Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

Dumnezeu a ținut și în acest an cu noi

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

La Ședința festivă a Consiliului local de duminică, 12 octombrie 2014, masa ovală a consilierilor părea mai săracă decât de obicei. Fiind vremea de Liturghie (la ora 11.00), unii, probabil, erau la biserică, alții judecaseră, total greșit și neinspirat, să nu onoreze invitația d-lui primar, uitând că este, de fapt, Ziua orașul Oradea și nu a d-lui primar.

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței", a spus domnul primar Ilie Bolojan dintru început și a argumentat, referindu-se la cele două momente istorice deosebite pentru orașul nostru și pentru țara noastră. 12 octombrie 1918, când în casa avocatului orădean Aurel Lazăr conducerea Partidului Național Român din Transilvania adopta Declarația de Autodeterminare a românilor din aceste teritorii; declarație care a fost prezentată câteva zile mai târziu de Alexandru Vaida Voevod în Parlamentul de la Budapesta și care a stat la baza convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1Decembrie 1918. Și 12 octombrie 1944, când armatele sovietice și române au eliberat orașul Oradea. „Este deci un moment de recunoștință pentru noi toți față de cei care au adus mari servicii statului român și orașului nostru, indiferent de epocile pe care le-au trăit, indiferent de pozițiile pe care le-au ocupat. În calitate de primar, îmi exprim recunoștința față de cei care au condus statul român în perioada respectivă, față de conducătorii armatei române, pentru serviciile majore pe care le-au făcut și datorită cărora noi suntem astăzi ceea ce suntem", a subliniat dl primar. „De asemenea, este un moment de reflecție în special pentru cei care decidem într-o măsură sau alta dintr-o funcție mai mică sau mai mare ce se întâmplă astăzi în Oradea...Un moment de reflecție că depindem și de conjuncturile externe și fluxurile de forță..., dar și de ceea ce facem noi, fiecare acolo unde suntem pentru a nu mai repeta erorile pentru a nu mai repeta greșelile pe care le-am făcut de-a lungul istoriei. Dar este și un moment de bucurie și speranță", a mai spus dl primar Ilie Bolojan. Am ascultat apoi doi istorici vorbind despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie. Dl prof. univ.dr. Ion Zainea a argumentat de ce 12 octombrie este Ziua Oradei, referindu-se la momentul 12 octombrie 1918, iar dl conf. univ. dr. Gabriel Moisa a abordat cealaltă dată, 12 octombrie 1944. Ce s-a întâmplat atunci și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.
Depuneri de coroane la statuia Ostașului Român, la Casa Memorială și la Statuia lui Aurel Lazăr
Dumnezeu ne-a dat un timp absolut superb pentru a sărbători apoi pe platoul din fața statuii Ostașului Român, la Casa Memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr, ascultând discursul înflăcărat al d-lui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", alocuțiunea d-lui primar Ilie Bolojan, cea rostită în Sala „Traian Moșoiu" și elogiul adus Armatei Române, eroilor căzuți în lupte pentru apărarea gliei străbune și a ființei naționale de către ministrul Apărării Naționale, dl Mircea Dușa, aflat la Oradea. Dl ministru Mircea Dușa nu a fost însă singura personalitate marcantă a festivităților de la Statuia Ostașului Român. Alături de dl primar Ilie Bolojan și de domnul prefect Claudiu Pop, s-au aflat președintele Consiliului Județean, dl prof. Cornel Popa, dl vicepreședinte Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureșan și Mircea Mălan, doamna deputat Florica Cherecheș, candidații la președinție, dl Teodor Meleșcanu și Klaus Iohannis, dar și alți parlamentari: Vasile Blaga, Gavrilă Ghilea, Florian Bodog și Sonia Drăghici...
La statuia lui Aurel Lazăr, onoarea de a vorbi despre avocatul Aurel Lazăr i-a revenit distinsului istoric Viorel Faur.
În ceea ce ne privește, trebuie să mai remarcăm și prezența unor elevi la aceste manifestări: un grup de elevi de la „Oltea Doamna" în Sala „Traian Moșoiu" și multe grupuri la depunerile de coroane la cele două statui: elevi de la „Emanuil Gojdu" și „Mihai Eminescu", „Episcop Roman Ciorogariu" și „Iuliu Maniu", „Aurel Lazăr" și „Constantin Brâncuși", Școala Gimnazială „Dacia" (sperăm să nu fi uitat pe cineva). Nelipsiți au fost și de această dată Inspectoratul Școlar, Universitatea Oradea și Universitatea Agora, alături de multe instituții, asociații și partidele politice importante.
„Dumnezeu să aibă în pază orașul Oradea și țara noastră! La mulți ani, Oradea!"
Cu aceste urări și-a încheiat primarele nostru (adică marele nostru primar) cele două intervenții, de la Primăria Oradea și de la Statuia Ostașului Român.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:06 Ora de vară a Europei de Est