:04 Ora standard a Europei de Est