Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a redeschis activitatea la Centrul de zi pentru copii din Ioaniș

Joi,

S-a redeschis activitatea la Centrul de zi pentru copii din Ioaniș

Începând cu data de 2 octombrie 2014, Asociația Caritas Eparhial Oradea este prezentă în localitatea Ioaniș de lângă Beiuș.

Aici a funcționat în ultimii ani un centru de zi pentru copii gestionat de Congregația Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului.
Joi, 2 octombrie, la ora 14.00, la Centrul de la Ioaniș a fost oficiată rugăciunea Te Deum și a fost sfințit centrul de către preotul greco-catolic Mircea Boța, parohul comunității din Ioaniș și preotul Ioan Mada, protopop de Beiuș. Pr. Boța a mulțumit asociației pentru că a ales să își extindă activitatea și în comunitatea din Ioaniș.
În mijlocul copiilor, al părinților, a directoarei școlii, d-na Aurelia Cristian, a surorii Antoanela și a învățătoarelor de la școală, a președintelui Caritas Eparhial Oradea Olimpiu Todorean și o parte din angajații de la Oradea, părintele protopop i-a încurajat pe toți cei prezenți să acorde importanța cuvenită educației, pentru ca peste ani acești copii să devină oameni de nădejde ai societății.
La ceremonia de deschidere a vorbit și responsabilul Bisericii Penticostale, Marchiș Ioan care le-a mulțumit tuturor celor implicați în activitatea centrului.
În final, Părintele Vasile Șoptea, administratorul Centrului de zi pentru copii Ioaniș, a subliniat faptul că acest centru nu se substituie școlii, ci îi va ajuta pe copii să se pregătească pentru școală. Tocmai de aceea, condiția primirii copiilor la centru este să frecventeze școala. Numai copiii care vor merge în ziua respectivă la școală pot veni după-amiaza la centru.
După încheierea ceremoniei de deschidere a centrului, copiii care frecventează școala în clasele I-IV, au fost invitați să intre în clădirea centrului. Aici, îi așteptau pe mese, pregătite, rechizitele pe care le vor folosi pentru a-și face temele și pentru a se pregăti pentru școală. Ei au fost întâmpinați în 4 săli, pe grupe de vârstă, de cele patru doamne care le vor fi alături în activități și le vor îndruma pașii: Corina Andraș, Anca Onița, Rozinelea Ilea și Katalin Kovacs. În fiecare zi, după școală, între orele 13.00-17.00, copiii vor veni la centru pentru diverse activități. Vor servi aici masa, își vor face temele și se vor juca.
Sărbătoarea s-a încheiat în același loc în care a început, în curtea Centrului de zi. Toți cei prezenți au servit pizza pregătită la Cantina Socială din Oradea a asociației, iar cei mici s-au bucurat de prezența a doi clovni (voluntari la Caritas).
Adela Ghițulescu,
director executiv

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 20:38:11 Ora de vară a Europei de Est