Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

Joi, în Aula Magna, a avut loc comemorarea lui Nicolae Balotă

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

La ceas aniversar (la 95 de ani de existență a colegiului), gojdiștii l-au comemorat joi, 16 octombrie 2014, pe Nicolae Balotă, prilej cu care doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei și-a lansat cartea „Nicolae Balotă și literele române", apărută anul acesta la Editura Academiei Române.

Evenimentul de comemorare și lansare  s-a desfășurat în Aula Magna a Universității din Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Litere.
În calitate de gazdă și moderator, dl prof. univ. dr. Ion Simuț a salutat distinșii invitați și participanții care au umplut aula, elevi, studenți și cadre didactice. În prezidiu au luat loc: Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea, dl rector Constantin Bungău, directorul adjunct al Colegiului Național „Emanuil Gojdu", dl prof. Gelu Serea și doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei.
Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, dl rector i-a îndemnat pe liceeni să descopere „câte ceva din mirajul vieții academice"; în prezentarea ofertei, dl rector s-a oprit la  cele 11 domenii în care se asigură pregătire în doctorat și încă 52 pentru licență și master și a încheiat urând colegiului, la ceas aniversar, „generații de elevi care să-i facă cinste"!
După un moment de reculegere în memoria celui comemorat, distinsul critic și istoric literar Ion Simuț a evocat personalitatea lui Nicolae Balotă, cel care în urmă cu 3 ani, pe 3 noiembrie 2011, a susținut în această aulă conferința „Cercul literar de la Sibiu".
„Nicolae Balotă a fost una dintre marile personalități ale literaturii române contemporane, un profesor universitar de renume european prin activitatea la catedră în universități din Franța și Germania, înainte de 1989 și după 1990 și în România. NB  a fost și rămâne, de asemenea, numele unuia dintre cei mai importanți critici literari, un comparatist cu mare capacitate de cuprindere a fenomenului literar, cunoscător de finețe și de profunzime nu numai a literaturii române, dar și al literaturii germane, literaturii franceze și al literaturii maghiare, citite în limbile lor de exprimare", a spus dl prof. univ. dr. Ion Simuț. Dl decan nu și-a propus să facă o „prezentare de dicționar", după cum a ținut să sublinieze, ci o „evocare simbolică". L-a creionat apoi ca un memorialist apreciat (îndeosebi pentru volumul „Caietul albastru"), ca unul din marile modele culturale, intelectuale și morale, din categoria Tudor Vianu, o personalitate de mare anvergură, „un critic erudit, un savant, dar și un om de o mare discreție, distincție, modestie și mai ales smerenie, o valoare creștină extrem de rar întâlnită astăzi, în viața noastră publică zgomotoasă și plină de orgolii". Ca și în 2011 (atunci în prezența comemoratului de astăzi), dl decan a ținut să-l fixeze în memoria colectivă pe Nicolae Balotă drept: „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic; particularizând, aș putea spune că NB a fost un ardelean european".
„Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent"
În încheierea evocării sale, criticul și istoricul literar Ion Simuț a dorit să ne pună la suflet aprecierea pe care tot domnia sa a făcut-o pe 3 noiembrie 2011, în finalul intervenției sale: „Pentru toate aceste merite ale domnului Nicolae Balotă, cele pe care le-am enunțat și cele pe care nu le-am enunțat, nu înmânez o diplomă, spuneam atunci, cum s-ar fi cuvenit, nu invoc formalitățile unui titlu universitar, ci propun un titlu simbolic. Dați-mi voie să-l proclam pe domnul Nicolae Balotă, ca semn al prețuirii tuturor, Doctor Honoris Causa al inimilor și cugetelor noastre ardelenești.
Astăzi, evoc acest titlu și îl consolidez în memoria noastră: Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent".
Cunoscându-l bine pe Nicolae Balotă, Preasfinția sa episcop Virgil Bercea l-a evocat ca și condamnat politic în anii regimului comunist, marginalizat după eliberare, în 1964. De aceea, Nicolae Balotă nu a fost profesor universitar în țară până în 1989, „deși avea acest drum deschis. A fost departe de noi, a fost profesor în universitățile străine", a spus Preasfinția sa. Vorbind apoi despre opera lui NB, Preasfinția sa a pornit de la „Caietul albastru", care prezintă experiențele cheie ale existenței autorului: familia, biserica, Blajul, Casa Domnului, oamenii cu înalt caracter pe care i-a cunoscut și bogăția și imensitatea culturii acumulate. Toate acestea i-au fost sprijin de rezistență în anii mulți și grei ai detenției și ai domiciliului forțat, obligatoriu", a precizat PS Sa.
„Pentru Nicolae Balotă, comunismul este imaginea infernului, iar ieșirea din infern o vede posibilă prin sfințenie și o afirmă convingător când spune: „Sfântul iese din rutina care macină existența și o falsifică, abolește alienarea, ne face să devenim cei ce suntem. Sfântul este înainte de toate. Apoi face acte de sfințenie. El purifică Universul, existența, justifică cetatea oamenilor. Sfântul oferă și se oferă. El este dăruirea în sine".
„Tot ceea ce a creat Nicolae Balotă îl situează între contemporanii și continuatorii Școlii Ardelene", a mai spus Preasfinția sa episcop Virgil Bercea, încheind prin a o felicita pe doamna prof. dr. Carmen Andrei, pentru cartea sa, care „este o împlinire în cunoaștere și iubire de literatură și de oameni".
Revenind la microfon, dl Ion Simuț a citit mesajul prozatorului Dumitru Radu Popescu (fost gojdist, care fusese invitat la această manifestare, dar care nu a putut-o onora); mesajul domniei sale despre Nicolae Balotă și generația NB s-a intitulat „Generația K.O."
La rândul său, doamna profesor dr. Carmen Andrei, dublu sărbătorită, a vorbit despre destinul cărții sale „Nicolae Balotă și literele române"; „o carte născută dintr-o mare iubire și admirație față de o personalitate a fi o specie aflată pe cale de dispariție", ca să o cităm pe autoare. „Cartea este o lucrare de metacritică, adică de critică a criticii", după cum afirmă chiar domnia sa. „Cartea aceasta a izvorât din admirația față de opera lui Nicolae Balotă pe care am cunoscut-o cu adevărat după ce am început să lucrez la teza de doctorat", a conchis doamna prof. dr. Carmen Andrei.
Întâlnirea s-a încheiat cu o „ședință" de autografe și foto.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:10 Ora de vară a Europei de Est