Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” - numărul 10

De Ziua Oradei, dl rector Ioan Dzițac ne propune să lecturăm măcar 32 de pagini

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” - numărul 10

Și dacă tot este astăzi (12 octombrie) Ziua noastră, a orădenilor, distinsul rector al Universității Agora, dl profesor univ. dr. Ioan Dzițac, ne propune spre lecturare Revista de cultură „Curtea de la Argeș", care pe luna octombrie a ieșit în 32 de pagini; în mod normal (și obișnuit), revista are doar 24 de pagini.

Editorialul d-lui redactor-șef Gheorghe Păun, un înțelept și un român între români (cu sânge pur românesc și cu minte de eminescian), articolul intitulat „Vorbe despre Þară", ne pune la suflet mai multe fapte (pentru că tot domnia sa ne spune că „uneori și vorbele sunt fapte, au greutate de lucrare"). În demersul său jurnalistic, întru sensibilizarea cititorului, dl academician pornește de la cunoscuta formulare, care place mult unora, zicem noi: „Inima României bate în Ardeal" (variantă: „la Cluj"). Dacă ne este permis am adăuga și alte formulări (izvorâte din mult patriotism și mândrie locală: Dacă Bihorul este mincea, cum ar spune un bănățean, atunci Banatul este fruncea"). Și după o „incursiune" și prin alte orașe (regiuni) și organe ale corpului uman, drumurile toate duc... tot la Eminescu și la Regele Mihai. Cel dintâi spune: „Dragostea de țară nu înseamnă iubirea de țărână, ci iubirea strămoșilor, a istoriei", iar celălalt Mihai, Regele: „România nu este moștenită de la strămoși, ci împrumutată de la urmași".
„Trăiască nația!"
La rândul său, distinsul academician Gheorghe Păun ne plasează corect și strategic și pe noi, „între cele două instanțe: strămoșii și urmașii, la severă și neîntreruptă judecată", amintindu-ne că „salutul obișnuit al lui Eminescu, atunci când se întâlnea cu un cunoscut pe stradă, era: „Trăiască nația!" (iar în replică, răspunsul venea: „Sus cu dânsa!"). Dumnezeu să o țină întreagă! („pielea", nația și România) - vorba editorialistului (Gh.Păun).
Și în celelalte 32 de pagini, veți găsi multă substanță cenușie, vorbe de duh, vibrație și tone de informație, de la: Domnul Eminescu; Horia Bădescu - Dumnezeu nu joacă zaruri; Marian Nencescu - Răsplata perseverenței; Isabela Vasiliu-Scraba - Două traduceri trădătoare în cărțile lui Cioran; Acad. Răzvan Theodorescu - Un veac valah între martiri și trădări; serialul Brâncoveanu 300; Gen. Mihail Orzeață - „Experimentul" Ucraina; Theodor Codreanu - Iarăși despre identitate; Octavian D. Curpaș - Temniță pentru spovedanie; Nicolae Melinescu - Românul dintre stele (de vorbă cu Dumitru-Dorin Prunariu); Florian Copcea - Personalitatea europeană a lui Eminescu, văzută de marii critici (II); Vasile Bahnaru - Despre preocupările de lingvistică ale lui Mihai Eminescu (II); Cătălin Beldea - 10 secunde; Raia Rogac: Nicolae Dabija - Condeiul trebuie să fie lancea lui Ahile...; Maria Vaida - Cu Nicolae Dabija, pe drumul către Biserică; Maria Margareta Labiș - Moartea căprioarei, la 60 de ani; Mircea Opriță - Comedii din vechile cenacluri.
Și mulți alții...
Pentru o plăcută zăbavă, citiți revista la adresa: www.curteadelaarges.ro
 Ovidiu Dan     

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:52:50 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...