Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea

Sâmbătă, la Cimitirul municipal din Oradea

Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea

Activitatea de sâmbătă, 4.octombrie 2014, se înscrie în suita de activități din cadrul proiectului „Modelarea caracterului elevilor de liceu pentru reducerea violenței și cultivarea spiritului de echipă".

Manifestarea elevilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca s-a desfășurat la mormântul lui Nicolae Jiga și al soției sale, Ana, din Cimitirul municipal Oradea și a  debutat cu slujba de pomenire, oficiată de preotul Ioan Codorean de la Biserica cu Lună, continuând cu alocuțiunea d-lui Voicu David și a coordonatoarei de proiect, d-na prof. Madear Viorica, după care elevii claselor a XI-a A și a X-a C au susținut un scurt program artistic, în cadrul căruia eleva Prisecaru Teodora a recitat poezia d-nei prof. Dorina Negrean, „In memoriam Nicolae Jiga". A urmat citirea articolului d-nei prof. Anca Cosma despre viața lui Nicolae Jiga , de către elevii Vesa George Cătălin și Blidar Horia din a XI-a A. Activitatea s-a încheiat cu intonarea Imnului școlii, sub îndrumarea profesorului de muzică, dl Negruț Radu.
 
            IN MEMORIAM
            NICOLAE JIGA
 
            Judeu a fost numele său
            Și din plugari născutu-s-a.
            Dar munca și curajul său,
            Soarta și viața-i va schimba.
 
            Ca ucenic în prăvălie
            El a muncit mulți ani în șir.
            Și-apoi , el calfă-avea să fie
            Și proprietar de magazin.
 
            Inspector fi-va mai târziu
            Și-n multe școli el va ajunge.
            Realitatea grea din jur,
            În sufletul său va pătrunde.
 
            Și-o hotărâre a luat:
            S-acorde ajutorul său
            Copiilor ce-au învățat,
            În școli mizere, atât de greu.
 
            Așa, și-n Tinca a sosit,
            Cu sprijin și bunăvoință.
            Teren a dat și-a sprijinit
            Din suflet, și cu prisosință
 
            Liceu-n care azi muncim
            Și învățăm cu spor în toate,
            Tot lui, terenu-i datorăm,
            Și numele-am vrut să i-l poarte.
 
            Deci, cu mândrie an de an,
            Noi numele i-l vom cinsti.
            Și-n veci, acestui bihorean,
            Din suflet îi vom mulțumi.
                                                              Prof. Dorina Negrean
Nicolae Jiga
Nicolae Jiga
Nicolae Jiga.jpg
Născut
4 octombrie 1790, Sânnicolau Român, Bihor
Decedat
5 noiembrie 1870, Budapesta
Ocupație
comerciant, filantrop
Căsătorit cu
Ana Cosperda
Copii
Ioan, Ana, Maria, Nicolae
Nicolae Jiga (sau Zsiga, născut Judeu, n. 4 octombrie 1790 sau 1792, Sânnicolau Român, județul Bihor - d. 5 noiembrie 1870, Budapesta, Ungaria), comerciant român din Oradea, filantrop.
 
Biografie
Născut în Sânnicolaul Român, județul Bihor, din părinți plugari, avea numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală și la Oradea, unde a urmat doar două clase gimnaziale, apoi a părăsit școala și a intrat ca ucenic într-o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide o prăvălie. În 12 noiembrie 1817 se căsătorește cu văduva Ana Cosperda, originară dintr-o familie de macedoneni. Soția sa primește ca zestre o prăvălie, pe care Nicolae Jiga o va gestiona și care îi va permite să își dezvolte tot mai mult afacerile și să facă avere.
Din căsătoria lui Nicolae cu Ana vor rezulta patru copii: Ioan (născut în 1818, decedat în copilărie), Ana, Maria (născută la 25 ianuarie 1824) și Nicolae (născut la 16 noiembrie 1820).
În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870. În această calitate, Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi cu sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor, culturii.
Pe plan bisericesc, era un participant nelipsit la problemele comunității și s-a luptat mult pentru ca biserica românească să iasă de sub tutela sârbească a Carlovițului. În acest sens, a fost desemnat să facă parte din delegația lui Emanoil Gojdu la guvern, pentru a cere recunoaștere aspirațiilor naționale ale românilor ortodocși. A construit pe banii săi turnul bisericii din satul natal, a cumpărat locul pe care se va ridica biserica ortodoxă română din Tinca, județul Bihor, și a contribuit financiar la ridicarea acesteia. A sprijinit cu bani renovarea bisericii ortodoxe din Sârbi, județul Bihor.
La 1848 a fost delegat la adunarea națională din Timișoara pentru ziua de 25 iunie, dar care nu s-a mai ținut. După revoluție, N. Jiga renunță a se mai implica în politică și se dedică activității școlare, bisericești și filantropice. Numai în perioada 1854-1864 a ajutat anual câte 20 de tineri studenți români ortodocși cu câte 50 de florini anual. A contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care nu aveau suficienți bani pentru a-și deschide o prăvălie, a susținut tipărirea unor cărți și multe altele.
Cea mai importantă realizarea a lui Nicolae Jiga fost înființarea fundației „Zsigiană" cu un capital de 40.000 florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869 a mai înființat o fundație, cu capital de 6.000 florini, dedicată susținerii elevilor români de la liceul din Beiuș.
În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I, l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul „Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român.
Moștenirea
Liceul teoretic din Tinca, județul Bihor, poartă numele de "Nicolae Jiga".
O stradă din centrul municipiului Oradea, județul Bihor, a fost denumită după numele lui Nicolae Jiga.
Bibliografie
  • Enciclopedia Minerva, Cluj, 1929
  • Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, județul Bihor, Biografie Nicolae Jiga
  • Neș, Teodor - Oameni din Bihor (1848-1918), Tipografia diecezană, Oradea 1937
  • Vulcan, Iosif - Nicolau Zsiga, articol în revista "Flacăra", nr. 1, Pesta, 5/17 iunie 1865
Bibliografie recomandată
  • Roșu, Titus Livius, Un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni : mecenatele Nicolae Jiga : 1790-1870, Editura Cogito, Oradea, 2000 ISBN 978-973-8032-41-5
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii din Tinca și-au omagiat patronul spiritual la mormântul său din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:52:17 Ora standard a Europei de Est