Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În acest week-end, muzică pop și rock cu Timpuri Noi, Denisa Moșincat și Taxi

A început Festivalul „Toamna orădeană

În acest week-end, muzică pop și rock cu Timpuri Noi, Denisa Moșincat și Taxi

Vineri, 3 octombrie 2014, a început o nouă ediție a Festivalului „Toamna orădeană".

Noi detalii legate de festival au fost prezentate de către viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea - dl. Mircea Oaie.
În timp ce viceprimarul a pus accent pe diversitatea programelor organizate, dl Mircea Oaie a menționat că pentru concertul Pasărea Colibri, care îl are drept invitat special pe Dan Andrei Aldea și care se va desfășura la Filarmonica de Stat, au fost deja vândute toate biletele. Îmbucurător e faptul că nu doar orădenii au dorit să fie prezenți la acest spectacol-eveniment, fiind primite numeroase solicitări de bilete din Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Zalău și Satu Mare, dar și din București.
Pentru celelalte spectacole de la Filarmonica de Stat se mai găsesc bilete la fosta Casă de Cultură a Municipiului (Piața Ferdinand). Iubitorii de jazz vor avea prilejul să-i asculte pe Mezzoforte (Islanda), iar pentru iubitorii muzicii maghiare va susține un concert acustic Brody Janos, fostul solist al trupei Illes din Ungaria. Iubitorii muzicii ușoare vor avea seara lor, pentru ei cântând Corina Chiriac și Cătălin Crișan.
Conform prezentărilor făcute de către viceprimarul Ovidiu Mureșan, evenimentele primului weekend (3-5 octombrie) se vor desfășura în Parcul 1 Decembrie, unde vor concerta trupe de muzică folclorică și muzică de petrecere, iar iubitorii de muzică pop și rock îi vor putea vedea pe Timpuri Noi, Denisa Moșincat și Taxi.
În cel de-al doilea week-end (10-12 octombrie), muzica pop-rock va fi reprezentată de N.O.R, Blazzaj și Connect R, iar cea pop-dance de Lora, Sore și Culture Beat. Ziua de 12 Octombrie - Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios. Tot duminică, 12 octombrie, orădenii vor putea asculta de la ora 19.30 concertele susținute de Elena Gheorghe, Delia și 3 Sud Est, pe scena amenajată în Parcul 1 Decembrie.
Un element aparte în cadrul ediției din acest a „Toamnei orădene" îl reprezintă Festivalul muzicii militare, în cadrul căruia mai multe ansambluri militare din țară vor concerta în diferite locații în Oradea.
Toate concertele vor fi cu acces liber.
Atât viceprimarul Ovidiu Mureșan cât și dl Mircea Oaie au îndemnat orădenii să participe la evenimentele organizate în cadrul „Toamnei orădene".
Programul
Sâmbătă, 4 octombrie
Întrecere sportivă la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu (acces liber)
ora 12.00 - Cupa „Toamna orădeană" la înot, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 19.30 - Concert în aer liber susținut de ELYON
ora 20.30 - Concert în aer liber susținut de DJ K-LU
ora 21.30 - Concert în aer liber susținut de TIMPURI NOI
Duminică, 5 octombrie
Concurs de caricatură în Orășelul Copiilor (acces liber)
ora 10.00 - Concurs de grafică și caricatură pentru copii și tineri
Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 19.30 - Concert în aer liber susținut de DENISA MOȘINCAT
ora 20.00 - Concert în aer liber susținut de EMSTREET
ora 20.40 - Concert în aer liber susținut de MIHAI LIPAI
ora 21.15 - Concert în aer liber susținut de TAXI
Luni, 6 octombrie
Alte activități la Grădina Zoologică Oradea (acces liber)
ora 9.00 - ora 18.00 - Acces gratuit la Grădina Zoologică
Întrecere sportivă - Baza Sportivă Tineretului de la Liceul LPS Bihorul (acces liber)
ora 13.00 - Cupa „Toamna orădeană" la atletism, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Spectacol de tradiții folclorice în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 14.00 - Spectacol de tradiții folclorice interetnice susținut de către elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Concert în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 18.00 - Program muzical susținut de DJ GABRIEL M
Concert în Sala „Enescu - Bartók" - Filarmonica de Stat Oradea (acces cu bilet)
ora 20.00 - Concert în sală susținut de MEZZOFORTE (ISLANDA)
Marți, 7 octombrie
Întrecere sportivă - Baza Sportivă Tineretului de la Liceul LPS Bihorul (acces liber)
ora 13.00 - Cupa „Toamna orădeană" la fotbal, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Activități omagiale - sala fostei Case de Cultură a Municipiului Oradea (acces liber)
ora 17.00 - Festivitatea de acordare a denumirii „Florica Ungur" pentru sala fostei Case de Cultură a Municipiului Oradea, din Piața Regele Ferdinand, nr. 4
Concert în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 18.00 - Program muzical susținut de DJ CAMEL
Concert în Sala „Enescu - Bartók" - Filarmonica de Stat Oradea (acces cu bilet)
ora 20.00 - Concert în sală susținut de BRÓDY JÁNOS (UNGARIA)
Miercuri, 8 octombrie
Întrecere sportivă - Baza Sportivă Tineretului de la Liceul LPS Bihorul (acces liber)
ora 13.00 - Cupa „Toamna orădeană" la fotbal, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Concert în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 18.00 - Program muzical susținut de DJ CHROM
Concert în Sala „Enescu - Bartók" - Filarmonica de Stat Oradea (acces cu bilet)
ora 20.00 - Concert în sală susținut de PASĂREA COLIBRI, cu invitat special DAN ANDREI ALDEA
Joi, 9 octombrie
Întrecere sportivă - Parcul I. C. Brătianu (acces liber)
ora 13.00 - Cupa „Toamna orădeană" la streetball, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Concert în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 17.30 - Concert folcloric, susținut de tinere talente de la Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului" (soliști: Gal Anamaria, Ivanov Rareș, Mândra Răzvan, Petcu Andreea, Sabău Georgiana), Bojan Adrian, Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului" (soliști: Berinde Roxana, Blaga Monica, Carțiș Alexandru, Dem Andrei, Popa Mihaela), Nemeș Romina, Ansamblul Folcloric „Bihorul" și Ansamblul Folcloric „Crișana" (soliști: Gherman Simona, Piscoi Ovidiu, Suciu Romina, Ștef Vlad, Urs Ioana)
Concert în Sala „Enescu - Bartók" - Filarmonica de Stat Oradea
ora 19.00 - Concert simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii Concert (lansare CD) - Sala fostei Case de Cultură a Municipiului (acces liber)
ora 20.00 - Concert (lansare CD) în sală susținut de CĂLIN POP
Vineri, 10 octombrie
Întrecere sportivă - Parcul I. C. Brătianu (acces liber)
ora 12.00 - Cupa „Toamna Orădeană" la cros, pentru elevi ai unităților de învățământ din municipiu
Simpozion expozițional - Sala Mare a Primăriei Oradea (acces liber)
ora 12.00 - Simpozion expozițional „Arta în tranșeele războiului" -dedicat împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial și a 70 de ani de la eliberarea municipiului Oradea (12 octombrie 1944)
Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 19.00 - Concert în aer liber susținut de N.O.R.
ora 19.50 - Concert în aer liber susținut de ANA MARIA MIHĂIEȘ
ora 20.10 - Concert în aer liber susținut de BLAZZAJ
ora 21.00 - Concert în aer liber susținut de CONNECT-R
Concert în Sala „Enescu - Bartók" - Filarmonica de Stat Oradea (acces cu bilet)
ora 20.00 - Concert în sală susținut de CORINA CHIRIAC și CĂTĂLIN CRIȘAN
Sâmbătă, 11 octombrie
Întrecere sportivă - Parcul Cetății - intrarea dinspre Calea Clujului (acces liber)
ora 9.00 - Cupa „Toamna orădeană" la tir cu arcul
Întrecere sportivă - Sala fostei Case de Cultură a Municipiului (acces liber)
ora 10.30 - Cupa „Toamna orădeană" la șah
Paradă și reprezentații - formații de muzici militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale (acces liber)
ora 14.00 - Parada de prezentare a formațiilor de muzică militară din București, Constanța, Bistrița și Oradea (Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale - București, Muzica Reprezentativă a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul - București, Muzica Forțelor Navale - Constanța, Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, Muzica Militară a Garnizoanei Oradea - susținută de către Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu" Oradea), pe traseul str. Dunării - str. Republicii pietonal - Piața Regele Ferdinand - Piața Unirii - Platoul din fața Primăriei Oradea (fiecare formație va susține o scurtă reprezentație)
Festival al Muzicilor Militare - Parcul 1 Decembrie - zona de la statuie (acces liber)
ora 16.00 - Concert susținut de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale - București
Festival al Muzicilor Militare - Parcul I. C. Brătianu (acces liber)
ora 16.00 - Concert susținut de către Muzica Reprezentativă a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul - București
Festival al Muzicilor Militare - Parcul Nicolae Bălcescu (acces liber)
ora 16.00 - Concert susținut de către Muzica Forțelor Navale - Constanța
Festival al Muzicilor Militare - Parcul Magnoliei (acces liber)
ora 16.00 - Concert susținut de către Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița
Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 19.00 - Concert în aer liber susținut de Grupul Muzical LUSCYNIA de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea
ora 20.00 - Concert în aer liber susținut de JESSIE BANEȘ
ora 20.20 - Concert în aer liber susținut de LORA
ora 21.00 - Concert în aer liber susținut de SORE
ora 22.00 - Concert în aer liber susținut de CULTURE BEAT feat TANIA EVANS
Duminică, 12 octombrie
Întrecere sportivă - Parcul Cetății - intrarea dinspre Calea Clujului (acces liber)
ora 9.00 - Cupa „Toamna orădeană" la tir cu arcul
Alte activități - Turnul Primăriei Oradea (acces liber)
ora 12.30 - ora 19.00 - Acces gratuit în Turnul Primăriei
ZIUA MUNICIPIULUI ORADEA - 12 OCTOMBRIE 2014
Programul cu caracter oficial și militar organizat pentru ziua de 12 octombrie 2014 - Ziua Orașului Oradea - conform programului de mai jos:
11.00 - 12.00, în Sala „Traian Moșoiu" din Primăria Oradea -Ședința festivă a Consiliului Local al municipiului Oradea
Alocuțiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de primarul municipiului Oradea, dl Ilie Bolojan și de alți invitați
12.15 - 12.20  la Statuia Ostașului Român - Parcul 1 Decembrie
Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv
12.20 - 12.25 Intonarea Imnului Național al României
12.25 - 12.35 TE-DEUM oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea
12.35 - 12.50 Alocuțiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de primarul municipiului Oradea - Ilie Bolojan și un invitat
12.50 - 13.00 Recital susținut de Corul Traian Moșoiu din Oradea
13.00 - 13.20 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român
13.25 - 13.30 Defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului
13.40 - 13.45  la Casa Memorială „Aurel Lazăr" Intonarea Imnului Național al României
13.45 - 13.55 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la placa comemorativă de pe fațada Casei Memoriale „Aurel Lazăr"
14.00 - 14.05 la Statuia lui Aurel Lazăr
Intonarea Imnului Național al României
14.05 - 14.10 Alocuțiune privind personalitatea lui Aurel Lazăr
14.10 - 14.20 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia lui Aurel Lazăr
14.25 - 14.30 Defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului
Spectacol festival al Muzicilor Militare - Sala Sporturilor „Antonio Alexe" (acces liber)
ora 16.00 - Spectacol - festival susținut de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale - București, Muzica Reprezentativă a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul - București, Muzica Forțelor Navale - Constanța, Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, Muzica Militară a Garnizoanei Oradea - susținută de către Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu" Oradea
ora 19.30 - Retragerea cu torțe a cadrelor militare din București, Constanța, Bistrița și Oradea, pe traseul Parcul Traian - Strada Republicii (pietonală) - Piața Regele Ferdinand - Strada Independenței - intrare în Parcul 1 Decembrie (la statuie)
Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
ora 20.00 - Concert în aer liber susținut de MAXIM
ora 20.40 - Concert în aer liber susținut de ELENA GHEORGHE
ora 21.40 - Concert în aer liber susținut de DELIA
ora 22.20 - Concert în aer liber susținut de 3 SUD EST
ora 23.00 - Spectacol cu focuri de artificii și efecte speciale
ora 23.15 - Închiderea oficială a „Toamnei orădene", ediția 2014.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 03:23:13 Ora standard a Europei de Est