Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

Dumnezeu a ținut și în acest an cu noi

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

La Ședința festivă a Consiliului local de duminică, 12 octombrie 2014, masa ovală a consilierilor părea mai săracă decât de obicei. Fiind vremea de Liturghie (la ora 11.00), unii, probabil, erau la biserică, alții judecaseră, total greșit și neinspirat, să nu onoreze invitația d-lui primar, uitând că este, de fapt, Ziua orașul Oradea și nu a d-lui primar.

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței", a spus domnul primar Ilie Bolojan dintru început și a argumentat, referindu-se la cele două momente istorice deosebite pentru orașul nostru și pentru țara noastră. 12 octombrie 1918, când în casa avocatului orădean Aurel Lazăr conducerea Partidului Național Român din Transilvania adopta Declarația de Autodeterminare a românilor din aceste teritorii; declarație care a fost prezentată câteva zile mai târziu de Alexandru Vaida Voevod în Parlamentul de la Budapesta și care a stat la baza convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1Decembrie 1918. Și 12 octombrie 1944, când armatele sovietice și române au eliberat orașul Oradea. „Este deci un moment de recunoștință pentru noi toți față de cei care au adus mari servicii statului român și orașului nostru, indiferent de epocile pe care le-au trăit, indiferent de pozițiile pe care le-au ocupat. În calitate de primar, îmi exprim recunoștința față de cei care au condus statul român în perioada respectivă, față de conducătorii armatei române, pentru serviciile majore pe care le-au făcut și datorită cărora noi suntem astăzi ceea ce suntem", a subliniat dl primar. „De asemenea, este un moment de reflecție în special pentru cei care decidem într-o măsură sau alta dintr-o funcție mai mică sau mai mare ce se întâmplă astăzi în Oradea...Un moment de reflecție că depindem și de conjuncturile externe și fluxurile de forță..., dar și de ceea ce facem noi, fiecare acolo unde suntem pentru a nu mai repeta erorile pentru a nu mai repeta greșelile pe care le-am făcut de-a lungul istoriei. Dar este și un moment de bucurie și speranță", a mai spus dl primar Ilie Bolojan. Am ascultat apoi doi istorici vorbind despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie. Dl prof. univ.dr. Ion Zainea a argumentat de ce 12 octombrie este Ziua Oradei, referindu-se la momentul 12 octombrie 1918, iar dl conf. univ. dr. Gabriel Moisa a abordat cealaltă dată, 12 octombrie 1944. Ce s-a întâmplat atunci și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.
Depuneri de coroane la statuia Ostașului Român, la Casa Memorială și la Statuia lui Aurel Lazăr
Dumnezeu ne-a dat un timp absolut superb pentru a sărbători apoi pe platoul din fața statuii Ostașului Român, la Casa Memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr, ascultând discursul înflăcărat al d-lui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", alocuțiunea d-lui primar Ilie Bolojan, cea rostită în Sala „Traian Moșoiu" și elogiul adus Armatei Române, eroilor căzuți în lupte pentru apărarea gliei străbune și a ființei naționale de către ministrul Apărării Naționale, dl Mircea Dușa, aflat la Oradea. Dl ministru Mircea Dușa nu a fost însă singura personalitate marcantă a festivităților de la Statuia Ostașului Român. Alături de dl primar Ilie Bolojan și de domnul prefect Claudiu Pop, s-au aflat președintele Consiliului Județean, dl prof. Cornel Popa, dl vicepreședinte Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureșan și Mircea Mălan, doamna deputat Florica Cherecheș, candidații la președinție, dl Teodor Meleșcanu și Klaus Iohannis, dar și alți parlamentari: Vasile Blaga, Gavrilă Ghilea, Florian Bodog și Sonia Drăghici...
La statuia lui Aurel Lazăr, onoarea de a vorbi despre avocatul Aurel Lazăr i-a revenit distinsului istoric Viorel Faur.
În ceea ce ne privește, trebuie să mai remarcăm și prezența unor elevi la aceste manifestări: un grup de elevi de la „Oltea Doamna" în Sala „Traian Moșoiu" și multe grupuri la depunerile de coroane la cele două statui: elevi de la „Emanuil Gojdu" și „Mihai Eminescu", „Episcop Roman Ciorogariu" și „Iuliu Maniu", „Aurel Lazăr" și „Constantin Brâncuși", Școala Gimnazială „Dacia" (sperăm să nu fi uitat pe cineva). Nelipsiți au fost și de această dată Inspectoratul Școlar, Universitatea Oradea și Universitatea Agora, alături de multe instituții, asociații și partidele politice importante.
„Dumnezeu să aibă în pază orașul Oradea și țara noastră! La mulți ani, Oradea!"
Cu aceste urări și-a încheiat primarele nostru (adică marele nostru primar) cele două intervenții, de la Primăria Oradea și de la Statuia Ostașului Român.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 03:26:32 Ora standard a Europei de Est