Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozion și expoziția „Arta în tranșeele primului război mondial”

Astăzi, sunteți invitați la Primăria Oradea, la

Simpozion și expoziția „Arta în tranșeele primului război mondial”

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe la București și al Studioului de Arte Plastice al Armatei București, are onoarea de a vă invita astăzi, 10 octombrie 2014, în Sala „Traian Moșoiu" a Primăriei Municipiului Oradea la Simpozionul EXPOZIÞIONAL dedicat împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial și a 70 de ani de la eliberarea Oradiei și la expoziția intitulată „Arta în tranșeele primului război mondial".

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice găzduiește expoziția în obiectivul turistic Turnul Primăriei Oradea (str. Tudor Vladimirescu nr. 2), în perioada 10 octombrie - 30 noiembrie 2014 cu program de vizitare zilnic, între orele 12,00 - 18,00.
În vederea dezvoltării ariilor curriculare extrașcolare în instituțiile de învățământ din județul Bihor, adresăm pe această cale invitația către cadrele didactice și elevi de a vizita gratuit expoziția, cu posibilitate de programare a grupurilor la tel. 0731/212.284.
Expoziția unică pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacția artiștilor plastici cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front sau cu veștile sosite de pe câmpurile de luptă. Expoziția cuprinde operele artistului plastic recunoscut în lume Frantisek Kupka, iar aceasta prezintă și alți pictori  cehi renumiți. O parte independentă a expoziției o formează  caricaturile și desenele de amator, dar cu atât mai impresionante provenite din jurnalele de însemnări ale soldaților.  
Studioul de Arte Plastice al Armatei, condus de artistul Valentin Tănase, prin aportul artiștilor plastici ai studioului: Marcel Chițac, Cătălin Gadei, George Grigorescu, Bela Kromer, Valentin Macarie, Albin Stănescu, prezintă peste treizeci de lucrări inspirate atât din momentele de glorie ale ostașilor români din timpul ducerii bătăliilor, cât și din viața de zi cu zi a celor aflați sub arme, în tranșee, în repaus, sau în pregătirea pentru acțiunea de luptă. Sunt prezentate în portrete sugestive figuri și personalități emblematice ale epocii: regele Ferdinand I și regina Maria, generali, ofițeri și simpli militari, fie deveniți eroi, fie rămași anonimi, a căror jertfă a stat la temelia victoriei finale. Din colecția Muzeului Militar Național sunt prezentate două lucrări realizate de doi clasici ai picturii românești interbelice, Camil Ressu și Costin Petrescu, participanți direcți la campaniile din timpul Marelui Război, ca și o colecție de arme și uniforme din perioada 1914-1918.
Programul Simpozionului expozițional
12:00 - 12:15 Cuvânt de deschidere
Oficialități ale Primăriei Municipiului Oradea
Invitați:
Locțiitor al ambasadorului Republicii Cehe la București, director al Studioului de Arte Plastice al Armatei, artist plastic Valentin Tănase
12:15 - 13:20 Prelegeri pe tema „Împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război și a 70 de ani de la eliberarea Oradiei"     
Prof.univ.dr. Gabriel Moisa - „Reconfigurarea hărții politice a lumii secolului XX prin cele două mari conflagrații mondiale"
Dumitru Noane - „Oradea și cetatea orădeană în timpul Primului Război Mondial"
Prof.univ.dr. Viorel Faur - „Oradea - 12 octombrie 1918".
Gen.(r) Vasile Creț - „12 octombrie 1944 - eliberarea orașului Oradea"
Prof.univ.dr. Antonio Faur - Realități transilvănene la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.  
13:20 - 14:30 Vernisajul expoziției „Arta în tranșeele Primului Război Mondial", a artistului plastic Valentin Tănase. Prezentarea lucrărilor din cadrul expoziției.
Lupșea Angela,
director executiv

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 03:00:39 Ora standard a Europei de Est