Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Ziua Educației, sărbătorită la CCD Bihor

MĂRIA SA, DASCĂLUL

Luni, 06.10.2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, s-a sărbătorit Ziua Educației și implicit a Educatorului, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul", eveniment aflat la a doua ediție.

Invitați de onoare au fost profesori de prestigiu, care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea învățământului bihorean. Aceștia sunt: d-na prof. Maria Badea, d-na prof. Florica Bozântan, dl. prof. Ioan Chelemen, dl prof. Vasile Marcu, dl. prof. Ioan Șereș.
Doamna director a C.C.D. Bihor, prof. Carmen Bodiu a deschis activitatea, adresând un  cuvânt de bun venit invitaților, inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ din Oradea, subliniind importanța celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenți: insp. șc. gen. adj. prof. Codruța Bogdan, insp. șc. Viorel Ilea, insp. șc. Peto Csilla, insp. șc. Elisaveta Roșu, insp. șc Florin Negruțiu, director, prof. Dan Matei - Liceul cu Program Sportiv Bihorul, director, prof. Ioan Micu - Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", director, prof. Gheorghe Troie- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" și director prof. Florian Hava - Școala Gimnazială Dacia.
 În continuare, doamna director a precizat că „toamna este anotimpul roadelor, în care se culeg fapte și se seamănă gânduri", propunându-le celor prezenți un joc sub reverberațiile afective ale timpului. Astfel, acele ornicului au derulat la timpul prezent povești din trecut, povești de viață, pentru a-i cunoaște pe cei ale căror fapte se identifică cu istoria și tradițiile învățământului bihorean. La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepție. Pentru început s-a derulat  povestea despre tinerețea spirituală a unui cadru didactic, prezentată de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Astfel se țese povestea vieții d-nei Maria Badea, fost inspector școlar și director al CCD Bihor.
Urmează o nouă poveste despre întruchiparea frumosului, a sincerității și a purității. Povestea este spusă de doamna prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Bozântan Florica, un cadru didactic de excepție.
Cea de a treia poveste desfășoară traseul unui educator de prestigiu, o poveste despre înțelegerea integrată și completă a vieții, prezentată de d-ra profesor metodist Raluca Șereș.
S-au punctat aspecte din cariera d-lui prof. Ioan Chelemen, fost inspector școlar și profesor universitar.
D-na prof.dr. Popa Rodica expune filonul altei povești, cea despre eleganța și armonia unei personalități, fiind evocată figura d-lui prof. Vasile Marcu, profesor universitar.
Cea de-a cincea poveste se centrează pe generozitate și profesionalism, protagonistul fiind dl. prof. Ioan Șereș, fost inspector școlar și director al CCD Bihor, iar povestitor d-na  prof. metodist Diana Popa.
Doamna director încheie jocul întoarcerii în timp, precizând că ziua educației nu este o zi, ci este o viață întreagă, iar în ceea ce privește rolul profesorului „nu există un om în viață căruia să nu-i fi fost rostite cuvinte hotărâtoare de către un profesor sau învățător, cuvinte care
i-au determinat întreg cursul vieții". (Mircea Malița)
În finalul dezbaterii, d-na director a mulțumit d-lui Ghib Ionel, director al Firmei de transport Lancetti care, și în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinșilor oaspeți și i-a invitat pe elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea și talentul lor.
Cu vădită emoție pe chipuri, distinșii oaspeți au fost surprinși de atmosfera și primirea călduroasă a gazdelor, felicitându-i pentru generoasa inițiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:36 Ora de vară a Europei de Est